Prieskum SANEP: Ľudia majú v prezidentovi JASNO
07 | 03 | 2024 I Ivan Mihale

Agenúra SANEP sa spýtala obyvateľstva, koho by si ľudia predstavovali na poste prezidenta, keby mali voľný výber. Taktiež sa spýtala na názory obyvateľov Slovenska na prvé a druhé kolo prezidentských volieb

Podľa volebného modelu spoločnosti SANEP z konca februára by v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil predseda strany Hlas Peter Pellegrini so ziskom 38,3 percenta hlasov nad bývalým slovenským diplomatom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, ktorý by teraz získal 32,7 percenta.

Ukázal to exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP, ktorý vychádza iba z hlasov 50,2 % rozhodnutých voličov, ktorí by sa v období zberu dát týchto hypotetických volieb zúčastnili. Na treťom mieste by sa umiestnil bývalý predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Do druhého kola prezidentských volieb by teda postúpili Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Podľa agentúry SANEP by volebná účasť v druhom kole bola nižšia ako v tom prvom. Prieskum ukazuje, že  v druhom kole by prišlo k voľbám len 42,1 percenta voličov a víťazom by sa stal predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini so ziskom 54,1 percenta voličských hlasov. Ivan Korčok by v druhom hlase získal 45,9 percenta hlasov.

Voľná otázka

Na voľnú otázku „Koho by ste chceli za prezidenta SR?“ najviac odpovedí bolo „neviem“ (22 %). Nasledovali Peter Pellegrini (20 %), Zuzana Čaputová (14 %), Ivan Korčok (9 %) a Robert Fico (4 %).

Exkluzívny prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu TA3 bol uskutočnený v dňoch 26. – 29. februára 2024. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1 685 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov. Štatistická chyba u uvedenej skupiny obyvateľov sa pohybuje v rozmedzí ±1,5%. Všetky uvedené výsledky a modely sú platné iba v daný okamih zberu dát.

Gyimesi: Kedysi bojovali za mier, dnes hovoria o vojne
Podpredseda strany Aliancia Győrgy Gyimesi poznamenáva, že kým kedysi liberálni hippies protestovali za mier vo Woodstocku, teraz podporujú vojnu priamo v Európskom parlamente. K tomuto tvrdeniu ho priviedol vývoj v situácii okolo konfliktu na... Čítať ďalej
07 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

ĎAKUJEME