Blanár: Politika koalície je proslovenská, mimoštátne záujmy sú druhoradé. Korčok viedol svoj rezort opačne (VIDEO)
19 | 03 | 2024 I Dušan Janek

O politike strany Smer – SSD, tak ako o politike koalície sa vyjadril Juraj Blanár otvorene. Politika koalície s vedením smeru má byť politika občianska a proslovenská. Mimoštátne záujmy nie sú pre koalíciu strán Smer – SSD, Hlas – SD a SNS prvoradé. Takouto politikou sa unúvala zaoberať bývalá vláda.

„Keď niečo povedali naši zahraniční partneri, zrazili opätky a urobili všetko. Tak to bolo v prípade schvaľovania sankcií, ktoré mali významný dopad na Slovenskú ekonomiku a tak to aj dopadlo...“ skonštatoval Juraj Blanár.

Minister zahraničia robí tvorivú politiku na všetky štyri svetové strany, čo mu vytýka prozápadné zahraničie a našu politiku nazýva „proruskou“. Minister zahraničia sa však vyjadril v tom zmysle, že máme predovšetkým záujem o ochranu našich národnoštátnych záujmov.

„Ak sa však ukáže, že sa niečo nevyvíja dobre, či už v EÚ alebo NATO, je naše sväté právo a suverénne právy, aby sme to kritizovali. Jedna z tých záležitostí je pripravované zrušenie práva veta. Alebo migračný pakt. To ale nemôže byť dôvodom na to, že by sme neboli dôveryhodní. Potom to všetko stráca zmysel,“ podotkol minister zahraničia.

Opozícia Slovensku sankciami iba uškodila

„Opozícia urobila všetko preto, aby sankcie, nech majú akýkoľvek dopad na Slovenskú republiku, boli schválené. My to odmietame. To sa týka aj jadrového paliva, ktoré malo byť súčasťou trinásteho balíka. Našim európskym partnerom sme dali jasný signál, že ak to tam bude, nebudeme hlasovať za trinásty balík. Stiahli to preč... Toto je podľa mňa suverénny postoj a pritom rešpektujeme názor všetkých členov EÚ. Ale očakávame, že aj oni budú rešpektovať náš názor, keď si ochraňujeme naše národnoštátne záujmy,“ povedal Juraj Blanár.

Kauza Hambálek

„Myslíte si, že keby sme boli vyškrtnutý zo zoznamu pána Hambálka? Asi nie... Pretože tam musel byť súhlas všetkých krajín EÚ,“ pripomenul Blanár. Jozef Hambálek bol neprávom obvinený za „proruskú propagandu“. Následne mu zmrazili všetky bankové účty, zablokoval sa mu i majetok a dostal zákaz cestovať... Pamätáte si na stále sa točiace reči o komunistickej totalite? Čo je potom toto?! „Veď on bol v podstate zalistovaný iba za to, čo mohol urobiť. Nie za to, čo urobil. Proti nebol žiaden súdny proces. Nebolo mu dokázané nič,“ vyjadril sa Juraj Blanár.

„Pán Hambálek ako občan našej republiky nemal byť uvedený na tomto zozname,“ upozornil minister zahraničia. Bolo to maslo na hlave ex-ministra Ivana Korčoka. Počas jeho pôsobenia bol na tento zoznam Hambálek zalistovaný. Na to je potrebnú súhlas všetkých členov EÚ a pán Korčok súhlasil, napriek tomu, že tento návrh padol z nemeckej strany. Ex-minister zahraničných vecí, Ivan Korčok hovoril, že je tu pre ľudí, ale ľudí nezastupoval. Práve úloha ministerstva zahraničných vecí je zastupovať záujmy občanov Slovenskej republiky v zahraničí keď im je krivdené. Tak to bolo v prípade zavraždeného Chovanca. Až vtedy sa pán Korčok rozhýbal,“ vyjadril sa Juraj Blanár k pasivite Ivana Korčoka hájaceho skôr záujmy iných ako záujmy Slovenska.

Ďalším prípadom bol práve Jozef Hambálek

Kým prebiehala kauza neprávom stíhaného Hambálka, Ivan Korčok sa zaoberal venezuelským lídrom Guaidóm.

„Treba zároveň povedať, že nielen pán Korčok má maslo na hlave. Súčasný kandidát na prezidenta tvrdí, že je tu pre ľudí. Ako teda obhajoval ľudí, keď sa doslova vykašľal na Jozefa Hambálka?“ položil otázku Juraj Blanár. „Potom to boli aj ďalší ministri zahraničných veci, ktorí mohli konať. Káčer, či Vlachovský. My sme začali konať, presvedčili sme argumentami, že Hambálek na listinu nepatril, výsledok je taký, že dnes je v právoplatnosti rozhodnutie vo Vestníku EÚ, že je delistovaný,“ dodal Juraj Blanár s tým, že k tomuto záveru nakoniec dospeli aj ostatné krajiny Európskej únie.

VEĽKÉ VÍŤAZSTVO PRE CELÉ SLOVENSKO! EÚ vyradila zo sankčného zoznamu Slováka Hambálka
Slovenského občana Jozefa Hambálka vyradila Európska únia zo sankčného zoznamu. V rozhovore pre televíziu TA3 o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Informáciu zverejnili v stredu aj v Úradnom vestníku Európskej únie. "Dnes vyšlo... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik