Obchádzajú prezidentku? Pavol Gašpar prehovoril
11 | 03 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Poslanci za PS sa v pondelok obrátili na GP, aby preskúmala zákonnosť doplnenia štatútu SIS v súvislosti so zmenou vedenia tajnej služby. Hnutie sa obrátilo aj na SIS, vyzvala ju na odtajnenie mechanizmu, ktorým sa Pavol Gašpar dostal do vedenia služby.

Generálna prokuratúra (GP) SR eviduje podnet, ktorý podali poslanci Národnej rady SR za PS v súvislosti so zmenou vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS). "Predmetný podnet bol na Generálnej prokuratúre SR zaevidovaný, pričom o ňom bude v zákonnej lehote rozhodnuté zákonným spôsobom," uviedla pre TASR hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

P. Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka

Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar odmieta, že by sa pri procese, vďaka ktorému získal kompetencie riaditeľa SIS, obchádzala prezidentka Zuzana Čaputová. Zdôraznil, že jej právo menovať šéfa tajnej služby nebolo nijako dotknuté. Gašpar nekonkretizoval, či sa zmena štatútu SIS odtajní, ako to žiada opozícia. Odpoveď na žiadosť príde podľa jeho slov ešte v tomto týždni.

"Nie som riaditeľom SIS, som námestníkom SIS s poverením riadenia v zmysle platného štatútu, ktorý je utajovanou skutočnosťou a ktorý je dnes predmetom tohto sporu," povedal Gašpar novinárom po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS. Výbor nebol uznášaniaschopný. Opoziční poslanci s Gašparom diskutovali neformálne. Gašpar zdôraznil, že je námestníkom riaditeľa SIS s kompetenciami riaditeľa.
Gašpar tvrdí, že hlavu štátu neobišli. "Prezidentka sa môže kedykoľvek vyjadriť, či ma vymenuje alebo nie," uviedol s tým, že pokiaľ by sa rozhodla ho nevymenovať, následne budú vzniknutú situáciu riešiť. Gašpar zároveň tvrdí, že nemôže informovať o tom, kedy získal previerku, ani to, kedy sa stal príslušníkom tajnej služby. Nemôže podľa svojich slov vyvrátiť ani potvrdiť, či má jedna alebo viaceré osoby poverenie riadiť službu.

SIS minulý týždeň informovala, že Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby. Za riaditeľa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS. Opozícia žiada SIS o odtajnenie zmeny štatútu. Chce tiež, aby aj Generálna prokuratúra SR preverila zákonnosť zmien.

Jelinková Dudzíková:Výzvy na zastavenie platieb ohrozujú súdnu reformu
Cielené nabádanie na pozastavenie platieb z Európskej únie zo strany slovenských politikov priamo ohrozuje vykonateľnosť súdnej reformy v praxi a je nedôvodným a ničím neospravedlniteľným použitím justície ako rukojemníka v politickom boji.... Čítať ďalej
11 | 03 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik