Slovenskí poľnohospodári sú v uliciach. Ich hlasy je počuť v EÚ (VIDEO)
22 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Dopravná polícia upozorňuje v súvislosti s protestmi farmárov, poľnohospodárov a potravinárov na viaceré opatrenia, ktoré bude musieť zaviesť po území celej našej krajiny. Problémom sa nevyhne ani metropola Slovenska. Táto situácia je síce postrachom slovenskej infraštruktúry, no naši poľnohospodári vyjadrili svoj názor. Radikálne a rezolútne. Konečne!

„Policajti budú situáciu monitorovať. V prípade zistenia narušenia verejného poriadku, prípadne závažného porušenia pravidiel cestnej premávky, budú postupovať v intenciách zákona,“ vyjadrila sa Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Motoristi by mali pozorne sledovať stránky, ktoré ich budú informovať o stave na mestských i mimomestských melioráciách. Dopravná polícia bude o tomto stave motoristov priebežne informovať. Vodiči vozidiel by sa mali pripraviť, že budú musieť použiť aj iné trasy, ako sú diaľnice.

„Všetkých účastníkov cestnej premávky upozorňujeme, že zajtra bude potrebné obrniť sa trpezlivosťou a ohľaduplnosťou,“ povedala Bárdyová.

Mapa protestov poľnohospodárov.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=12d5PnxSnF8Sqlo4Sxef44tTPrZevpY8&femb=1&ll=48.748684722529774%2C19.79181534140635&z=7

 

Na diaľnice a cesty prvej, druhej a tretej triedy po celom Slovensku avizovali slovenskí poľnohospodári a farmári, že vyšlú kolónu s približne 2200 poľnohospodársky vozidiel. Blokovať budú aj hraničné priechody.

Ctirad Králík z Břeclavskej agrárnej komory bol oboznámený, že s na hraniciach s českom zúčastnia protestov stovky farmárskych vozidiel.

„Predbežne počítame s účasťou 100 až 200 strojov. Na 10:00 hod prijdú k hraničnému priechodu, zo slovenskej strany prídu poľnohospodári zo Slovenska i z Maďarska. Svoju účasť oznámili tiež ministri poľnohospodárstva zo Slovenska a Maďarska, náš minister má iný program,“ povedal Králík.

Metropola Slovenska môže čakať nápor poľnohospodárskych vozidiel už od 9:00 hod.

Do Bratislavy príde kolóna poľnohospodárskych vozidiel medzi 9:00 až 15:00 hod, čo bude mať za následok značné dopravné obmedzenia. Trasa, po ktorej budú vedené protesty bude vedená zo Seneckej cesty cez Rožňavskú, Trnavskú, Šancovú a Štefánikovu ulicu a Palisády a späť.

POZOR! Už zajtra Slovensko čaká DOPRAVNÝ KOLAPS
Nespokojní farmári vyrazia do ulíc aj vo štvrtok (22. 2.). Protest najväčšej domácej farmárskej organizácie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) bude namierený voči agrárnej politike EÚ. Prichádza aj reakcia a varovanie od... Čítať ďalej
21 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

„Avizované sú rozsiahle kolóny po celej trase poľnohospodárov presúvajúcich sa s technikou,“ oznámila Silvia Šimková, hovorkyňa Bratislavskej krajskej polície. Je však možné, že vodiči traktorov použijú i iné trasy.

„Linky MHD v dotknutých úsekoch  neplánujeme odkloniť skôr, než to bude potrebné,“ uviedol hovorca DPB Jozef Vozár.

„Posledný mesiac Európsia únia horí poľnohospodárskymi protestami. Slovenskí poľnohospodári zdieľajú podobné názory ako európski poľnohospodári. Aj toto cestou sa chceme ospravedlniť občanom za zdržanie a niektoré obmedzenia, inú cestu nemáme,“ uviedol šéf SPPK Emil Macho k nadchádzajúcemu protesu. Dodal, že celkovo sa do neho na Slovensku zapojí až 4000 farmárov.

Stačilo, povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Iná možnosť nie je.

Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ubezpečil občanov, že protesty nie sú žiadnym rozmarom: „Ak si niekto myslí, že poľnohospodári nemajú inej roboty, len to, iba chodiť do ulíc na traktoroch a predvádzať sa a otravovať občanov, nie je to pravda. Robíme to hlavne kvôli tomu, aby sme stále mohli prinášať slovenské potraviny.“ Protesty budú prebiehať na 37 miestach, na miestach, kde má komora svoje zastúpenie.

„Sú to najväčšie poľnohospodárske protesty od vzniku Slovenskej republiky a pri tejto príležitosti chcem povedať, že neotravujeme ani bruselských politikov, ani slovenských politikov, ani občanov každý rok. Pokiaľ ústupky zo strany Európskej komisie, zo strany európskej administratívy a aj zo strany jednotlivých vlád členských štátov vrátane tej našej neprídu, v protestoch sme ochotní protestovať. Chceme sa na tomto mieste ostro a zásadne ohradiť a vysloviť nesúhlas s konštatovaním, že toto je politicky motivovaný protest,“ upozornil Emil Macho.

Rovnako pripomenul protesty v Poľsku, Maďarsku, Litve, Lotyšsku. Európski poľnohospodári majú dosť politiky v Europarlamente, ktorá nedbá o záujmy členských štátov EÚ. A to predovšetkým tých štátov, ktoré sa do EÚ dostali len nedávno, čiže štátov východnej Európy, ktoré patrili do štruktúry RVHP.

„Stačilo, náš pohár trpezlivosti pretiekol. Chceme tieto požiadavky vysloviť aj my, tuna na Slovensku. Inú možnosť sme nemali,“ dodal Macho.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik