Taliani sa prebrali a pustili sa do Macrona: CHCETE VYVOLAŤ TRETIU SVETOVÚ?
19 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu by vyvolalo „tretiu svetovú vojnu“, varoval taliansky vicepremiér Antonio Tajani, ktorý ďalej obvinil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zo zneužívania vojny na osobné politické účely, informuje americký portál Breitbart.

Taliansko nie je vo vojne s Ruskom

Vysokí predstavitelia talianskej vlády kritizovali prezidenta Macrona za jeho nedávny príval militaristických návrhov, že vojaci NATO by mohli byť nasadení na Ukrajinu, a preto by sa potenciálne mohli angažovať v Rusku.

 
„V rámci NATO sa o tom nikdy nediskutovalo a nechápeme, prečo dnes potrebujeme vyvolávať takýto scenár, ktorý by mal veľmi nebezpečné následky, dokonca tretiu svetovú vojnu,“ varoval Tajani. „Naším cieľom je dosiahnuť mier, nie rozširovať vojnu. Preto pomáhame Ukrajine vzdorovať, preto nezostanú sami, aby ukončili vojnu bez toho, aby jeden štát obsadil druhý. Zdôrazňujem však, že to nemá nič spoločné s naším priamym zásahom,“ povedal pre milánske noviny Corriere della Sera.
BEZ MILOSTI! Ukrajina schytala z USA hneď DVE RANY
Senátor Lindsay Graham, ktorý je senátorom štátu Južná Karolína od roku 2003, vyrazil do Kyjeva a v hlavnom meste krajiny vzdorujúcej ruskému agresorovi neveriacky krútil hlavou. Nad tým, prečo sú do armády povolávaní muži až od 27 rokov veku.... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková
Macronove politické pózovanie

Vysoký taliansky politik ďalej naznačil, že prezident Macron sa možno zapája do politického pózovania, pričom poznamenal, že „volebná kampaň“ pred voľbami do Európskeho parlamentu je v plnom prúde a voliči sa chystajú ísť k urnám o tri mesiace. Macron – ktorý má za sebou katastrofálny rok sužovaný nepokojmi, štrajkami a politickým chaosom – v súčasnosti výrazne zaostáva za populistickou pravicovou stranou Národné zhromaždenie Marine Le Penovej, ktorá by sa mala dostať na prvé miesto vo Francúzsku; to je výsledok, ktorý by pravdepodobne poškodil Macronovo postavenie doma aj v zahraničí.

„Nerozumiem, neviem, či je to volebná kampaň, ktorá má ovplyvniť postoj mnohých lídrov k voľbám. Možno chce poukázať na rozdiely s proruskými stranami, ako je tá Le Penovej. Ale sme v úplne inej pozícii,“ povedal Tajani.
Taliansky vicepremiér Antonio Tajani, foto: Getty Images
Západní lídri by sa mali vyhnúť senzačným vyhláseniam
Macronove komentáre kritizoval aj taliansky minister obrany Guido Crosetto, ktorý v rozhovore pre La Repubblica  povedal , že západní lídri by sa mali „vyhnúť senzačným vyhláseniam... ako je vyslanie NATO na Ukrajinu“, pričom francúzskeho lídra obvinil z toho, že je poháňaný „vnútornými politickými dôvodmi." Crosetto ďalej kritizoval takzvané stretnutie „weimarského trojuholníka“ medzi lídrami Francúzska, Nemecka a Poľska v Berlíne v piatok, na ktorom sa dohodli na zvýšení vojenskej výroby s cieľom dodať Ukrajine viac zbraní a munície.
 

Minister obrany uviedol, že NATO by sa malo „vyhnúť rozdeleniu na stretnutia dvoch alebo troch osôb, keď nás je v Európe 27“. „Naším záujmom je znovu nastoliť svetový poriadok, v ktorom sa rešpektuje medzinárodné právo a nikto sa nemusí báť brutálneho napadnutia. V každom prípade vás môžem ubezpečiť, že talianske jednotky nikdy nepôjdu na Ukrajinu,“ uzavrel Crosetto.

Macron, Tusk, Scholz, foto: Shutterstock

Medzitým vplyvný partner vládnej koalície a minister dopravy Matteo Salvini tiež vyjadril kritiku Macrona. V reakcii na článok, v ktorom sa diskutuje o návrhu francúzskeho vodcu vyslať jednotky na Ukrajinu, Salvini napísal: „Príprava na vojnu? Nie, musíme obnoviť mier."

Napriek tomu, že bol odmietnutý Talianskom a predtým Nemeckom, prezident Macron posilnil predstavu o vyslaní vojakov na Ukrajinu a povedal, že hoci by neurobil prvý krok, je možné, že „v určitom bode... budeme musieť začať operácie na pôde Ukrajiny, nech už sú akákoľvek, na boj proti ruským silám."

MÁME SA BÁŤ? Začala sa spolupráca na HISTORICKEJ PORÁŽKE USA, VB a Západu?
Vysoký líder jemenskej militantnej organizácie Houthi v nedeľu uviedol, že Rusko, Čína a ďalší členovia geopolitickej koalície BRICS spolupracujú s Húsíami, aby dosiahli „historickú porážku USA, Spojeného kráľovstva a Západu“, informuje americký... Čítať ďalej
19 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik