MILOŠ ZEMAN: "Nikdy som samostatné Kosovo neuznal a nikdy tak neučiním!"
19 | 02 | 2024 I Dušan Janek

"Nikdy som samostatné Kosovo neuznal a nikdy tak neučiním," povedal Miloš Zeman. Bývalý prezident a premiér Českej republiky sa tak vyjadril pri príležitosti konferencie o porušovaní medzinárodného práva v prípade Kosova a Ukrajiny. Medzi rečníkmi vystúpil poslanec Altrnatívy pre Nemecko (AfD) Petr Bystroň, ktorý hovoril o geopolitických dôsledkoch kosovskej vojny, alebo organizátor akcie poslanec hnutia SPD Jaroslav Foldyna.

Foldyna predniesol na úvod konferencie pozdrav, ktorí odovzdal zúčastneným Miloš Zeman: „Vo svojom politickom živote som vykonal mnoho rozhodnutí. Odvial ich čas, alebo ich prekryli nové udalosti a niektoré nosia svoje plody dodnes. Len jedna udalosť sa mi hlboko zaryla do srdca. Bol to pre mňa okamžik skutočného pokánia. Eše ako prezident republiky som sa pred svojim srbským kolegom a priateľom Aleksandrom Vučičom v staroslávnych priestoroch Pražského hradu ospravedlnil za bombardovanie Srbska v roku 1999. Trápila ma spomienka na to, že som krátko po prevzatí funkcie premiéra bol postavený pred tak strašnú situáciu. Boli sme pritom vo vláde oklamaní, pretože nám vtedy tvrdili, že útoky budú vedené len na vojenské ciele,“ povedal Zeman.

Ako to bolo v skutočnosti a ako to dopadlo, sa dnes už vie. Kosovo bolo násilne odtrhnuté od materského Srbska. Porušená bola Rezolúcia Rady bezpečnosti OSN č. 1244, ktorá garantovala územnú celistvosť a integritu Srbska.

„Nikdy som samostatné Kosovo neuznal a nikdy tak neurobím. Vždy som trval na tom, že Kosovo je Srbsko. Nezabúdam na to, že naši srbskí priatelia sa osvedčili v ohni strašných rokov 1938 a 1968, iní mlčali, zradzovali alebo sa na nešťastí českého národa priživovali,“ povedal Miloš Zeman vo svojom prehlásení.

Kosovo je nebezpečný precedens.

O Kosove hovorí Zeman ako o nebezpečný precedense, keď si silné štáty, veľmoci vynucujú svoju vôľu na menších národoch a bezohľadne prekresľujú hranice. Tvrdí, že hoci sa o to niektoré štáty snažia, principiálne dvojaký meter nefunguje. I keď vie, že je politikom vo výslužbe, uznanie tohto štátu nemieni, pretože je preslávený mafiánskymi štruktúrami a hrubým potlačovaním práv srbskej menšiny.

„Tento pozdrav si nesmierne vážim. Nie je to len nejaký pozdrav, je to pozdrav bývalého prezidenta Českej republiky Miloša Zemana. Všetci vieme, že síce odišiel z Pražskehé hradu, ale formálne zostal prezidentom,“ uviedol poslanec hnutia SPD Jaroslav Foldyna, ktorý je predsedom spolku Priatelia Srbov v Kosove.

Zemanov pozdrav ako skvelé gesto ocenil aj poslanec nemeckej AfD Peter Bystroň, ktorý prispel i svojim vyjadrením, sústrediacim sa najmä na Kosovo.

„Je tu 25. výročie, je to dôležitý moment si pripomenúť, čo sa vtedy stalo. 24. marca 1999 začalo NATO vojnu proti vtedajšej federatívnej republike Juhoslávii, vojnu v Kosove. Táto vojna bola jasným porušením medzinárodného práva a bola zlomovým okamžikom novodobých dejín. Kosovská vojna začala štvrťstoročie trvajúcu periódu monopolárneho sveta pod nadvládou USA ako jediného hegemóna svetovej politiky. Tých 25 rokov skončilo podpísaním čínsko-ruskej dohody o spolupráci pred rokom,“ povedal Bystroň.

Kosovská vojna podľa jeho slov vydala fatálny signál do budúcnosti hneď z niekoľkých dôvodov. Bystroň spomenul, že vôbec prvýkrát v histórii Severoatlantickej aliancie došlo k vojenskej operácii porušujúcej medzinárodné právo, nebola to vojna obranná, ale útočná, doslova vo forme agresie. Prvýkrát od konca druhej svetovej vojny sa Nemecký Bundeswehr zúčastnil vojenskej akcie bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Došlo k vojnovým zločinom, boli bombardované civilné ciele, spojenecké vlády boli oklamané. Zomrelo 2500 ľudí. Došlo tiež ku kontaminácii životného prostredia, ktorá ohorozuje životy dodnes. Touto vojnou bola zničená územná celistvosť federatívnej republiky Juhoslávia.

Vojna v Juhoslávii nebola iba obrovskou ľudskou tragédiou. Má obrovský geopolitický dosah.

Spomenul i geopolitický dosah celej operácie. „Kosovnská vojna dramaticky zhoršila geopolitickú situáciu v Európe a bezpečnosť na Starom kontinente. Napätie medzi Západom (USA, EÚ) a Ruskom v dôsledku tejto vojny stúplo.“

Kosovo je dnes samostatne absolútne nefunkčný štát. Formálne sa za štát prehlasuje, ake de facto je protektorátom EÚ a NATO a nie je samostatne schopné prežiť. Tak hovoria fakti. Právny pohľad na vec hovorí, že Kosovo síce bolo uznané celým radom štátov, ale je treba vziať v úvahu, že Kosovo tiež nebolo uznané celým radom štátov. Medzi nimi sú svetové mocnosti ako Čína, Rusko, rovnako ako štáty EÚ ako Španielsko alebo Slovensko. A to vytvára ďalšie problémy.

Nemecký kancelár je hrdý na ich účasť na bombardovaní Juhoslávie (VIDEO)
Scholz prirovnal pomoc Ukrajine s účasťou Nemecka na bombardovaní Juhoslávie, ktoré schválil. Vojenská podpora Ukrajine je pre Nemecko významom porovnateľná s účasťou na bombardovaní Juhoslávie, keď Berlín prvýkrát od pádu fašizmu použil svoje... Čítať ďalej
14 | 09 | 2023 | Milan Laca

„V prípade Kosova je porušenie medzinárodného práva absolútne evidentné a po dvadsiatich piatich rokoch je dosť dôkazov na to, aby sme mohli vyhodnotiť, že to bola naozaj chyba. Myslím si, že dozrel čas na to, aby sme túto chybu zrevidovali. Éra monopolárneho sveta. Éra nadvlády USA nad celým svetom skončila. Vplyv BRICS-u je stále väčší a z toho by sme mali vyvodiť závery pre našu dennodennú politiku,“ uzavrel svoju reč Petr Bystroň.

Foldyna tvrdí, že je nesmierne dôležité si pripomínať takéto udalosti a hovoriť o nich. „Keď každý rok od roku 2008 stojíme na Václavskom námestí a hovoríme – bolo porušené medzinárodné právo, pretože niekomu boli ukradnuté hranice alebo územie, že bola porušená Helsinská zmluva, je to nesmierne dôležité,“ dokončil svoju reč poslanec za stranu SPD.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik