Hrabko: Ak sa rokovanie SR s Ukrajinou nezruší, česká vláda vyznie smiešne
13 | 03 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Ak sa plánované spoločné rokovanie členov slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla v Michalovciach uskutoční, rozhodnutie českej vlády odložiť z dôvodu rozdielnych stanovísk k riešeniu konfliktu na Ukrajine medzivládne konzultácie so Slovenskom bude pôsobiť smiešne. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Česká strana neodôvodnila odloženie konzultácií so slovenskou vládou bilaterálnymi problémami, ale rôznymi postojmi ku konfliktu v treťom štáte, na Ukrajine. "Ak to česká vláda nevylobuje u ukrajinskej strany a spoločné slovensko-ukrajinské rokovanie bude, česká vláda vyznie smiešne," upozornil Hrabko.

Dodal, že rozhodnutie českého premiéra Petra Fialu pozastaviť spoločné rokovania českej a slovenskej vlády, pôvodne plánované v priebehu apríla, považuje za zásah do slovenskej predvolebnej kampane v čase pred prvým kolom volieb prezidenta.

Český premiér Petr Fiala a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. (Zdroj: Petr Fiala/Facebook)

Český premiér podľa Hrabka v minulosti dokázal v súvislosti s Ukrajinou vyslať dôležitý politický signál, keď krátko po začiatku ruskej agresie osobne vycestoval spolu s poľským a slovinským kolegom do Kyjeva. "Náš štátnik, Eduard Heger, vtedy nevycestoval," pripomenul Hrabko. "To bol naozaj krok hodný politikov. Ale v tomto naozaj inú súvislosť ako prezidentské voľby na Slovensku nevidím," dodal. Prerušené medzivládne konzultácie slovenskej a českej vlády podľa neho možno obnoví až nový český predseda vlády, ktorý na budúci rok vystrieda Fialu.

Zverejnenie novely trestných kódexov, ako aj rozhodnutia Ústavného súdu SR v Zbierke zákonov podľa Hrabka ukončilo polemiky o tom, ako a kedy k nemu dôjde. Za koniec politického boja okolo novely to však nepovažuje. "Aj vládna koalícia môže pristúpiť k rôznym kreatívnym kúskom, ako to už urobil Ústavný súd, keď pozastavil účinnosť zákona, ktorý ešte zákonom ani nebol," poznamenal Hrabko.

Hlas ľudu: Mončičák Šimečka sa brodil vo vlastných s**čkách
„Boli to náročné dva dni, ale maximálne stáli za to. Vďaka za vašu podporu!“ odkázal svojim verným po návrate z Prahy hrdina Šimečka. My neverní musíme uznať, že Mončičák bol u českých bratov na roztrhanie. Všetci s ním chceli hovoriť. Aspoň sa... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik