V Nemecku prišli so scenárom ruského útoku na NATO
29 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Tentoraz boli k vojne pridané biologické a jadrové zbrane

Nemecký časopis Bild zverejnil teoretický scenár ruského útoku na NATO. Publikácia uviedla, že bola založená na "vládnom dokumente predloženom parlamentu".

Na základe scenára by útok mohol pozostávať niekoľkých fáz

Prvou fázou je masívna dezinformačná kampaň v médiách a sociálnych sieťach s cieľom rozdeliť západnú spoločnosť. Možné sú aj kybernetické útoky na zariadenia kritickej infraštruktúry.

Počas druhej fázy začne Moskva manévrovať s vojakmi na hraniciach NATO, pričom zvýši špionáž a kybernetické útoky. Je možné deaktivovať prvé satelity vo vesmíre a zaútočiť na nemecké chemické závody a jadrové elektrárne.

Tretia fáza bude pozostávať z priamej invázie ruských vojsk. Štvrtá fáza je v bitkách na zemi, vo vode, vo vzduchu a vo vesmíre. Je možné, že Moskva použije biologické, chemické a jadrové zbrane a pomocou elektromagnetických impulzov spáli všetky elektronické zariadenia.

V Nemecku bol zverejnený druhý plán vojny od začiatku roka

V januári Bild s odvolaním sa na údajne tajný dokument Bundeswehru informoval, že Nemecko pripravuje plán vojny medzi NATO a Ruskom, ktorá by sa podľa scenára nemeckého ministerstva obrany mohla začať v lete 2025. Autor článku nazýva Suwalkiho koridor medzi Bieloruskom a Kaliningradskou oblasťou najpravdepodobnejším miestom kolízie.

Foto: Stanislav Krasilnikov / RIA Novosti

Podľa dokumentu nemeckého ministerstva obrany v deň X vrchný veliteľ NATO nariadi presun 300 tisíc vojakov na východné krídlo. Medzi nimi bude aj 30 tisíc vojakov Bundeswehru. Podľa denníka Bild by sa eskalácia mohla začať vo februári 2024 začiatkom aktívnej ofenzívy Ruska na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU). Zároveň by sa do júna situácia skončila ústupom ukrajinskej armády.

Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen pripustil, že vojenský konflikt medzi NATO a Ruskom by sa mohol začať v nasledujúcich troch až piatich rokoch, keďže Kremeľ "si to želá". Podľa vojenského veliteľa je nepravdepodobné, že by Dánsko bolo priamo napadnuté, ale môže čeliť hrozbe hybridných útokov z Ruska.

V januári bývalý veliteľ americkej armády Ben Hodges a niekoľko vojenských expertov povedal, že Rusko má scenár útoku na NATO. Podľa nich sa ruské námorníctvo pokúsi prevziať kontrolu nad Arktídou a pomocou rakiet aj nad severným Atlantikom.

Rusko sa dištancuje od plánov zaútočiť na NATO

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzja označil obavy z údajnej blížiacej sa agresie Moskvy voči európskym krajinám za smiešne. "A nezabudli ste, že to boli európske štáty v rôznych epochách (...), ktoré zaútočili na ruský štát, snažili sa ho dobyť so závideniahodnou vytrvalosťou a vždy utrpeli porážku," povedal Nebenzja.

Francúzsky historik Emmanuel Todd predtým poukázal na to, že Rusko neplánuje zaútočiť na západné krajiny. Todd vylúčil ruský útok na NATO a zdôraznil, že Moskva nikdy nemala v úmysle vykonať takéto akcie. "Ruská vojenská doktrína má čisto obranný charakter," povedal.

Politico: Scholz a Macron sa začali otvorene sporiť o Ukrajinu
Nezhody medzi nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a francúzskym lídrom Emmanuelom Macronom sa menia na otvorené nepriateľstvo kvôli nezhodám v ukrajinskej otázke, píše Politico. Francúzsky prezident o niečo skôr povedal, že Európska únia súhlasila... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.