Zelenskyj padá, zmetie ho hnev ľudu?
14 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Ak by sa prezidentské voľby konali na Ukrajine, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by bol ťažko porazený. Ukázali to výsledky prieskumu Centra pre sociálny a trhový výskum (CSMR).

V4NA uvádza, že podľa prieskumu verejnej mienky Valerij Zalužnyj, bývalý vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, ktorého Zelenskyj odvolal a teraz je vyslancom Kyjeva v Londýne by zvíťazil nad Volodymyrom Zelenským.

Je jasné, že sa tak nestane, pretože prezidentské voľby, pôvodne naplánované na 31. marca, boli odložené kvôli rusko-ukrajinskej vojne.

Zelenskyj by prehral

Prieskum, ktorý uskutočnila CSMR v mene portálu "censor.net", poskytuje pomerne zaujímavý náznak súčasnej politickej klímy na Ukrajine.

Podľa výsledkov by Zalužnyj v prvom kole získal 41,4 percenta hlasov, zatiaľ čo prezident Zelenskyj by získal podporu iba 23,7 percenta opýtaných.

Tieto výsledky by vydláždili cestu pre druhé kolo medzi Zalužným a Zelenským, kde prieskum predpovedal, že vylúčenie nerozhodnutých a nevoličov by Zalužnému prinieslo drvivé víťazstvo so 67,5 percentami hlasov.

Podobne v hypotetických parlamentných voľbách by strana sústredená okolo Zálužného, ktorá v súčasnosti neexistuje, mohla počítať so 46,4 percentami hlasov pred možnou koalíciou vedenou Zelenským, ktorá by získala 21,1 percenta. Podpora iných skupín nepresahuje 8 percent.

Voľby sa tak skoro konať nebudú

Podľa V4NA zostáva nejasné, kedy by sa odložené voľby mohli uskutočniť, ale je isté, že nič nenasvedčuje tomu, že by sa voľby mohli uskutočniť v blízkej budúcnosti.

Toto nie je jediný nedávny prieskum, v ktorom je Zalužnyj pred Zelenským.

Podľa prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu z polovice februára klesla dôvera v prezidenta Zelenského o päť percentuálnych bodov na 60 percent po tom, čo ukrajinský prezident odvolal Zalužného z funkcie veliteľa armády.

Medzitým má Zalužnyj index dôvery 94 percent, ako poukázal Remix News.

SMER - SSD zatĺkol ďalší klinec do rakvy mimovládnych organizácií
Juraj Gedra (SMER – SSD) prišiel s potešujúcou správou. Dnes sa koalícii podarilo pokoriť ďalšiu métu v boji proti politickým mimovládnym organizáciám. Týmto je jeden z cieľov, ktorí si dal vládny kabinet strán SMER – SSD, HLAS – SD A SNS... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik