Klaus zo Slovenska: Pravý dôvod, prečo Fiala zháňa granáty pre Ukrajinu (VIDEO)
12 | 03 | 2024 I Diana Zaťková

Prezident Klaus v pondelok navštívil Slovensko. Okrem iného hovoril s premiérom Robertom Ficom a bol tiež hosťom v televízii TA3, kde vyhlásil, že Fialova vláda robí veľkú chybu, pokiaľ kvôli politickému kalkulu narúša vzťahy so slovenskými politikmi. Fialova vláda podľa neho vie, že je doma veľmi neobľúbená, tak sa snaží zohnať úspech na medzinárodnej scéne. Napríklad pri zháňaní delostreleckých granátov pre Ukrajinu, informujú české Parlamentní Listy.

Nedôstojný politický kalkul

Václav Klaus považuje za absurdné a nezmyselné ukončovať medzivládne konzultácie so slovenskou vládou. Dodal, že či už bola v Česku alebo na Slovensku akákoľvek vláda, tak mimoriadne vzťahy boli niečo, čo sa „vytýkalo pred zátvorkou“ a čo sa nemôže stať predmetom súčasného politického boja. "Ak to páni u nás v Prahe narušili, tak ja to považujem za veľkú chybu," povedal a dodal, že to považuje aj za nedôstojné. Doplnil, že na Slovensko nešiel kvôli tomu, jeho návšteva bola plánovaná dlho dopredu.

Napriek tomu sa domnieva, že na bežnej úrovni to žiadny vplyv mať nebude. „Myslím, že ľudia sú rozumní a nedajú sa oklamať pár politickými výkríkmi a výrokmi, z ktorých ako slama z topánok čnie politický kalkul, prečo to tí ľudia hovoria,“ odhadol.

Podelil sa aj o príhodu. Keď dohovoril s Robertom Ficom, zašli ešte na pohárik a vrchný, keď ich uvidel, vyhlásil: „No to je pekné. Pán Šimečka v Prahe s pánom Fialom a pán Klaus v Bratislave s pánom Ficom. Tu to víno máte ako pozornosť nášho podniku.“ Klaus to považuje za symbolické tomu, ako sa „normálni ľudia“ na situáciu pozerajú. Doplnil, že dostal veľa SMS správ, aby na Slovensku vybavil, že sa ľudia hanbia a nesúhlasia s tým, čo Fialova vláda urobila.

Zhodnotil tiež, že v Česku sa, bohužiaľ, o vojne na Ukrajine nehovorí racionálnym spôsobom. „U nás jednoducho víťazí vojnychtivosť a my, ktorí hovoríme: Zastavte to zabíjanie a začnite konať, tak sme kritizovaní,“ povedal s tým, že to sa týka aj súčasného česko-slovenského rozkolu, kde podľa neho má slovenská vláda racionálnejší postoj, než česká. O tej vyhlásil, že je najviac proukrajinskou vládou na svete a spomenul, že ČR má per capita aj najviac ukrajinských utečencov.
 
Debata českého exprezidenta Václava Klausa a Petra Bielika v televízii ta3

 

Zdroj: ta3

Žiadny bod nula nenastane

„Ja si myslím, že prvou úlohou by malo byť zastaviť to vraždenie a zabíjanie. A druhou nájdenie východiska z tej slepej uličky, v ktorej to dnes je,“ vyhlásil. Myšlienku, že sa najprv všetko vráti do bodu nula, keď konflikt začal, a až potom sa začne vyjednávať, považuje za detinskú a nerealistickú. Naopak, musí sa vychádzať z dnešného stavu, myslí si Klaus. Oceňuje tiež, že si Robert Fico rozumie s Viktorom Orbánom.

Pokiaľ ide o slovenskú politiku, vzhľadom na to, že bol tým, kto vyjednával rozdelenie Československa, hoci nebol jeho priaznivcom, tak sa držal pravidla: „Teraz už do toho Slovensku nehovorme. Nehrajme sa na rolu staršieho alebo väčšieho brata, ktorý poučuje,“ apeloval Klaus s tým, že Česi by na toto mali byť opatrní.

Horúca iniciatíva neobľúbenej českej vlády
Reč prišla aj na snahu zohnať delostrelecké granáty pre Ukrajinu. „Nehnevajte sa, neviem o tom nič. Je mi to trošku zvláštne a myslím, že je to len taká horúca iniciatíva tejto českej vlády, ktorá vie, že je veľmi neobľúbená vo svojej vlastnej krajine a ktorá hľadá únik do vonkajších záležitostí a v tých sa chce osvedčiť s nádejou, že by vďaka tomu získala nejakú podporu českej verejnosti. Neviem o tom, samozrejme, nič, neviem, kde by sa tie peniaze dali zobrať, mám veľké obavy o to, ako sa budú zbierať, mám veľké obavy, koľko sa bude za tie granáty platiť, že to bude bez v Európskej únii slávnych výberových konaní, a tak ďalej. Neviem o tom skutočne nič a dokonca sa priznám, že ani vedieť nechcem,“ povedal na tému bývalý prezident.
Spoločné vyhlásenie predsedu vlády SR R. Fica a bývalého prezidenta ČR V. Klausa
Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú pre premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) vzácne a cenné. Nevidí žiadny dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti, ktoré sa často nedotýkajú spoločného slovenského a českého života. Uviedol to po... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik