Ministri sa zhodujú, že zmena v telerozhlase je potrebná. Máme reakciu RTVS
13 | 03 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

RTVS je v stave, v ktorom sú potrebné zmeny. Zhodli sa na tom ministri, ktorí sa k tejto téme vyjadrili pred rokovaním vlády. Otázky súviseli s predloženou verziou návrhu zmien v telerozhlase, ktorý podstatne mení kreovanie orgánov verejnoprávneho média.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) uviedol, že na nevyhnutnosti zmien v súčasnej RTVS je v koalícii zhoda, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) sa zároveň pridal ku kritikom obsahu vysielania telerozhlasu. "RTVS neplní svoje verejnoprávne poslanie," povedal.

Najostrejší bol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý zopakoval svoje myšlienky z utorkového (12. 3.) statusu na sociálnej sieti. Kritizuje osobu generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i nehospodárne využívanie drahých externých služieb, najmä však absenciu širšieho názorového spektra v obsahu vysielania.

"RTVS je roky paródiou vyváženosti a objektívnosti," vyhlásil Taraba, ktorý mieni, že súčasné verejnoprávne médium a jeho spravodajský výstup je ovplyvňovaný politickými väzbami na súčasnú opozíciu. "Úzka skupina ľudí, ktorá končí na kandidátkach PS, si z RTVS urobila stranícke médium. Toto nemá nič s pluralitou. Stanovisko vlády je jasné, Slovenská televízia a rozhlas majú patriť všetkým občanom," zdôraznil. Myslí si, že návrh, ktorý Ministerstvo kultúry SR predložilo v pondelok (11. 3.) do pripomienkového konania, na vláde schvália bez výraznejších zmien.

Reakcia RTVS

RTVS samozrejeme vidí za návrhom zmien snahu o účelové ovládnutie verejnoprávnych médií

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase považuje telerozhlas za účelový. RTVS za tým vidí snahu vládnej koalície ovládnuť verejnoprávne médiá a podriadiť ich silnej politickej moci. Legislatíva je podľa nej v rozpore s princípmi európskej ochrany verejnoprávnych médií. Plánuje k nej predložiť pripomienky. TASR jej stanovisko poskytla vedúca odboru komunikácie RTVS Zuzana Vicelová.

Telerozhlas odmieta zdôvodnenie, že zmeny sú potrebné pre jej zaujatosť a neobjektívnosť spravodajstva. "Predložená dôvodová správa k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie, ktoré účelovo skresľujú plnenie verejnoprávnej funkcie RTVS, predovšetkým v oblasti jej nestrannosti, objektivity a vyváženého spravodajstva," poznamenal. Ministerstvo kultúry podľa inštitúcie dosiaľ neuviedlo žiadne konkrétne výhrady podložené dôkazmi, že by si neplnila svoje zákonné povinnosti.

Za účelový považuje RTVS tiež návrh na zmenu voľby riaditeľa. Skritizovala aj zámer zriadiť programovú radu, ktorá má dohliadať na dodržiavanie verejnoprávneho charakteru vysielania. Považuje to za zásah do fungovania a nezávislosti verejnoprávneho média. "Odmietam tvrdenia, že pôvodná tvorba RTVS je nedostatočná," poznamenal šéf RTVS Ľuboš Machaj. Telerozhlas upozornil tiež na to, že návrh sa nekonzultoval s nikým z manažmentu inštitúcie.

Ministerstvo kultúry SR predložilo v pondelok (11. 3.) do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom. Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sa chce k legislatívnemu návrhu vyjadriť na tlačovej konferencii, avizovala ju na štvrtok (14. 3.).

Premiér: Návrhom zmien v RTVS by sa mohol zaoberať parlament v apríli
Návrhom zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by sa mohol podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlament zaoberať už v apríli. Otázku telerozhlasu by chcel mať vyriešenú do leta. Vyplýva to z rozhovoru Fica pre denník Štandard. Doplnil, že v... Čítať ďalej
13 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik