TOTÁLNA BLOKÁDA UKRAJINY! Zelenskyj vytočený do vývrtky
20 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Poľnohospodári v Poľsku už toho majú dosť. Rozhodli sa vyhlásiť totálnu blokádu poľsko-ukrajinskej hranice. V mene záchrany vlastného živobytia. Pridávajú sa tak k vlne protestujúcich farmárov prechádzajúcej naprieč Európou vrátane Slovenska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však tvrdí, že tu nejde ani tak o obilie, ale skôr o politiku, informujú české Parlamentní Listy s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Majú toho dosť!

 

Poľskí poľnohospodári pred pár týždňami blokovali hranice s Ukrajinou a cez zavedenú blokádu púšťali napríklad jeden kamión za hodinu. Teraz sa k protestom vrátili a plánujú hranice s Ukrajinou strážiť ešte dôraznejšie. Agentúre Reuters farmári oznámili, že sa neusilujú o nič menšieho, než o záchranu vlastného živobytia. „(Dôjde k) úplnej blokáde všetkej prevádzky na hraničných priechodoch,“  povedal Adrian Wawrzyniak, hovorca poľnohospodárskeho zväzu Solidarita.

Podľa Wawrzyniaka bude síce prejazd vojenskej pomoci povolený, ale blokovaná bude všetka osobná doprava, nielen kamióny. Dodal, že dôjde k blokádam prístavov a diaľnic. Poľsko sa stalo jedným z najvernejších spojencov Ukrajiny po tom, čo Rusko začalo 24. februára 2022 plnú inváziu, ale protesty na hraniciach udržujú vzťahy napäté.

Ukrajinci omieľajú svoje

Vláda v Kyjeve sa bráni, že dovoz jej poľnohospodárskej produkcie do EÚ tunajšie trhy nepoškodzuje.

Ukrajinský prezident konštatoval, že cez hranicu s Poľskom prechádza iba 5 % ukrajinského poľnohospodárskeho vývozu, a dodal, že v tomto prípade ide skôr o politiku než o obilie.

Námestník poľského ministra poľnohospodárstva Michal Kolodziejczak v utorok v komentári pre verejnoprávny rozhlas takú kritiku odmietol a navrhol, aby Zelenskij prišiel a "sám sa presvedčil o problémoch poľských poľnohospodárov".

Minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski už skôr uviedol, že s Ukrajinou rokuje a že dohoda o obmedzení dovozu by mohla byť dosiahnutá do konca marca.
OBROVSKÝ PROTEST NA SLOVENSKU PROTI BRUSELU! DOPRAVA BUDE KOLABOVAŤ, pokiaľ nemusíte, nikam nechoďte!
Paríž, Berlín, Brusel, ale aj mnoho ďalších miest v západnej Európe v uplynulých týždňoch zažívali zaťažkávaciu skúšku v podobe stovák traktorov a poľnohospodárskych mechanizmov na cestách, či v uliciach. Už na budúci štvrtok (22. februára) zažije... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balaskova
Totálna blokáda hraníc prebieha od dneška, čiže od 20. februára
„Dňa 20. februára v rámci 30-dňového generálneho štrajku poľnohospodárov oznamujeme, že všetky protestné aktivity sa zamerajú na úplnú blokádu všetkých hraničných priechodov medzi Poľskom a Ukrajinou a protesty v teréne,“ stojí vo vyhlásení poľských farmárov. „Zablokované budú nielen hraničné priechody, ale aj komunikačné uzly a prístupové cesty k prekladiskám železničných staníc a námorným prístavom.“
Napätie narastá

Poľskí poľnohospodári sa v protestoch pridávajú k vlne protestujúcich poľnohospodárov po celej Európe, od Holandska cez Belgicko, Španielsko, Nemecko a napokon aj Česko a Slovensko.

Štátna pohraničná služba Ukrajiny nedostala od svojich poľských náprotivkov žiadne informácie o úplnej blokáde poľských hraníc.

„Od poľských pohraničníkov sme nedostali žiadnu informáciu, že by ďalšie kontrolné stanovištia boli zablokované. Celkom je na hranici s Poľskom deväť kontrolných stanovíšť, šesť z nich je v súčasnosti blokovaných alebo podliehajú prísnym limitom pre prejazd nákladných vozidiel. Medzi nimi sú štyri najväčšie kontrolné stanovištia, cez ktoré môžu prekročiť hranice nákladné autá s hmotnosťou nad 7,5 tony,“ povedal Andrij Demčenko, hovorca Štátnej pohraničnej stráže. Jeho vyjadrenie prevzal server Yahoo.

Európski poľnohospodári sú na nohách! Protesty v Čechách prišli podporiť i poslanci z Europarlamentu (VIDEO)
Európa povstáva! Poľnohospodári sa postavili bludom z pier eurobyrokratov. V Prahe na konferencii sa stretli zástupcovia štátov Európskej únie, pracujúci v Europarlamente. Hovoril s nimi aj Milan Uhrík. Prišiel podporiť i protestujúcich... Čítať ďalej
20 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik