Zacharovová: Západ urobil všetko, aby narušil ruské prezidentské voľby
16 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Západní oponenti Moskvy sa v uplynulom roku aktívne pokúšali narušiť ruské prezidentské voľby, uviedla v sobotu pre agentúru TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

Západ urobil všetko

"Naši oponenti sa rozbúrili nielen pred týždňom či mesiacom. Zdá sa mi, že za posledný rok urobili všetko pre to, aby buď narušili prezidentské voľby, alebo zabránili ich uskutočneniu, alebo rôznym spôsobom skreslili koncepciu volieb," povedala diplomatka.

Západ organizoval dezinformačné kampane a ovplyvňovanie v kybernetickej sfére: od šírenia zodpovedajúceho obsahu až po blokovanie aplikácií ruských organizácií na digitálnych platformách, čo je tiež „veľmi vážny prvok vplyvu“, zdôraznila.

Západ tiež využil platenú opozíciu, ktorá sa ukázala ako „agenti vplyvu a jednoducho najímatelia,“ vysvetlila Zacharovová. "To znamená, že boli použité všetky metódy," zdôraznila. „Nič tomu však nepomáha [Západu],“ zdôraznila.

VOJNA NAVŽDY: Lídri Francúzska, Nemecka a Poľska sa zaviazali vyrábať viac zbraní pre Ukrajinu
Nemecko, Francúzsko a Poľsko v piatok prisľúbili, že zaobstarajú pre Kyjev viac zbraní a zintenzívnia výrobu vojenskej techniky spolu s partnermi na Ukrajine. Sľúbili, že Ukrajina sa môže spoľahnúť na trio európskych mocností, keď sa bude snažiť... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Krajina sa skonsolidovala a je jednotným celkom

Jednota ruských občanov uprostred prezidentských volieb v krajine spôsobuje zúrivosť Západu, povedala Zacharovová. "Krajina sa skonsolidovala a je jednotným celkom. Navyše je to jednota tvárou v tvár hrozbe, ktorá je evidentná a jednota, čo je obzvlášť dôležité, pre riešenie úloh, ktorým čelíme," povedala.

"To spôsobuje divokú zúrivosť, nenávisť a agresivitu a oni už penia, viete, vychádzajú z nich nejaký zelený hnis. Nech sa tým udusia," uviedla Zacharovová.

Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, oficiálne určila 17. marec 2024 za deň prezidentských volieb. Ústredná volebná komisia (ÚVK) následne oznámila, že hlasovať sa bude počas troch dní od 15. do 17. marca. O najvyšší post sa uchádzajú štyria kandidáti, a to nominant strany Noví ľudia Vladislav Davankov; samostatne nominovaný kandidát a úradujúci prezident Vladimir Putin; Leonid Sluckij, kandidát Liberálnej demokratickej strany Ruska (LDPR); a nominant Komunistickej strany Ruskej federácie (CPRF) Nikolaj Charitonov.

Michel zablahoželal Putinovi k víťazstvu... keď sa v Rusku iba začínalo hlasovanie

Predseda Európskej rady Charles Michel zablahoželal Vladimirovi Putinovi k veľkému víťazstvu v ruských prezidentských voľbách – práve v piatok, keď sa začali tri dni hlasovania, informuje POLITICO.

„Rád by som zablahoželal Vladimírovi Putinovi k jeho drvivému víťazstvu vo voľbách, ktoré sa dnes začínajú,“ odvetil  Michel, ktorý je známy skôr diplomatickým faux pas než úskokom na sociálnych sieťach. „Žiadna opozícia. Žiadna sloboda. Nemám na výber."

Charles Michel, foto: Getty Images

Putin bol prvýkrát zvolený za ruského prezidenta v roku 2000 a – okrem prestávky, keď v rokoch 2008 až 2012 prevzal úlohu premiéra – odvtedy zastáva najvyššiu funkciu. Vo februári 2022 spustil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, čím zmenil bezpečnostnú situáciu v Európe.

Čína Európanom: UKRAJINA PREHRÁVA, NELEZTE DO PROBLÉMOV!
Zmysel súčasného prístupu Číny ku konfliktu na Ukrajine, vrátane hodnotenia „kyvadlovej diplomacie“ vykonanej osobitným predstaviteľom čínskej vlády pre euroázijské záležitosti Li Hui, ktorý nedávno navštívil Moskvu, Brusel, Varšavu, Kyjev, Berlín... Čítať ďalej
16 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik