AKTUALIZOVANÉ OPOZÍCIA KVÔLI RTVS V PANIKE: ZNOVA ZVOLÁVA DO ULÍC!
12 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Začne opozícia opäť burcovať do ulíc? RTVS je roky iba paródiou vyváženosti a objektívnosti. Ministerstvo kultúry v pondelok predložilo do pripomienkového konania zákon, ktorý má Slovensku dať verejnoprávnu televíziu, kde sa nebudú hanbiť pustiť štátnu hymnu a národný program nebude vytláčaný na okraj. Progresívne Slovensko si bude musieť svoju televíziu už platiť z vlastných príspevkov a nie daní občanov. Skonštatoval to na sociálnej sieti minister životného prostredia Tomáš Taraba. A spustilo sa peklo. Začne opozícia opäť burcovať do ulíc?

"Verím, že RTVS získa riaditeľa čo neprešiel osobným bankrotom, bude mať moderátorov, čo nie sú politici Progresívneho Slovenska a vlastnú tvorbu televízia už nebude robiť cez externé kamarátske firmy," dodal Taraba.

KDH: Navrhované zmeny v telerozhlase z neho vytvárajú spolitizované štátne médium

Ministerstvo kultúry (MK) SR chce podľa KDH účelovo nahradiť RTVS novou inštitúciou, do ktorej si dosadí "svojich ľudí". Poslanec KDH a člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko tvrdí, že predložený návrh má fatálny vplyv na nezávislosť verejnoprávnych médií. "Tie sa novým zákonom dostávajú do rúk vládnej moci a stávajú sa de facto štátnym médiom," vysvetľuje.

Nový spôsob kreovania orgánov verejnoprávneho média hodnotí ako zjavné spolitizovanie telerozhlasu. "Vzhľadom na štýl zmien a spôsob, akým sa budú kreovať orgány Slovenskej televízie a rozhlasu, môžeme programovú radu pokojne vnímať ako politický cenzorský orgán vládnej moci," spresňuje Hajko.

Demokrati: Vláda chce z RTVS urobiť nástroj svojej propagandy

Vládna koalícia si chce prisvojiť verejnoprávne médium a urobiť z neho nástroj svojej propagandy, uviedol zástupca strany Demokrati Kristián Čekovský. Tej strany Demokrati, ktorá má výtlak ani nie tri percentá voličov. Tej strany Demokrati, ktorej lídrom je Eduard Heger, za ktorého vlády si progresívci a liberáli urobili takmer so všetkých médií hlavného prúdu na Slovensku hlásnu trúbu. Za ktorého vlády sa zakazovala a vypínala alternatíva. Keď sa začala tolerovať iba jedna pravda!

Demokrati zároveň informovali, že proti zmenám chcú bojovať nielen na domácej pôde, ale i v rámci EÚ. Oficiálnym listom sa preto strana obrátila na Věru Jourovú - eurokomisárku pre hodnoty a transparentnosť, do ktorej kompetencií spadá aj sloboda médií. Takže, jednostranné zameranie, spolitizovanie a podsúvanie vlastnej pravdy v RTVS im doteraz nevadilo? Tomu hovoria demokracia?

Rezort kultúry predložil návrh zákona o telerozhlase, riaditeľa má voliť rada
Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska by sa nemala formálne rozdeliť. Generálneho riaditeľa by... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Pridáva sa i SASKA a PS

Dnes sa uskutoční i tlačová konferencia strany Sloboda a Solidarita a Progresívneho Slovenska. Téma SaS je: Reakcia na snahu koalície ovládnuť RTVS. A témou PS je: Nedajme si uniesť RTVS. 

AKTUALIZOVANÉ... a ide sa do ulíc!

 

PS: Vláda chce z RTVS vytvoriť svoje propagandistické médium

Napokon sa ozvali aj tí praví! Progresívne Slovensko, ktorého hlásnou trúbou je TV Markíza i denníky N, SME a portál Aktuality, ktorého propagandu evidentne šíri aj verejnoprávny telerozhlas a ďalšie médiá hlavného prúdu, kričí o propagande. Tí, ktorí nehanebne uznávajú len jednu jedinú pradu - tú ich, dnes kričia o demokracii a boja sa o slobodu slova?

"To, čo vláda predstavila, je neskrývaná ambícia vytvoriť propagandistické médium, ktoré bude servilne pomáhať vláde a ktoré bude pretláčať proruské naratívy," uviedol Šimečka. "Je dôležité sa proti tomu postaviť," zdôraznil Šimečka s tým, že okrem opozičných aktivít na pôde parlamentu očakáva aj zvýšený tlak občianskej verejnosti. Pripomína, že práve tento politicko-občiansky odpor pomohol zvrátiť zamýšľaný zámer vlády v prípade novelizácie trestného zákona. Avizoval v tejto súvislosti, že v piatok 15. marca sa uskutoční v Bratislave verejný protest.

Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Súčasná inštitúcia by sa nemala rozdeliť, navrhuje sa však viacero zmien. Riaditeľa by mala po novom voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť má aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne sa má zaviesť inštitút zmluvy so štátom.

Nový zákon má nadobudnúť účinnosť dňom schválenia. O novom zákone o Slovenskej televízii a rozhlase sa má hlasovať na rokovaní vlády do konca marca.

Markíza mierne mení kurz... A progresívci spustili NEPRÍČETNÝ BOJOVÝ POKRIK!
TV Markíza po voľbách mierne mení kurz. Vymenili šéfa spravodajstva, zástupcom akcionára sa stal Vladimír Mužík, ktorý pracoval v Babišovej MAFRA Slovakia, informuje na sociálnej sieti komentátor a novinár Dag Daniš. A progresívne médiá spustili... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik