Otvorený list! Mimovládky sa sťažujú Európskej komisii a parlamentu, na čele Via Iuris
14 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Občiansky sektor sa pre navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase obracia otvoreným listom na Európsku komisiu a parlament. Aktivisti hovoria o ohrození slobody tlače a rozpore s pravidlami EÚ.

TASR o tom informoval Patrik Kimijan z organizácie Via Iuris.

"Slobodné a od štátnej moci nezávislé verejnoprávne médiá sú nevyhnutným predpokladom funkčnej demokracie," zdôraznila riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Katarína Batková z Via Iuris hovorí o nesúlade navrhovanej legislatívy s európskym právom.

Riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško upozorňuje, že slobodné, zodpovedné a kvalitné verejnoprávne médiá sú ešte dôležitejšie v časoch rozmachu dezinformácií a rizikových technológií. Návrh zákona ide podľa riaditeľa INEKO Dušana Zachara proti verejnému záujmu, hovorí o pokuse o únos verejnoprávnych médií.

Nadácia Zastavme korupciu, INEKO, Via Iuris, Transparency International Slovensko, Investigatívne centrum Jána Kuciaka a MEMO 98 varujú, že schválenie navrhovanej legislatívy by viedlo k ovládnutiu verejnoprávneho média vládnou mocou. Pod otvorený list zbierajú podpisy občanov.

Predstavitelia Ministerstva kultúry (MK) SR a predseda koaličnej SNS Andrej Danko na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedli, že dôvodom na zmeny vo fungovaní Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna.

Brusel dobre oklamal Ukrajinu, Zelenskyj má veľké problémy
Podľa Politico je nový obranný fond EÚ pre Ukrajinu podvod. Grant vo výške piatich miliárd eur v skutočnosti neexistuje, píše maďarský portál ORIGO. Lídri EÚ sa v stredu potľapkali po pleci za to, že sa zdanlivo dohodli na fonde vo výške 5 miliárd... Čítať ďalej
14 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Za prioritu považujú výmenu generálneho riaditeľa telerozhlasu, ako aj zmenu spôsobu jeho výberu

Súčasný riaditeľ Ľuboš Machaj nemá ich dôveru, že dokáže dôkladne manažérsky riadiť inštitúciu. Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) ozrejmil, že na čele inštitúcie musí byť človek, ktorý bude pre vládu garanciou, že peniaze v nej ostanú a RTVS sa bude rozvíjať. Legislatívnymi zmenami nechce MK dosiahnuť žiadne zoštátnenie telerozhlasu, zdôraznil generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala.

MK predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Okrem iného má vzniknúť programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom, ktorou sa dopĺňa financovanie.

Verbálny útok na Andreja Danka! "Ty si d.b.l!" Skríkol ktosi...(VIDEO)
Tlačová beseda (TB), ktorú zorganizovalo ministerstvo kultúry k RTVS sa zvrhla. Počas nej došlo k verbálnemu útoku na Andreja Danka, predsedu SNS, ktorý na vykrikujúceho okamžite reagoval. Ten podľa dostupných informácií nebol novinár a na TB... Čítať ďalej
14 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik