Taraba: Zachovanie konkurencieschopnosti košických oceliarní je prioritou
15 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Modernizácia výroby, splnenie dekarbonizačných záväzkov a zároveň zachovanie konkurencieschopnosti košických oceliarní sú prioritou ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS). Na štvrtkovom stretnutí na pôde envirorezortu o tom ubezpečil Miroslava Kiraľvargu, viceprezidenta pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania U. S. Steel Košice a zároveň prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov.

TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR.

Minister považuje avizovaný vstup japonského investora Nippon Steel Corporation za obrovskú príležitosť pre východné Slovensko a pre rozvoj košických oceliarní. "Zároveň je zrejmé, že bez zaangažovanosti štátu a spolupráce s partnermi na oboch stranách sa nepodarí úspešne nasmerovať košické oceliarne k dekarbonizácii. Garancia finančnej pomoci vo výške štátneho prísľubu 600 miliónov eur je toho súčasťou, aj keby sme boli nútení tieto zdroje garantovať z iných finančných schém oproti tým, ktoré boli predpokladané v pôvodnom nastavení," uviedol minister.

Šéf rezortu sa poďakoval predstaviteľom U. S. Steel Košice za aktívny prístup na rokovaniach s Nippon Steel Corporation minulý týždeň v Tokiu, kde prebiehala diskusia o budúcnosti košickej oceliarne. Viceprezident hutníckeho podniku v tejto súvislosti ocenil transparentnú komunikáciu s predstaviteľmi vlády SR v období prebiehajúcej akvizície košickej huty japonskou spoločnosťou. "Oceňujem proaktívny prístup ministra životného prostredia pri hľadaní riešení, ktoré pomôžu splniť dekarbonizačné záväzky, zachovajú konkurencieschopnosť našej výroby a zároveň zabezpečia sľúbenú dotačnú pomoc pre samotnú dekarbonizáciu zo strany štátu," uviedol Kiraľvarga.

OBROVSKÝ PROTEST NA SLOVENSKU PROTI BRUSELU! DOPRAVA BUDE KOLABOVAŤ, pokiaľ nemusíte, nikam nechoďte!
Paríž, Berlín, Brusel, ale aj mnoho ďalších miest v západnej Európe v uplynulých týždňoch zažívali zaťažkávaciu skúšku v podobe stovák traktorov a poľnohospodárskych mechanizmov na cestách, či v uliciach. Už na budúci štvrtok (22. februára) zažije... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik