MASÍVNY útok dronov HLBOKO VO VNÚTRI RUSKA!
12 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajina v utorok spustila vlnu bezpilotných lietadiel s dlhým doletom proti cieľom hlboko v Rusku, uviedli ruskí predstavitelia, pričom pri útoku na osem oblastí Ruska zasiahli najmenej dve ropné zariadenia v najnovšej ukážke rozširujúcej sa kapacity bezpilotných lietadiel v Kyjeve, informuje Breitbart s odvolaním sa na agentúru AP.

Jeden dron zasiahol a zapálil ropnú rafinériu v regióne Nižný Novgorod, uviedol regionálny guvernér Gleb Nikitin. Tento región sa nachádza asi 775 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Pri ďalšom hlbokom zásahu bol v Moskovskej oblasti zostrelený dron, uviedol moskovský starosta Sergej Sobyanin. Hoci bol zosadený dosť južne od centra mesta, dron bol blízko letiska Žukovskij, jedného zo štyroch medzinárodných letísk v Moskve.

Ďalší dron zasiahol sklad ropy v Oryole, 116 kilometrov od Ukrajiny.

Ruská protivzdušná obrana zachytila ​​a zničila viac ako 30 ukrajinských bezpilotných lietadiel (UAV) nad niekoľkými ruskými regiónmi, informovalo ministerstvo obrany.

Okrem toho ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili osem rakiet a taktickú balistickú strelu Tochka-U nad regiónom Belgorod.

Útoky sa zdajú byť dôkazom rastúcej sofistikovanosti Ukrajiny v oblasti domácej technológie dronov a jej drzosti pri prenesení vojny do Ruska po tom, čo sily Kremľa spustili 24. februára 2022 rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Pápež vyzval Ukrajinu na vztýčenie BIELEJ vlajky. Zelenský zúri, reagoval aj Kremeľ
Zelenskyj odmieta pápežovu výzvu vztýčiť bielu vlajku a vyjednávať. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom videoposolstve z noci na pondelok kritizoval pápežovu výzvu na rokovania medzi Kyjevom a Moskvou. Stanica RFE/RL pripomenula,... Čítať ďalej
12 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý rok povedal, že jeho krajina vyvinula zbraň, ktorá zasiahne cieľ vzdialený 700 kilometrov (400 míľ), v zjavnej narážke na drony. Ukrajina tiež čoraz viac nasadzuje námorné bezpilotné lietadlá v Čiernom mori, kde tvrdí, že potopila ruské vojnové lode.

Kyjevské sily dúfajú v viac vojenských dodávok od ukrajinských západných partnerov, no medzitým zápasia s väčšou a lepšie vybavenou ruskou armádou, ktorá tvrdo tlačí na určité frontové body na Ukrajine.

Stále odvážnejšie útoky Kyjeva za 1500-kilometrovou frontovou líniou vedúcou cez východnú a južnú Ukrajinu sa zhodujú s ruskými prezidentskými voľbami. Všeobecne sa očakáva, že prezident Vladimir Putin získa ďalšie šesťročné funkčné obdobie. 

Ruské ministerstvo obrany v utorok tiež uviedlo, že drony boli zachytené nad oblasťami Belgorod, Brjansk, Kursk, Leningrad a Tula v Rusku.

ŠOKUJÚCE slová šéfa poľskej diplomacie: Vojaci NATO už sú na Ukrajine
Niektoré krajiny NATO už vyslali vojakov na Ukrajinu, povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v nedeľu na diskusii pri príležitosti 25. výročia vstupu krajiny do NATO, píše maďarský portál Index. "Vojaci NATO sú už na... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik