Protesty poľnohospodárov prišiel podporiť Richard Takáč i Katarína Roth Nevedalová
24 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč prišiel podporiť poľnohospodárov v masívnych protestoch, ktoré sa konali včera po celom Slovensku. Na situáciu sa pozeral ako človek, jeden z nespokojných, brúsiacich si zuby na nespravodlivú a ľahostajnú politiku Európskej únie.

„Nebudem a nechcem z toho robiť politiku, podporujem ich preto, že si vážim ich prácu. Pretože vytvárajú skutočné hodnoty, ale niektoré nariadenia Európskej únie z nich robia úradníkov a nie roľníkov,“ povedal Richard Takáč.

Minister sa stretol s množstvom farmárov, ktorí nedostali priame platby a nikto ho nevyháňal palicou. Nebráni sa diskusii, debatám, priamej konfrontácii. Konkrétnu problematiku vysvetľoval, vedel, že väčšina z nich je v tejto tematike ostrieľaná, zažíva ju v dennodennej praxi. Je si istý, že situáciu, v ktorej sa ocitli má na svedomí ľahostajnosť bývalej vlády. Jej absolútna neerudovanosť, ľahtikárstvo a zaoberanie sa vlastnými problémami, rozumej hystériou a hádkami, nedokázala pripraviť pôdu na riešenie toho, čo riešiť mali.

Bez zbytočného preháňania či čochrania peria koalície Richard Takáč povedal, že vláda pracuje, aby sa všetky procesy skorigovali a promptne vyriešili. Ubezpečil poľnohospodárov a farmárov, že každému, kto má právo na priame platby ich aj štát poskytne.

Počet zúčastnených ďaleko prekročil aj počet v Česku, čo prekvapilo tamojších protestujúcich a preaukázalo, že Slovensko sa vie vzpriečiť nevôli Európskej únie, hoci tá bude asi aj naďalej ignorovať skutočné problémy a zaoberať sa irelevantnými záležitosťami. Dokedy? Dokedy si neuvedomí, že bez poľnohospodárov to jednoducho nejde a dokedy si neuvedomí ani fakt, že to nejde ani bez diskriminovaných štátov bývalého východného bloku.

Podporiť poľnohospodárov prišla aj Katarína Roth Nevedalová, poslankyňa Europarlamentu.

Čo je potešujúce, je fakt, že poslankyňa Katarína Roth Nevedalová nesedela v europarlamente, úprimne povedané, na zadku. Tak, ako to robia naši progresívni zástupcovia riešiaci úplné nezmysly a protesty prišla osobne podporiť.

Netajila sa tým, že z účasti na proteste mala pocit solidarity a nepriletela na Slovensko zbytočne.

„Rada som ho podporila. Nebol proti vláde, bol proti nezmyslom, ktorým poľnohospodári čelia. Nezmyslom, ako je nekontrolovaný dovoz produktov z Ukrajiny, neustále pridávanie byrokracie a nedomyslený green deal,“ vyjadrila sa poslankyňa za Smer – SSD.

„My si prácu poľnohospodárov vážime a vieme, že jedlo nerastie v chladničke supermarketu. Preto sme tam spolu s Richardom Takáčom boli. Na mieste sme sa rozprávali s poľnohospodármi na proteste v Nových Zámkoch. A radi sme sa s nimi previezli časť cesty na traktoroch, pričom sme videli veľkú podporu ľudí, ktorí stáli pri ceste alebo prechádzali okolo autami a mávali na symbol sympatie,“ uviedla Katarína Roth Nevedalová.

Katarína Roth Nevedalová ubezpečila protestujúcich, že bude v Europarlamente bojovať za riešenie ich problémov.

Ubezpečila poľnohospodárov, farmárov a potravinárov, že koalícia za nimi stojí, chápe ich a bude sa snažiť vznášať ich oprávnené požiadavky aj v Bruseli. Neustále mieni opakovať, pripomienkovať  a argumentovať, kým Europarlament nezačne počúvať a nezavládne v ňom zdravý rozum. Hoci o tom sa dá čím ďalej, tým viac pochybovať.

Samozrejme, mainstreamové médiá na Slovensku sa postavili k protestom pomerne odlišne a často hovorili o tom, že protest bol spolitizovaný a prítomnosť koalície sa snažili vykresliť v čo najhoršom svetle. To sa však netýka iba našich médií. Rovnako sa zachovali aj médiá v Česku, kde označili tieto protesty až za spolitikárčený cirkus, pretože tamojšie médiá podporujú proeurópsku koalíciu, hľadiacu iba na záujmy Európskej únie.

Z PROTESTU FARMÁROV: My máme kravy, vy máte kravaty. Čo nás živí? (GALÉRIA)
„Posledný mesiac Európska únia horí poľnohospodárskymi protestami. Slovenskí poľnohospodári zdieľajú podobné názory ako európski poľnohospodári. Aj toto cestou sa chceme ospravedlniť občanom za zdržanie a niektoré obmedzenia, inú cestu nemáme,“... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik