Trump to má vyhraté v Missouri, Michigan a Idaho. Ostatní jeho republikánski kandidáti ďaleko zaostávajú
04 | 03 | 2024 I Dušan Janek

Bývalý prezident Donald Trump v sobotu zvíťazil v republikánskych volebných zhromaždeniach v Missouri, Michigane a Idahu, tvrdí CBS News, pričom vo všetkých troch prípadoch sa budú stanovovať delegáti pre prezidentskú nomináciu za republikánsku stranu.

Bývalá veľvyslankyňa OSN Nikki Haleyová medzitým sa stále usiluje o svoje prvé víťazstvo.

Trump získal hlasy všetkých 54 republikánskych delegátov, ktorí boli k dispozícii v Missouri, ako aj hlasy všetkých 39 delegátov, o ktorých sa uchádzal v sobotu v okresných volebných zhromaždeniach v Michigane. Pridali sa k 12 delegátom na voľbách, ktoré Trump získal v utorok v republikánskych primárkach v Michigane.

CBS News tvrdí, že Trump získal priazeň aj všetkých 32 delegátov v Idahu.

Tri sobotňajšie víťazstvá zvýšili Trumpov počet delegátov na 247 v celej krajine, zatiaľ čo Haleyová má na svojej strane 24 delegátov Republikánskej strany.

V sobotu sa nekonali žiadne demokratické súťaže.

Trump dnes vyhral republikánske volebné zhromaždenia v štátoch Michigan, Missouri a Idaho a získal všetkých delegátov.

Víkendové volebné zhromaždenia

Ďalšou súťažou je nedeľné volebné zhromaždenie Republikánov vo Washington D.C. O dva dni neskôr sa uskutoční „Super utorok“, keď sa v 16 štátoch a na Americkej Samoi uskutočnia primárky, ktoré budú najväčším dňom hlasovania v roku mimo novembrových volieb. Trump je na najlepšej ceste získať nomináciu o niekoľko dní neskôr.

Republikáni z Michiganu na svojom sobotňajšom zjazde v Grand Rapids pridelili Trumpovi 51 z 55 prezidentských delegátov Republikánskej strany. Značná časť radových členov strany však zhromaždenie vynechala pre pretrvávajúce následky niekoľko mesiacov trvajúceho sporu o vedenie strany.

Trump tento utorok v michiganských primárkach suverénne zvíťazil so 68 % hlasov v porovnaní s 27 % hlasov Haleyovej.

Michiganskí republikáni boli nútení rozdeliť si pridelenie delegátov na dve časti po tom, čo demokrati, ktorí kontrolujú štátnu vládu, presunuli Michigan medzi štáty s predčasnými primárkami, čím porušili pravidlá národnej Republikánskej strany.

Republikánska strana v Missouri usporiadala v sobotu prezidentské volebné zhromaždenia, ktoré ponúkli voličom štátu jedinú možnosť rozhodnúť o tom, kto by mal stranu zastupovať na novembrových prezidentských voľbách. Voliči stáli v rade pred kostolom v meste Columbia, kde sídli Missourská univerzita, ešte pred otvorením dverí.

"Neviem, aká bude moja úloha okrem toho, že budem stáť v kúte pred Trumpom," povedala obyvateľka Columbie Carmen Christalová a dodala, že sa "jednoducho teší na zážitok".

Zriadený je úplne nový volebný systém.

Tento rok bol prvou skúškou nového volebného systému v Missouri, ktorý je takmer celý riadený dobrovoľníkmi na strane republikánov.

Volebné zhromaždenia boli zorganizované po tom, ako republikánsky guvernér štátu Missouri Mike Parson podpísal zákon z roku 2022, ktorý okrem iného zrušil plánované prezidentské primárky 12. marca.

Zákonodarcom sa nepodarilo primárky obnoviť napriek tomu, že ich k tomu vyzývali lídri republikánskej aj demokratickej strany štátu. Demokrati usporiadajú stranícke primárky 23. marca.

Trump dvakrát zvíťazil v rámci starého systému prezidentských primárok v Missouri.

Minulý rok zákonodarcovia v Idahu prijali zákon o znižovaní nákladov, ktorého cieľom bolo presunúť všetky primárky v štáte na rovnaký dátum v máji - zákon však neúmyselne úplne zrušil prezidentské primárky. Republikánmi vedený zákonodarný zbor uvažoval o usporiadaní mimoriadneho zasadnutia s cieľom obnoviť prezidentské primárky, ale nedokázal sa včas dohodnúť na návrhu, takže jedinou možnosťou pre obe strany zostali prezidentské volebné zhromaždenia. Prezidentské volebné zhromaždenia republikánov sa budú konať v sobotu, zatiaľ čo volebné zhromaždenia demokratov až 23. mája.

Posledné volebné zhromaždenie republikánov v Idahu sa konalo v roku 2012, keď si svojho preferovaného kandidáta prišlo vybrať približne 40 000 z takmer 200 000 registrovaných republikánskych voličov.

Tento rok sa budú musieť všetci republikánski voliči, ktorí sa chcú zúčastniť, zúčastniť osobne. Hlasovať budú po vypočutí krátkych prejavov kandidátov alebo ich zástupcov.

Ak jeden z kandidátov získa viac ako 50 % hlasov v celom štáte, získa všetkých delegátov Idaha. Ak žiadny z kandidátov nezíska viac ako 50 % hlasov, potom každý kandidát s najmenej 15 % všetkých hlasov získa pomerný počet delegátov.

DONALD TRUMP ZOSTAL BEZ SLOV! Až takú podporu nečakal (VIDEO)
Trump je späť. Nedá sa nič robiť. Pri príchode k rečníckemu pultu a pri reči samotnej bol Donald Trump príjemne prekvapený, no zároveň šokovaný. V Južnej Karolíne nečakal také srdečné prijatie a sám sa vyjadril, že ho majú "až príliš radi". Často... Čítať ďalej
27 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Republikánska strana v Idaho oznámi výsledky po spočítaní všetkých hlasov v celom štáte.

Trump sa v primárkach v Idahu v roku 2016 umiestnil na druhom mieste za senátorom Tedom Cruzom z Texasu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik