Tarabov pozdrav Greenpeace
04 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Skupina aktivistov z organizácie Greenpeace v pondelok, 4. marca názov Ministerstva životného prostredia prekryla čiernym transparentom s nápisom „Ministerstvo ničenia životného prostredia“, na čo videom na sociálnej sieti zareagoval aj minister Tomáš Taraba (SNS/Život-NS).

Aktivisti ministrovi okrem iného vyčítajú útoky na mimovládky, či škandalózne novely zákonov. Minister životného prostredia vo videu vysvetľuje, prečo aktivistov chápe, pretože práve tretí sektor vytvára podmienky pre korupciu a hospodárske škody tým, že sa neúmerne naťahujú rozhodnutia o nových projektoch. Vo svojom videu tiež upozornil na zásahy potrebné v oblasti lesov napadnutých lykožrútmi.

Čo sa „grinpísakom“ nepáči

„Každý týždeň nový zlý nápad. Sme svedkami neustálych útokov na environmentálny mimovládny sektor, škandalóznych návrhov noviel zákonov ako napríklad novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) či Koncepcia vodnej politiky, či šialených plánov výstavby spaľovní odpadu. Je skutočne absurdné, že v súčasnej dobe riadia ministerstvo životného prostredia ľudia, ktorým je príroda úplne ukradnutá,” povedala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Aktivisti VYLIEZLI na budovu ministerstva. Nechali tam odkaz
Aktivisti z Greenpeace Slovensko majú za sebou tajnú akciu. Jej cieľom bola budova ministerstva životného prostredia. Aktivisti z Greenpeace Slovensko vykonali v pondelok (4. marca) tajnú akciu pred Ministerstvom životného prostredia... Čítať ďalej
04 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Minister ich chápe

Vo videu na sociálnej sieti minister Taraba konštatuje, že konanie aktivistov a aktivistiek z Greenpeace chápe.

„Oni spôsobili to, že kým na západe, kým vám posúdia vašu investíciu alebo nový projekt trvá 180 dní, na Slovensku je to 550 dní. Investori, keď chcú na Slovensku vytvoriť nové prevádzky, zamestnať nových ľudí, rozšíriť, alebo zmodernizovať výrobu, čakajú v priemere 550 dní na povolenia, na ktoré na západe čakajú 180 dní,“vysvetľuje Taraba.

Zákon bude dobrý

„Toto vytvára priestor pre vypaľovanie, korupciu a pre totálne hospodárske škody. Takýmto ľuďom, ktorí svojvôľu povýšili nad nejakú ochranu prírody sa toto nikdy páčiť nebude,“myslí si minister a ubezpečuje aktivistov, že Slovensko bude mať zákon podľa noriem EÚ. Životné prostredie nebude chránené o nič menej. Jediné, čo obmedzia, je svojvôľa úradníkov a priestor „výpalníkov“. O ochranu životného prostredia sa nik obávať podľa ministra nemusí.

Zabojujú s lykožrútom

Tomáš Taraba potvrdil aj informáciu, že v Kôprovej doline sa začne s výrubom stromov. Pôjde však len o kusy napadnuté lykožrútom.

„Všetky stromy, ktoré spôsobujú kalamitnú situáciu, pôjdu čo najrýchlejšie dole, pretože ohrozujeme kvalitu a zdravie našich lesov,“ približuje Taraba.

Tristotisíc v jednom

Pre lepšiu predstavu Taraba vysvetľuje, že v jednom takto napadnutom strome sa nachádza 300-tisíc kusov lykožrúta, ktorý doletí do desať kilometrov a na zničenie jedného stromu ich stačí tristo. „Pri jednom chorom strome dochádza k infikovaniu ďalších tisícich stromov. Povoľovania, ktoré pôvodne trvali 4-7 dní, teraz trvala 700 dní,“ dopĺňa Taraba.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik