MIMORIADNE! Napätie v Moldavsku sa zvyšuje! Podnestersko požiadalo Rusko o "ochranu"
28 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Toto rozhodnutie prijali účastníci kongresu poslancov všetkých úrovní v Podnestersku. Orgány neuznaného Podnesterska sa kvôli tlaku Moldavska obrátia o pomoc na Rusko. Toto rozhodnutie prijali účastníci kongresu poslancov všetkých úrovní, ktorý sa konal v Tiraspole z iniciatívy prezidenta Vadima Krasnoselského, uviedol tass.ru.

Obsahuje tiež výzvu medzinárodnému spoločenstvu, aby zabránilo zhoršeniu vzťahov medzi oboma brehmi Dnestra a umožnilo obnovenie plnohodnotného dialógu. Bude adresovaná generálnemu tajomníkovi OSN, Európskemu parlamentu, Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Medzinárodnému výboru Červeného kríža, ako aj účastníkom rokovaní vo formáte "päť plus dva" (Moldavsko, Podnestersko, OBSE, Rusko, Ukrajina, ako aj pozorovateľom z EÚ a USA). "Podnestersko bude vytrvalo bojovať za vlastnú identitu, práva a záujmy podnesterského ľudu a neodmietne ich brániť napriek akýmkoľvek formám vydierania a vonkajšieho nátlaku," uvádza sa v dokumente.

Kongres inicioval podnesterský prezident Vadim Krasnoselskij. Zúčastňuje sa na ňom viac ako 600 delegátov zastupujúcich parlament, mestské, okresné a dedinské zastupiteľstvá, ako aj poslanci, ktorí v roku 1990 založili Podnestersko.

Vzťahy medzi Kišiňovom a Tiraspoľom sa začali postupne zhoršovať od roku 2020 po zvolení moldavskej prezidentky Maii Sandu, ktorá urobila niekoľko ostrých vyhlásení na adresu Tiraspolu a odmietla sa stretnúť s Krasnoselským. Situácia sa zhoršila od začiatku roka 2024 po tom, ako sa moldavské orgány rozhodli uvaliť clo na tovar smerujúci do Podnesterska cez územie republiky. Po tom, ako Ukrajina v roku 2022 uzavrela podnesterský úsek hranice s Moldavskom, tovar môže do Podnesterska vstupovať len cez územie kontrolované Kišiňovom. Tiraspoľ obvinil Kišiňov, že využíva zraniteľnú pozíciu Podnesterska na blokovanie dodávok tovaru a vyvíja naň nátlak.

Podnesterská autonómna republika sa už viackrát snažila o pripojenie k Rusku

Podnestersko sa snaží prijať výzvu Rady federácie a Štátnej dume Ruskej federácie so žiadosťou o implementáciu opatrení na ochranu Podnesterska v kontexte silnejúceho tlaku Moldavska s prihliadnutím na požiadavku trvalého pobytu na území Moldavskej Podnesterskej republiky," píše sa v uznesení.

Desať FAKTOV O VOJNE NA UKRAJINE, ktoré sa v médiách NESMÚ SPOMÍNAŤ
Presne pred dvoma rokmi - 24.2. 2022 ruské vojská vstúpili na územie Ukrajiny. Zjavne rátali aj s tým, že celá operácia by prípadne mohla skončiť pomerne rýchlo, dezerciami časti velenia a rozpadom režimu, pripomína v krátkosti základné fakty o... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Podnestersko má vlastnú vládu, ústavu, armádu, menu či cestovné pasy. Používa vlastné štátne symboly – vlajku, znak či hymnu. Napriek tomu ho však oficiálne neuznal žiadny iný medzinárodne uznaný štát na svete – diplomatické vzťahy s ním udržujú iba tri postsovietske čiastočne uznané krajiny ako Južné Osestko, Abcházsko a Náhorný Karabach. Región sa nachádza pod silným vplyvom Ruska a už v minulosti sa ozvali požiadavky jeho občanov o pripojenie k Ruskej federácii. Od roku 1995 je navyše v Podnestersku umiestnených približne 1400 ruských vojakov, poverených udržiavať v regióne mier.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik