Meč spravodlivosti v rukách sudkyne Záleskej seká čudne
04 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Nie je Pamela ako Pamela. Tá Monikina je ďalšou, ktorá vidí a označuje ľudí okolo seba ako „svine.“ Rovnako ako jej známy Šimečka. Nebolo by to také poburujúce, keby Monikina Pamela nebola sudkyňou. Tí, ako takí, majú byť morálnym vzorom, záštitou spravodlivosti a merania rovnakým metrom. Pamela Záleská k takýmto vzorom zrejme nepatrí a robí súdnictvu hanbu.

Monika Tódová, prominentná hviezda bratislavských kaviarní bola prichytená pri nie práve korektnej situácii, keď sa spolu si sudkyňou Záleskou užívali romantické chvíle na dovolenke. Vzťah novinára a sudcu nie je to, čo sa deje bežne. Hlavne v súvislosti s tak tendenčným periodikom, ako je denník N. Pretože sudkyňa Záleská má pomer s Monikou Tódovou a to nemôže urobiť dobré meno slovenskej jurisdikcii. Nejde tu o rigidný pohľad na sexuálnu orientáciu, ide o devalváciu relevantnosti súdnych rozhodnutí, spoluprácu s médiami a tiež možný únik informácií.

Tŕňom v oku nie je len netradičný vzťah medzi žurnalistkou a sudkyňou. Sudkyňa si často zapečie sama

Arogantné správanie Záleskej je v súdnej sieni povestné. Neznesie kritiku na svoju osobu a často sa vyjadrí v tom znení, že osoba, ktorá ju na niečo upozorní je vulgárne napadnutá. Tak ako sa to stalo v prípade poznámky istého obhajcu. Najprv mu bolo vytknuté, že by mal konať precízne a v prípade pomýlenia si rokov by nemal „cestovať v čase.“

Advokát však nebol jediný, kto sa pomýlil. Pri pripomienke že „advokát ospravedlnil zo včerajšieho a z dnešného pojednávania“ zabudla, že včerajškom bol deň voľna – nedeľa. To sa dalo ešte prehliadnuť. Avšak keď jej bolo pripomenuté príslušníkom justičnej stráže, že sa vo svojom vyjadrení tiež pomýlila v letopočte, nazvala pripomínajúceho práve označením, „iniciatívny blbec“ a opýtala sa ho veľmi agresívnym spôsobom, „či si myslí, že nevie správne protokolovať.“

Pripomienka na jej omyl nebola kafraním sa do výkonu sudkyne ako vyšlo z vyjadrenia Zboru väzenskej a justičnej stráže. Hovorkyňa súdu ho však požiadala, aby na tento omyl poukázal čisto pre presnosť uvedenia faktov. „Môžeme potvrdiť, že 12. februára príslušník úseku justičnej stráže bol počas pojednávania požiadaný hovorkyňou ŠTS Pezinok o to, aby informoval pani sudkyňu o chybe v zápise vo veci zle uvedeného roku,“ uviedla hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

Z tohto dôvodu bol na adresu sudkyne Záleskej podaný podnet na disciplinárne konanie kvôli neslušnému a pohoršujúcemu správaniu. Podal ho advokát Marek Para. Na vedomie ho poslal tiež súdnej rade. „Podnet bol daný len na vedomie a bol doručený celej súdnej rade. Preto nie je dôvod na jeho prerokovanie,“ povedala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková.

Podnet na disciplinárne konanie pre neslušné a pohoršujúce správanie sudkyne Záleskej podal advokát Marek Para. Na vedomie ho poslal tiež súdnej rade. „Podnet bol daný len na vedomie a bol doručený celej súdnej rade. Preto nie je dôvod na jeho prerokovanie,“ reagovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Vasilková.

Spravodlivosti nebolo učinené zadosť.

Internetová stránka súdnej rady uvádza etické zásady správania sudcov. Sudcovia by sa mali vyvarovať nevhodnému správaniu či vystupovaniu vrátane takého, ktoré vzbudzuje dojem nevhodnosti. Predovšetkým by však mali vystupovať trpezlivo, dôstojne a zdvorilo voči všetkým účastníkom súdneho procesu. I k svedkom, advokátom a ostatným osobám, s ktorými prichádza do styku v rámci svojej funkcie. A hoci si Záleská myslí, že na ňu sa pravidlá „obyčajných smrteľníkov“ nevzťahujú, mýli sa. 

Záleská tne hlava – nehlava. Čudný meč Justitie...

Záleská rada používa expresívne výrazy. Svojich kolegov označila animálnymi výrazmi ako svine, jedného obžalovaného zasa prirovnala k svojmu psovi. Často a rada zosmiešňuje ľudí, o ktorých má rozhodnúť spravodlivo. No jej urážky sú priamo namierené aj na advokátov.        

Meno Záleskej je verejne známe. Nie iba kvôli kauzám, ktoré ako sudkyňa rieši, no i kvôli častým faux pas, ktorých sa vo svojej praxi dopúšťa. Lehel Horváth, ktorý skolaboval, pretože mu nebol umožnený prístup k inzulínu ako diabetikovi bol obeťou jedného z jej bezohľadnosti. Zodpovednosť za tento zločin mala prevziať prostredníctvom rodiny Horvátha, ktorá si na ňu sťažovala. Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala ako i šéf súdnej rady Ján Mazák podnet vyhodnotili ako „neopodstatnený“ a disciplinárny návrh nepodali. Zamietli sťažnosť pod koberček.

Duo Záleská - Tódová spolu nie len bicykluje
V auguste zverejnil Martin Daňo video, na ktorom boli hlavnými hviezdami novinárka Monika Tódová a sudkyňa rozhodujúca politicky exponované kauzy Pamela Záleská. Tie boli na dovolenke v Tatrách a Slovensko dlho žilo touto kauzou. Podľa dvojice to... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Ďalšie a ďalšie prehrešky. A ďalšie zľutovanie Bohov.

Na pretras vyšiel aj jej telefonát s Matejom Zemanom. Predvolávala ho ako svedka. No ten bol v danom čase na úteku a už bol na neho vydaný zatykač. No tento prešľap sa tiež neprejednával. Hrubala a Mazák znova „nezistili dôvod na podanie návrhu na disciplinárne konanie“. Rovnako sa zachovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, keď Záleská zmeškala lehoty v kauze mafiána Františka Doru a Najvyšší súd nemohol konať inak, ako ho prepustiť. Iba napomenutie bolo trestom po disciplinárnom konaní, keď „včas nevypracovala písomne rozhodnutie a neodovzdala ho na expedovanie“. I keď senát Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky označil jej chovanie ako nedbanlivosť, nebola zaň ani napomenutá.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik