Spokojní ministri, Lipšic sa tvári, že za ním stoja davy
01 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Za Úradom špeciálnej prokuratúry sa 20. marca definitívne „zavrie voda“. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR na svojom stredajšom (28. 2.) zasadnutí.  V súvislosti s rozhodnutím ÚS SR netají spokojnosť minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a podpredseda vlády Tomáš Taraba (SNS / Život-NS) dokonca hovorí o porážke pre opozíciu a totálnom K.O. pre Daniela Lipšica. Ten so svojim ÚŠP priniesol vyhlásenie, ku ktorému pripojil aj prieskum verejnej mienky, vypracovaný pre Denník N.

Hovorkyňa ÚS v stredu informovala, čoho sa pozastavenie zmien v Trestných kódexoch týka. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok hovorí, že je to koniec politickej pomsty a s rozhodnutím ÚS SR je spokojný aj Tomáš Taraba. Daniel Lipšic vo vyhlásení ÚŠP ostáva vo svojej póze hrdinu brániaceho spravodlivosť a prináša výsledky prieskumu Denníka N, v ktorom s rušením ÚŠP vyjadrila nesúhlas väčšina respondentov.

Pozastavené. Nie zrušené

Podľa hovorkyne ÚS Martiny Ferencovej sa pozastavenie týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Pozastavenie účinnosti v prípade Trestného poriadku sa týka ustanovenia o zavedení procesného pravidla, podľa ktorého majú orgány činné v trestnom konaní a súd možnosť použiť dôkaz získaný nezákonným spôsobom v prípade, ak sa použije iba v prospech obvineného. Ďalšia pozastavená časť sa týka predĺženia lehoty na podanie dovolania v neprospech obvineného zo šiestich mesiacov na tri roky.

ÚS SR potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov
Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (28. 2.) potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie (nie zamietnutie, pozn. red. HD) sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Roboty bude ešte dosť

„Úrad špeciálnej prokuratúry, ako symbol politickej pomsty Matoviča a Lipšica končí. K návratu právneho štátu bude ešte dlhá cesta, ale dokážeme to,“ubezpečuje na sociálnej sieti minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Facebook / Matúš Šutaj Eštok

Vláda mala pravdu

Rušenie ÚŠP nie je protiústavné, čím podľa Tomáša Tarabu ÚS uznal právo parlamentu rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní. „Vlastne ústavný súd sa priklonil k tvrdeniu vlády, že špeciálna prokuratúra je organizácia, ktorá porušovala na Slovensku ľudské práva a preto ju treba urýchlene zrušiť. Krásna Lipšicova vizitka,“píše Tomáš Taraba na Facebooku.

Zmeny nie sú protiústavné

Taraba upozorňuje, že pri trestnom zákone pri niektorých paragrafoch ÚS pozastavil ich účinnosť.

„Zmeny trestných sadzieb a premlčacích lehôt vyhlásil za protiústavné. Ústavný súd len povedal, že sa týmito zmenami ešte bude zaoberať. Je úplne jasné, že parlament má výsostné právo meniť trestné sadzby, pretože má zákonodárnu moc. Takže ústavný súd ak nechal dnes zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobril pri tom skrátené legislatívne konanie, ak uznal niektoré zmeny v paragrafoch trestného zákona v skrátenom konaní, rovnako logicky bude musieť odobriť zmenu trestných sadzieb a premlčacích lehôt, pretože určovať tieto zmeny  je právo zákonodarného zboru,“ uvádza Taraba na sociálnej sieti

ÚS SR potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov
Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (28. 2.) potvrdil, že pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie (nie zamietnutie, pozn. red. HD) sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Čo sa teda stalo

„Opozícia vlastne dnes utrpela svojím naratívom, že parlament nemohol meniť zákon v skrátenom konaní, riadnu porážku a Lipšic úplné KO. Tak politicky, amatersky a protiprávne bola vedená špeciálna prokuratúra, až ju sám jej autor priniesol úspešne do hrobu. Dobrá správa pre Slovensko,“uzatvoril Taraba.

Vyhlásenie a prieskum

Daniel Lipšic, šéf Úradu špeciálnej prokuratúry na Facebooku uverejnil vyhlásenie, ktoré podpísali všetci špeciálni prokurátori. Prinášame vám ho v plnom znení aj s prieskumom, ktorý pre Denník N robila agentúra Ipsos. 1 028 ľudí odpovedalo na otázku, či súhlasia so zrušením ÚŠP.

Vyhlásenie prokurátorov ÚŠP k rozhodnutiu Ústavného súdu

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry oceňujú včerajšie rozhodnutie Ústavného súdu, ktorým bola pozastavená účinnosť celej novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku.

Na našej tlačovej konferencii dňa 11. 12. 2023 v Starej Lesnej sme ako prví upozornili na mimoriadne riziká drastického znižovania trestných sadzieb za ekonomickú a korupčnú trestnú činnosť a výrazného skracovania premlčacích dôb.

Vo vzťahu k Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sme nepozastavenie účinnosti príslušných zákonov očakávali, keďže existencia ÚŠP nemá ústavnoprávny rozmer.

Napriek tomu si každý deň plníme svoje povinnosti v prípravnom konaní a v súdnom konaní. Za necelé dva mesiace od začiatku roka sme podali obžaloby na 63 osôb a návrhy na schválenie dohôd o vine a treste na 14 osôb.

Každý deň naďalej rozhodujeme v prípravnom konaní, zúčastňujeme sa procesných úkonov, píšeme obžaloby a pojednávame.

V ostatnom prieskume verejnej mienke (agentúra Ipsos, 16. – 21. 2. 2024) sa za zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry vyjadrilo len 32% respondentov, pričom až 54% reprezentatívnej vzorky s našim zrušením vyjadrilo nesúhlas.

Facebook / Daniel Lipšic

Rešpektujeme rozhodnutie aktuálnej parlamentnej väčšiny, ale chceme sa poďakovať za neuveriteľnú podporu verejnosti, ktorú sme v ostatných troch mesiacoch intenzívne vnímali.

Ako povedal Winston Churchill: „Úspech nie je konečný, neúspech nie je fatálny. Odvaha pokračovať je to, čo sa počíta.“

V boji za spravodlivejšie a bezpečnejšie Slovensko budeme pokračovať.

Lucia Bizoňová, Alexander Bíró, Bohdan Čeľovský, Alexander Feník, Matúš Harkabus, Ján Hrivnák, Rastislav Hruška, Matej Izakovič, Attila Izsák, Oliver Janíček, Peter Jenčík, Vladimír Kuruc, Peter Kysel, Miroslav Ľalík, Daniel Lipšic, Ladislav Masár, Ján Mihál, Daniel Mikuláš, Peter Mikuláš, Martin Nociar, Norbert Ondruška, Aurel Pardubský, Ondrej Repa, Michal Stanislav, Ján Šanta, Vasil Špirko, Michal Šúrek, Martin Tamaškovič

Čaputová reagovala expresne rýchlo na rozhodnutie ÚS
Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR je dobrou správou pre demokraciu a právny štát na Slovensku. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na pozastavenie účinnosti časti novely trestných kódexov. Rýchle rozhodnutie podľa prezidentky... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.