Štátny tajomník Ondruš je pohoršený z praktík firmy Dell! Niektorí zahraniční investori považujú Slovensko za banánovú republiku
14 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Ešte začiatkom mesiaca sa spoločnosť Dell rozhodla prepustiť dlhoročných zamestnancov s tým, že ruší ich pracovné pozície, no následne na to prijali na takmer rovnaké pozície iných pracovníkov. Proti tejto praxi sa ohradil štátny tajomník ministerstva práce Braňo Ondruš (Hlas-SD) a najnovšie sa bránia aj odborári, pracujúci pre Dell.

Spor odborárov s Dell pritom nie je vecou posledných dní. Ešte pred Ondrušom na svoje problémy upozornili odborári petíciou. Aktuálne sa vyjadrila aj Monika Uhlerová, predsedníčka Konfederácie odborových zväzov (KOZ).

Zastrašovanie neznesú

Napriek trojitej ochrane a trom nesúhlasným stanoviskám sa pobočka firmy Dell Technologies na Slovensku rozhodla zastrašovať a udupať odbory a tým vyslať jasný signál zastrašovania všetkým v odboroch zorganizovaným zamestnancom. Tento prístup manažmentu slovenskej pobočky firmy Dell je nielen v rozpore s demokratickými hodnotami v právnom štáte Európskej únie, ale aj v rozpore s hodnotami a očakávaniami odborov. Preto vznikla Verejná výzva na dodržiavanie Zákonníka práce vo firme Dell. Tú ešte pred mesiacom na svojom oficiálnom facebookovom profile zverejnila aj Monika Uhlerová, predsedníčka KOZ.

AKTUALIZOVANÉ OPOZÍCIA KVÔLI RTVS V PANIKE: ZNOVA ZVOLÁVA DO ULÍC!
Začne opozícia opäť burcovať do ulíc? RTVS je roky iba paródiou vyváženosti a objektívnosti. Ministerstvo kultúry v pondelok predložilo do pripomienkového konania zákon, ktorý má Slovensku dať verejnoprávnu televíziu, kde sa nebudú hanbiť pustiť... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Zastal sa ich aj štátny tajomník

Braňo Ondruš, štátny tajomník MPSVaR sa odborárov z Dell-u zastal na sociálnej sieti ešte začiatkom marca.

„Firma Dell je príkladom, že niektorí zahraniční investori považujú Slovensko za banánovú republiku. V tom sa však veľmi mýlia," hovorí vo videu Ondruš. Ten vysvetľuje, že Dell odbory protizákonne likviduje a vyhadzuje z práce skúsených manažérov a zamestnancov.

„Tvrdia, že ich pracovné pozície nie sú potrebné, ale s takmer navlas rovnakou pracovnou náplňou ich medzitým vytvorili niekoľko. A toto sa deje v kontexte nariekania zamestnávateľov, že potrebujú cudzincov, že mladí nemajú dosť praxe a skúseností a že štát má z daní občanov platiť rekvalifikácie aj pre zamestnancov, lebo dnes je ťažké nájsť vzdelaného, skúseného a lojálneho zamestnanca,"upozorňuje Ondruš s tým, že firma zjavne hľadá „lokajov“, nie zamestnancov.

Sľubuje aj pokutu

„Nedokážem manažmentu Dellu zabrániť, aby vedome porušoval naše zákony. Ale dokážem presadiť, aby za to firma zaplatila. Dnes som teda jej manažérovi poslal list, v ktorom som ho dôrazne varoval, že toto konanie znamená porušenie Zákonníka práce. Zároveň som vydal pokyn, aby do firmy okamžite nastúpila inšpekcia práce a upozorňujem, že pokuta za túto aroganciu bude najvyššia možná. Okrem toho bude Dell v krátkej dobe čeliť viacerým súdnym žalobám, ktoré urýchlime tak, ako to len bude možné. A napokon, v najbližšom čase zvážime také zmeny Zákonníka práce, ktoré posilnia práva zamestnancov pri ich boji proti arogantným firmám," dodáva štátny tajomník s prísľubom, že odborárom z Dellu sa venovať neprestane.

Vyjadrila sa aj Uhlerová

„S nevôľou sledujeme u vás prebiehajúci proces a kroky vašej spoločnosti voči odborovej organizácii Technologies Unions Slovakia, ktoré výrazným spôsobom zasahujú do postavenia a práv zamestnancov i ich súkromných životov," píše podľa Plusky v otvorenom liste spoločnosti prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

ROZČÚLENÁ ČAPUTOVÁ: To som nepovedala! To ten zlý zahraničný novinár!
To, čo Zuzana Čaputová, slovenská prezidentka povedala pre magazín Financial Times (FT) prekročilo všetky doterajšie hranice. V interview pre britské periodikum sa vyjadrila kriticky na Ficovu adresu kvôli jeho snahe o „oslabenie právneho štátu a... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Idú proti právnemu štátu

„Ostro odsudzujeme Vaše aktuálne konanie vedúce k postupnému ukončovaniu pracovných pomerov s funkcionármi tejto základnej odborovej organizácie v snahe obmedziť pôsobenie odborov. Vo vašom konaní vidíme skôr praktiky zastrašovania a manipulácie voči zamestnancom," uviedla ďalej s tým, že to, čo Dell robí je podkopávanie práva odborov organizovať sa za účelom obhajoby pracujúcich považuje za destabilizáciu základných pilierov právneho štátu a sociálneho dialógu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik