Za fingované rasistické útoky dostali „umelci“ mastnú odplatu 
26 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Rasistický útok, ktorý sa nestal, v USA skončil vážnym rosudkom: 150 dní vo väzení. V Českej republike podľa Polície ČR falošne ohlásil rasistickú útok na svoju osobu rómsky spevák Jan Bendig, ktorý bol „trafený múkou“ na odovzdávaní cien Český slávik po dohovore. Jemu i jeho „útočníkov“ nehrozí väzenie, ale pokuta 50 000 Kč (približne 2 000 €). Z celého prípadu každopádne zostáva čudná pachuť v ústach. „Ľudia toho majú plné zuby. Zjavne totiž mainstream nemá dosť, aby ľudia kohokoľvek tolerovali, po nich už sa vyžaduje aktívna vrelá láska a sebatrýznenie,“ povedal ParlamentnýmListom.cz advokát Radek Suchý.

Americký černošský herec a spevák Jussie Smollett, je odsúdený ako podvodník. Na 150 dní odňatia slobody bol osúdený za falošný rasistický útok. Od ranného detstva sa pohybuje v hollywoodskom showbiznise. Potomok černošky a žida, ktorý opovrhoval označenie vlastnej osoby ako belocha. Sám sa nevyznamenal ako dobrý rodič. Od ôsmych rokoch bol Smollett televíznym hercom, príležitostným modelom, v rannej dospelosti oznámil rodičom, že je homosexuál. Ako tridsiatnik začal pôsobiť na R&B scéne.

V januári 2019 oznámil na polícii, že bol napadnutý rasistami a homofóbmi na ulici. Toto vyhlásenie mu dopomohlo k pochybnej sláve a obľube u jeho rasovej komunity. Nakoniec sa ale zistilo, že tento útok bol fingovaný a dopomohli mu k nemu jeho dvaja „belošskí bratia“, s ktorými profesionálne spolupracoval. Obvinenie z falošného svedectva bolo najprv stiahnuté na základe dohody, podľa ktorej bol umelec potrestaný verejne prospešnými prácami v dĺžke „až“ šestnásť hodín.

Afroamerický umelec sa vytiahol. Jeho trestný register patril medzi vykričané.

Neskôr bol Smollett, ktorý má trestný záznam už z roku 2007 prichytený, ako jazdí s alkoholom v krvi a vydáva sa za inú osobu. Za zverejnenie tohto faktu sa súdil s chicagskou prokuratúrou a žiadal od nej náklady za proces a podal žaloby za „masový verejný výsmech a ujmu na cti.“  Dohoda bola mediálne pretriasaná. Neskôr sa však zistilo, že tento „umelec“ a neviniatko podal na políciu štyri ďalšie falošné svedectvá. Prípad bol teda znova otvorený. Rozsudok 150 dní väzenia z januára 2022 bol v decembri 2023 potvrdený.

Jan Bendig, obeť „múkového teroru“ je českým spevákom rómskej národnosti. Po skúsenostiach v chlapčenskom speváckom zbore, v skupine Gypsy Brothers a speváckej súťaži v Liverpoole, kde jeho rodina istú dobu žila, sa po návrate do Čiech zúčastnil súťaže Česko-Slovenská Superstar a štvrté miesto mu otvorilo cestu k profesionálnej kariére. Potom do médií uviedol, že bol útokom „totálne zlomený“. Preto počas večera vystúpil na pódiu s kolegyňou Monikou Bagárovou.

Bendig zahral na verejnosti pekné divadielko. Angažovaní umelci ho podporili.

„Furt nenachádzam tie správne slová, čo k tomu povedať. Mrzí ma to. Naozaj veľmi. To, že celý život musím stále určitých ľudí presviedčať o tom, nech ma nehádžu do jedného vreca a nepozerajú sa na mňa cez prsty, je už niekedy psychicky dosť unavujúce. Nebudem klamať, ale včera ma to chvíľu po tom incidente totálne zlomilo a nevedel som, čo si mám myslieť a čo robím špatne,“ snažil sa dojať svojich fanúšikov na sociálnej sieti Bendig.

„Nechcem, aby sa táto vec zvrtla v dáky rasistický podtext a následnú pomstu. Násilie totiž plodí ďalšie násilie,“ zafilozofoval si rómsky umelec. „A tu na svete je ho už aj tak dosť. Ukážme ľuďom, čo radi používajú predsudky proti nám „romákom“ alebo ľuďom s inou orientáciou či národnosťou, že sme a budeme vždy nad vecou a budeme robiť inšpiratívne veci, ktoré raz zmenia celkové vnímanie nás všetkých,“ dodal.

Bendig následne získal podporu zo strany celého showbiznisu. „Je to nechutné, chudák Honza, má úplne skazený večer,“ uviedla jeho kolegyňa Markéta Konvičková.

„Si frajer, tak mladý, múdry, s takým veľkým srdcom! Prajeme ti celá naša rodina to naj!“ pridala sa herečka Mahulena Bočanová.

„Namiesto toho, aby sa nechal zdeptať, Bendig sa rozhodol reagovať veľkoryso a ponúkol páchateľovi možnosť ho poznať lepšie,“ uviedol server Romea.cz s tým, že Bendig útočníka „pozval na svoj koncert“.

Už vtedy však niektoré internetové stránky upozorňovali, že posypanie múkou od narafičeného „hejtra“ sa v minulosti stalo veľmi účinnou súčasťou reklamnej stratégie americkej celebrity Kim Kardashianovej, ktorá tak pripútala pozornosť k svojmu novému parfumu.

Spevák poprel, že by bol útok fingovaný.

Páchateľ prišiel s pozoruhodným vysvetlením, že chcel vysypaním múky na jedného z účastníkov upozorniť na nedostatočné bezpečnostné zaistenie Českého slávika a Bendig mal smolu, že prišiel práve prvý „na ranu.“ Ešte v decembri polícia uviedla, že uvažuje o rozšírení kvalifikácie trestného činu na výtržníctvo, čím by páchateľovi hrozili až dva roky väzenia.  Priebehom týždňa ale oznámila polícia úplne iný výsledok vyšetrovania. Celý útok mal byť medzi spevákom a „páchateľom dohovorený a zinscenovaný. Tak!

„Kriminalisti z odboru extrémizmu a terorizmu incident na Českom slávikovi preverili a zistili, že obaja účastníci boli dohovorení. Z tohto dôvodu sa trestný čin nestal a prípad bol odložený. Všetci aktéri sú však podozriví zo spáchania priestupku krivého vysvetlenia a vec bude predaná príslušnému správnemu orgánu k prešetreniu,“ uviedla polícia. Zrazu dali všetci kolegovia Bendiga i jeho podporcovia od neho ruky preč...

Herečka Mahulena Bočanová uviedla: „Ak je to pravda, tak ufff, je to trapas. Pred bulvárnou pozornosťou naozajstné hviezdy utekajú, určite ju nevyhľadávajú. Držím mu palce, aby to pravda nebola a obhájil sa,“ tvrdí neuveriteľne nechápajúca Bočanová.

Slovo právnika: Rezignovali sme na zdravý rozum

Podľa advokáta Radka Suchého, ktorého oslovili ParlamentníListy.cz, je príbeh na jednej strane bulvárnou paródiou zodpovedajúcou hudobnému významu účastníka talentovej súťaže, ale má hodnotu aj ako dokument o napätej spoločenskej atmosfére.

"Vo všeobecnosti nie je takéto správanie úplne výnimočné, spomínam si napríklad na prípad z roku 2010, keď opavskí Rómovia zinscenovali rasistické útoky na svoju komunitu, keď na nich zaútočili zápalnou fľašou a podobne, alebo prípad chlapca, ktorý bol napadnutý, pretože sa bál vlastnej matky a vymyslel si útok zo strany rómskych spoluobčanov. Ale aj tento prípad je zrejme motivovaný snahou zvýšiť mediálny záujem o osobu, ktorá namiesto toho, aby verejnosť a novinárov presvedčila o svojich kvalitách nejakým umením, vsadila na svoju príslušnosť k rómskemu etniku, ktorú ešte umocňuje svojou homosexualitou," uviedol pre ParlamentníListy.cz Suchý.

REBUBLIKA A ĽSNS by mali odstrániť niektoré bilbordy! Vyzýva k tomu splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Hero
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero v nedeľu vyzval stranu Republika a Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, aby odstránili bilbordy, ktoré prezentujú Rómov ako "asociálov". Na sociálnej sieti zároveň vyzval, aby politické... Čítať ďalej
03 | 09 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Súhlasí s hodnotením polície, že z právneho hľadiska ide nanajvýš o priestupok, ale domnieva sa, že extempore bude mať negatívny vplyv na Bendigovo ďalšie pôsobenie vo svete umenia.

Samotný umelec sa vyjadril až o niekoľko dní neskôr. Vo štvrtok sľúbil, že sa vyjadrí v živom vysielaní hudobnej televíznej stanice, ale namiesto toho celý čas len propagoval svoju novú pieseň.

V piatok sa potom vyjadril slovami: "Vždy som s vami hovoril otvorene a bude to tak aj tentoraz. Život nie je len o dobrých chvíľach, ale aj o tých, v ktorých nie ste úplne šťastní. Musíte im však čeliť. Žiaľ, stále nemám vyjadrenie českej polície, hoci mi ho poslali poštou. Ani dnes, po niekoľkých dňoch, mi neprišlo do schránky. Vraj to môže trvať ešte niekoľko dní."

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!