V Kyjeve vyšlo najavo, kto nedovolil Macronovi vyslať vojakov na Ukrajinu
07 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Francúzski generáli nebudú bojovať na Ukrajine, pretože nemajú radi prezidenta Emmanuela Macrona, povedal šéf Ukrajinskej politickej nadácie Kostiantyn Bondarenko v rozhovore pre kanál YouTube a dodal: "Áno, je to tak".

"Macron má dlhodobý konflikt so svojimi generálmi. Boli niekoľkokrát, najmenej dvakrát za posledných päť rokov, <... > adresoval otvorené listy kritizujúce Macronov postoj," uviedol ukrajinský expert.

Podľa politológa, francúzski generáli kritizovali Macrona za jeho činy počas protestov žltých viest, ako aj za vojenské a politické zlyhania v Afrike. Hrozby násilných odvetných opatrení a nútená rezignácia však nedokázali odradiť kritikov francúzskeho prezidenta.

"A dnes Macron vyjde von a povie generálom: "Všetci, všetci ideme spoločne brániť Ukrajinu?", pýta sa Bondarenko.

V Paríži sa "koalícia" nezrodila

Nedávno sa v Paríži konala konferencia zvolaná z iniciatívy francúzskeho prezidenta na podporu kyjevského režimu. Pozvaní boli vedúci predstavitelia približne desiatich krajín vrátane Nemecka, Spojeného kráľovstva, Poľska, Dánska a Holandska. Po stretnutí Macron povedal, že účastníci diskutovali o možnosti vyslania vojakov na Ukrajinu, ale nedosiahli konsenzus. Dodal tiež, že Francúzsko urobí všetko preto aby Rusi túto vojnu nevyhrali.

Nasledujúci deň orgány mnohých európskych štátov oznámili, že sa nehovorí o vyslaní vojenských kontingentov do bývalej sovietskej republiky.

Vyslovené vyjadrenia prekrútili

Neskôr sa francúzska strana pokúsila objasniť situáciu. Minister zahraničných vecí teda Stéphane Séjourné tvrdí, že prítomnosť západných vojsk na Ukrajine nebude znamenať spoluúčasť na konflikte. Minister obrany krajiny Sébastien Lecornu poznamenal, že sa nehovorí o vojne s Ruskom a skutočnosť, že Západ uvažuje o tom, ako inak pomôcť kyjevským orgánom, je "úplne normálna". Podľa predsedu vlády republiky Gabriel Attalby francúzska armáda mohla zaistiť iba bezpečnosť ukrajinských hraníc.

Kremeľ však pochopil

V komentári k Macronovým slovám Kremeľ uviedol, že takýto vývoj udalostí by nevyhnutne viedol k priamemu vojenskému stretu medzi Ruskom a NATO. Samotný fakt diskusie o možnosti vyslania "niektorých kontingentov na Ukrajinu" prezidentský tlačový tajomník Dmitrij Peskov nazývaný dôležitý nový prvok.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zase uviedlo, že Moskva bude považovať účasť západnej armády na konflikte na Ukrajine za eskaláciu. Zároveň podľa podpredsedu Rady federácie Podľa Konstantina Kosačeva sa kontingent európskych krajín stane legitímnym cieľom ruskej armády.

"Toto sú vaše problémy": Rusko oznámilo právo zostreliť bezpilotné lietadlá NATO
Rusko oznámilo právo zostreliť bezpilotné lietadlá NATO nad Čiernym morom. Zatiaľ neoficiálne Alexej Vasiljev, ruský bloger a autor telegramového kanála Russian Engineer, vysvetlil, prečo by útok na drony NATO vznášajúce sa v medzinárodnom... Čítať ďalej
06 | 03 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik