Ivan Hoffman o druhom výročí: VOJNA JE PRE POLITIKOV UNIVERZÁLNY LIEK
24 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Alibi pre politikov, univerzálny liek na všetky krízy, skvelá príležitosť zarábať zo štátneho rozpočtu pre podnikateľov. To všetko je podľa Ivana Hoffmana vojna. Druhé výročie začiatku jednej takej je nám práve dnes médiami veľkolepo pripomínané. „Vojna pravidelne prichádza, keď hrozí, že by prospech zo spoločenského pokroku mohla mať okrem privilegovanej elity aj široká verejnosť,“ všimol si tiež pôvodom slovenský publicista a pesničkár žijúci v Česku - Ivan Hoffman v komentári pre české Parlamentní Listy.

Strach z vojny bol v Európe dlhé roky neznámy pojem. A ani dnes, keď sa o hrozbe vojny hovorí a v našom susedstve ju môžeme pozorovať v reáli, nemožno povedať, že by vojna naháňala strach. Nemáme totiž s vojnou osobnú skúsenosť. Nevieme si ju, a seba v nej, predstaviť.

V moderných vojnách ide o peniaze

Vojny minulé zhodnotili ich pamätníci ako číre zlo, tragédiu a zmar, a je isté, že budúce vojny sa budú hodnotiť rovnako. Napriek tomu pozorujeme, ako má pre ľudí znudených dlhým mierom vojna svoje kúzlo. Teší sa z existencie nepriateľa, ktorého možno poraziť v boji. Po generáciách vyznávajúcich pacifizmus prichádzajú militantné generácie, ktorým imponuje konfrontácia. Podľa prieskumov, mimochodom, rastie podpora povinnej vojenskej služby.

Súhlas s vojnou predchádza dôvodom k vojne. Obraz nepriateľa nie je dôsledkom konfrontácie, ale jej príčinou. Temná potreba niekým pohŕdať, nenávidieť, si hľadá cieľ dávno pred tým, než sa pre konfrontáciu nájdu racionálne argumenty. Vojna nie je reakciou na nepriateľstvo. Je nepriateľstvom.

V histórii sa vojny viedli o územia, o obyvateľstvo, ktoré si víťaz podmanil. V moderných vojnách ide o peniaze. Typicky sa pre vojnu umelo vytvorí zámienka. Tá ospravedlní trestnú výpravu proti zlosynovi, ktorý zhodou okolností vlastní ropu. Niekedy je ale zmyslom vojny vojna samotná, ako príležitosť zarobiť na kontraktoch s armádou. Zo štátnych rozpočtov sa namiesto verejnej infraštruktúry a sociálnych výdavkov financujú pre vojakov zbrane, munícia, uniformy a proviant. A vojna je, samozrejme, príležitosťou zbrojiť.

Bez vojnovej sebadeštrukcie hrozí kapitalistom socializmus!

Politicky vojna predstavuje alibi pre politikov. Vojna je univerzálny liek na krízy všetkého druhu: Na krízu z nedostatku aj na krízu z nadvýroby. Vojna umožňuje obmedziť občianske práva, zákonné nároky aj slobodu slova. Vojnu logicky sprevádza nepohoda, nedostatok, chaos, bieda, nesloboda. Vojna pravidelne prichádza, keď hrozí, že by prospech zo spoločenského pokroku mohla mať okrem privilegovanej elity aj široká verejnosť. S tým totiž systém založený na konkurencii a konfrontácii nepočíta. Neviditeľná ruka trhu dokáže kapitál iba koncentrovať. Na jeho spravodlivú distribúciu nemá know-how.

Zdroj: FB/Ivan Hoffman | Ivan Hoffman

Funkciou vojny v kapitalizme je reštart systému. Kapitalizmus je totiž niečo ako bájny Fénix, ktorý sa rodí z popola. Keď spoločnosť zbohatne, stáva sa pohodlnou, lenivou, stráca motiváciu tvrdo pracovať. Na opätovné naštartovanie ekonomiky, ale aj spoločenskej dynamiky, potrebuje kapitalizmus trosky. Zmar. Bez vojnovej sebadeštrukcie hrozí kapitalistom socializmus!

Čoho sa politik desí, čo mu spôsobuje nespavosť a nočné mory, je spoločnosť, ktorá by ho nepotrebovala. Spoločnosť harmonická, slobodná, mierumilovná. Spoločnosť sebavedomých občanov, ktorí odmietajú politický dozor. Je to strach zo sociálnej spravodlivosti, medzigeneračnej solidarity a tolerancie inakosti, kvôli ktorému politik preferuje konfrontáciu a pred mierom inštinktívne uprednostňuje vojnu.

Otázka nestojí, či nás politici zavlečú do vojny. Určite áno. Ide iba o to, kedy to bude, s akým nadšením to uvítame – a či to bude vojna posledná.

Desať FAKTOV O VOJNE NA UKRAJINE, ktoré sa v médiách NESMÚ SPOMÍNAŤ
Presne pred dvoma rokmi - 24.2. 2022 ruské vojská vstúpili na územie Ukrajiny. Zjavne rátali aj s tým, že celá operácia by prípadne mohla skončiť pomerne rýchlo, dezerciami časti velenia a rozpadom režimu, pripomína v krátkosti základné fakty o... Čítať ďalej
24 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik