Rusko odovzdalo telo Alexeja Navaľného rodine
24 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Telo vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného odovzdali jeho matke, uviedol v sobotu na svojom účte na sociálnej sieti Navaľného hlavný poradca.

Ivan Ždanov, riaditeľ Navaľného protikorupčnej nadácie, to oznámil na svojom telegramovom účte a poďakoval „všetkým“, ktorí vyzvali ruské úrady, aby vrátili Navaľného telo jeho matke, informuje Breitbart.

Julia Navaľnaja, vdova po Navaľnom, ešte v sobotu obvinila prezidenta Vladimira Putina zo zosmiešňovania kresťanstva tým, že sa pokúšal prinútiť matku, aby súhlasila s tajným pohrebom po jeho smrti v arktickej trestaneckej kolónii.

"Ďakujem mnohokrát. Ďakujem všetkým, ktorí písali a nahrávali video správy. Všetci ste urobili, čo ste potrebovali. Ďakujem. Telo Alexeja Navaľného odovzdali jeho matke,“ napísal Ždanov.

Navaľnyj (47), najznámejší ruský opozičný politik, nečakane zomrel 16. februára v arktickej trestaneckej kolónii a jeho rodina už viac ako týždeň bojuje za to, aby jej vrátili jeho telo. Prominentní Rusi zverejnili videá, v ktorých vyzývajú úrady na prepustenie tela a západné štáty uvalili na Rusko ďalšie sankcie ako trest za Navaľného smrť, ako aj za druhé výročie jeho invázie na Ukrajinu.

Navaľného matka, Ľudmila Navaľnaja, je stále v Salecharde, uviedla Navaľného tlačová tajomníčka Kira Yarmysh na X, predtým Twitteri. Ľudmila Navaľnaja sa v arktickej oblasti nachádza už viac ako týždeň a požaduje, aby jej ruské úrady vrátili telo jej syna.

"Pohreb stále čaká," napísal Yarmysh na Twitteri s otázkou, či úrady dovolia, aby sa to uskutočnilo, "ako si rodina želá a ako si Alexej zaslúži."

"Toto je šialenstvo": bývalý úradník ministerstva zahraničných vecí o nových protiruských sankciách USA
Americké úrady, ktoré zavádzajú čoraz viac protiruských sankcií, opakujú rovnaké kroky v nádeji, že dosiahnu nový výsledok, čím preukazujú známky šialenstva. Uviedol to v rozhovore pre RIA Novosti James Carden, bývalý poradca bilaterálnej... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik