Pellegrini: Rokovací poriadok NR SR potrebuje zmeny
15 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) hovorí, že úlohu prezidenta vidí v zjednocovaní ľudí a upokojovaní situácie. Tiež by rád hovoril o budúcnosti Slovenska. Ak by bol zvolený za prezidenta, komunikovať bude chcieť aj s oponentami, nie len s tými, ktorí mu, ako prezidentovi budú pritakávať. Aj o tom bola relácia Karty na stôl.

Pellegrini odpovedal, či je potrebné pre obštrukcie opozície meniť rokovací poriadok? Aké sú jeho vzťahy s Andrejom Dankom (SNS)? Dokáže dostať na spoločné rokovania koalíciu aj opozíciu?

Opozičné obštrukcie a rokovací poriadok

Koaličná rada sa dohodla na vytvorení pracovnej skupiny, kde každý predloží svoje návrhy na zmeny v rokovacom poriadku, aby sa zamedzilo nezmyselným obštrukciám, prípadne konfliktom, aký Peter Pellegrini riešil pri záverečnom čítaní Trestného zákona.

„Nemyslím si, že najdôležitejšie je skracovanie časov vystupujúcich. Aj keď ja zvyknem hovoriť, že ak niečo nedokážete povedať za desať minút, tak vám nepomôže ani tridsať. Ale v dnešnej digitálnej dobe, keď sa všetky pozmeňovacie návrhy zverejňujú na webe a každý si ich môže pozrieť, by sa nemuseli čítať,“hovorí Pellegrini o jednej z možných zmien. Spokojne konštatuje, že po hlasovaní z 8. februára parlament pracuje tak, ako má a zákony sa normálne schvaľujú.

Poslanci sa v závere rokovacieho dňa venovali zmenám v Audiovizuálnom fonde
Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere deviateho dňa deviatej schôdze venovali navrhovaným zmenám v Audiovizuálnom fonde. Predtým ukončili rozpravu k návrhu, ktorý prináša zmeny vo Fonde na podporu umenia (FPU). Poslanec Roman Michelko (SNS),... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

„Iskrenie“ medzi ním a Andrejom Dankom

„Ja nad jeho vyjadreniami niekedy len musím povedať – to je pán predseda Danko, to je jeho štýl fungovania,“konštatuje Peter Pellegrini na margo vyjadrení Andreja Danka s tým, že keby prišiel za ním s tým, s čím má problém, nebol by problém si to vykomunikovať. O Dankových výhradách sa dozvedá viac z médií, ako z osobných rozhovorov. Pripomenul tiež, že aj v koaličnej zmluve je zavedený bod, podľa ktorého sa vnútrokoaličných konfliktoch rokuje vyslovene za zatvorenými dverami. Očakáva však, že po prezidentských voľbách sa situácia upokojí.

Nadstranícky prezident

Pellegrini je si vedomý toho, že v predvolebných prieskumoch je jedným z favorizovaných kandidátov. Ako prípadný prezident potrebuje byť nadstraníckym kandidátom, hoci ho nominovala strana Hlas. Je sociálny demokrat, ktorý má vždy človeka na prvom mieste a to mu zostane aj na prípadnom prezidentskom poste.

„Chcem byť aj pri výkone prezidentského mandátu prezidentom ľudí, nie elít, či politických strán. Prezident musí byť nadstranícky a ukázať to aj pri svojich rozhodnutiach. Ak má na výber dvoch kandidátov, nesmie preferovať toho, ktorý by bol bližší strane, z ktorej vyšiel,“ garantuje Peter Pellegrini. Pokiaľ si vláda bude plniť svoje povinnosti, nebude mať najmenší problém. Ak však s nejakým zákonom bude mať problém, pri využití veta váhať nebude. Cestou pre Slovensko je podľa neho „posadiť“ všetky parlamentné strany za jeden stôl, aby sa predišlo krízam, akých svedkami sme boli v nedávnej minulosti.

Pellegrini s Ficom vycvičili Korčoka! Chová sa ako poslušný pajác
Podľa predsedu vlády sa opoziční poslanci z radov liberálov a neoliberálov správajú, ako keby im nebolo, nič sväté. Urážajú každého všade kam prídu. Paradoxne, občanov republiky, ktorej by tak radi vládli. Ruka v ruke s nimi ide i prezidentský... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

OBROVSKÝ PROTEST NA SLOVENSKU PROTI BRUSELU! DOPRAVA BUDE KOLABOVAŤ, pokiaľ nemusíte, nikam nechoďte!
Paríž, Berlín, Brusel, ale aj mnoho ďalších miest v západnej Európe v uplynulých týždňoch zažívali zaťažkávaciu skúšku v podobe stovák traktorov a poľnohospodárskych mechanizmov na cestách, či v uliciach. Už na budúci štvrtok (22. februára) zažije... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik