Dôstojník americkej armády sa podpálil pred izraelským veľvyslanectvom. Je to akt proti agresii Izraelu voči Palestínčan
26 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Hrôzostrašný obrázok ukazuje letca v aktívnej službe, ktorého pohltili plamene pred izraelským veľvyslanectvom v DC po tom, ako kričal "Sloboda Palestíne!" a obvinil USA zo "spoluúčasti na genocíde" v Gaze

Dôstojník amerického letectva v službe je v kritickom stave v nemocnici po tom, čo sa zapálil pred izraelským veľvyslanectvom vo Washingtone a tento akt bol vysielaný naživo.

Hrôzostrašné video bolo odvysielané v sobotu popoludní na sociálnej sieti Twitch po tom, ako muž oblečený v bojovej uniforme vyhlásil: "Už sa nebudem podieľať na genocíde". Plamene sa rozšírili po mužovom tele po tom, ako zakričal: "Chystám sa na extrémny akt protestu," a potom opakovane zakričal "Osloboďte Palestínu!".

Zdroj: @reprofoto twitter

Úrady v nedeľu okolo 13.00 hod. zasiahli na veľvyslanectve a našli muža s popáleninami, uviedla pre DailyMail.com Metropolitná polícia. Hasiči a záchranári z DC ho previezli do nemocnice s "kritickými a život ohrozujúcimi zraneniami".

Hovorca amerického letectva pre Task & Purpose potvrdil, že muž v uniforme je letec v aktívnej službe. Totožnosť letca nebola zverejnená.

"Na mieste reagovali hasiči a záchranári z Washingtonu DC, ktorí jednotlivca ošetrili pred prevozom do nemocnice v oblasti.

Na trojminútovom videu je zaznamenaný hlas, ktorý hovorí: "Dobrý deň, pane, môžem vám pomôcť?", keď sa dôstojník americkej armády blížil k bráne veľvyslanectva.O dvanásť sekúnd neskôr je počuť hlas, ktorý sa opäť pýta: "Môžem vám pomôcť, pane?" predtým, ako sa muž podpáli.

Na miesto bola privolaná jednotka Metropolitnej polície na likvidáciu výbušnín v súvislosti s podozrivým vozidlom, ktoré môže byť spojené s touto osobou. Video zverejnené na X, predtým známom ako Twitter, ukázalo prvých záchranárov na mieste pred veľvyslanectvom.

Vyšetrovanie pokračuje.

Protest prichádza v čase, keď Biely dom čelí rastúcemu tlaku v súvislosti so štyri a pol mesiaca trvajúcim konfliktom, ktorý si vyžiadal viac ako 30 000 obetí.

Členka demokratickej skupiny, poslankyňa Rashida Tlaibová z Michiganu, a bývalý židovský poslanec Andy Levin patria medzi tých, ktorí podporili kampaň "Počúvajte Michigan".

"Bidenova blokáda rezolúcie o prímerí len zintenzívni rozhorčenie a povzbudí hlasy za mier, aby hlasovali bez predsudkov a nezáväzne a vyjadrili svoj názor," povedal vedúci kampane Joseph Geevarghese.

Americký prezident nesmie viac ignorovať hlasy Arabov.

Demokratický starosta Dearbornu Abdullah Hammoud tento týždeň varoval, že Biden už nemôže považovať arabské hlasy za bezpredmetnú samozrejmosť.

"Najviac sa obávam, že na Bidena sa nebude v roku 2020 spomínať ako na prezidenta, ktorý zachránil americkú demokraciu, ale skôr ako na prezidenta, ktorý ju v roku 2024 obetoval Benjaminovi Netanjahuovi," povedal.

Minulý týždeň Bidenov demokratický vyzývateľ, republikán Dean Phillips, povedal, že je "znechutený" stratami na životoch v Gaze a v prípade zvolenia za prezidenta by jednostranne uznal palestínsky štát.

Biden požadoval, aby Izrael pred akýmkoľvek útokom na Rafah, posledné neobývané mesto v Gaze, predložil plán evakuácie civilistov.

Biely dom v piatok vyhlásil, že izraelské plány na výstavbu ďalších 3 000 domov na Západnom brehu sú "v rozpore s medzinárodným právom".

Na hŕstku izraelských osadníkov obvinených z útokov na Palestínčanov na okupovanom území boli uvalené sankcie.

"Je to ako prísť k požiaru s piatimi poplachmi s pohárom vody a zároveň dodať palivo podpaľačovi," povedal Yousef Munayyer z palestínsko-izraelského programu v Arabskom centre vo Washingtone.

Izraelské veľvyslanectvo po incidente vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza: "V nedeľu 25. 2. približne o 13.00 hod. sa pred izraelským veľvyslanectvom vo Washingtone podpálil muž, ktorého sanitka previezla do nemocnice. Jeho identita je neznáma. Nikto zo zamestnancov veľvyslanectva nebol zranený a je v bezpečí.“

Bude izraelský národ naveky zatratený?
Kresťanstvo je považované za náboženstvo spasenia, ktoré očakáva od Ježiša Nazaretského. Podľa biblie Boh uzavrel zmluvu s Izraelitmi, ktorí sa neskôr vyformovali do izraelského národa. Pôvodne Izraeliti pochádzali zo semitských kmeňov a žili po... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Ivan Štubňa

Sebaupálenie dôstojníka americkej armády nie je prvým činom tohto charakteru.

K podobnému incidentu došlo v decembri, keď sa propalestínsky demonštrant zapálil pred izraelským konzulátom v Atlante.

Šéf mestskej polície Darin Schierbaum označil tento incident za "extrémny akt politického protestu" a uviedol, že na mieste činu bola nájdená palestínska vlajka.

Pri sebaupálení boli zranení najmenej dvaja ľudia vrátane člena ochranky, ktorý sa pokúsil zasiahnuť.