Elektromobilita? Utrechtu dochádza "šťava", bude odpájať verejné nabíjacie stanice
16 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Elektromobilita, elektrická infraštruktúra. Pre väčšinu Slovákov veľmi okrajová téma, veď väčšina z nás jazdí na spaľovacie motory a „benzínka“ je takmer v každej väčšej obci. Lenže svet sa postupne orientuje práve na elektromobilitu. A práve s infraštruktúrou nabíjacích staníc má problém jedno z najekologickejších miest sveta, holandský Utrecht.

V Utrechte radní páni už roky obmedzujú vjazd „špinavých“ áut do centra a aj architektúru smerujú k využívaniu udržateľných materiálov s minimálnym dopadom na klímu. Kde to len trošku šlo, plyn nahradili elektrinou a v meste je registrovaných dvakrát toľko bicyklov, ako obyvateľov. Budujú teda cyklotrasy  a podporujú elektromobilitu, sumarizuje portál rtlnieuws.nl.

OBROVSKÝ PROTEST NA SLOVENSKU PROTI BRUSELU! DOPRAVA BUDE KOLABOVAŤ, pokiaľ nemusíte, nikam nechoďte!
Paríž, Berlín, Brusel, ale aj mnoho ďalších miest v západnej Európe v uplynulých týždňoch zažívali zaťažkávaciu skúšku v podobe stovák traktorov a poľnohospodárskych mechanizmov na cestách, či v uliciach. Už na budúci štvrtok (22. februára) zažije... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Utrecht má 370-tisíc obyvateľov, ktorí majú k dispozícii 1 737 nabíjacích miest. Množstvo porovnateľné s počtom nabíjacích staníc na celom Slovensku. Vyzerá to pekne, no Utrecht má zásadný problém – nedostatočnú kapacitu elektrických sietí.

„Elektrická sieť na toto skrátka nie je stavaná, ten nápor na odber je kvôli ekologickým opatreniam príliš veľký.  Momentálne by sme potrebovali dvojnásobnú kapacitu, pri zachovaní aktuálneho trendu potom trojnásobnú do desiatich rokov. Nič z toho ale nemáme, zmeny si vyžadujú veľa času a peňazí,“hovorí David Peters, zo spoločnosti, ktorá prevádzkovuje mestskú sieť Stedin.

Zdroj: Pixabay

Utrecht v roku 2023 kvôli nedostatku energie zoškrtal 90 percent z plánovaných rozvojových programov v oblasti bytovej výstavby. Dopyt rastie tempom, ktoré súčasné rozvodné siete nedokážu nasýtiť.  Z tohto dôvodu podľa rtlnieuws.nl museli v meste pozastaviť aj výstavbu veľkého nemocnice, peniaze na výstavbu sú, obavy plynú z možného nedostatok elektriny.

Za elektrické siete v meste je zodpovedný poslanec Lot van Hooijdonk. Navrhuje reguláciu prevádzky dobíjacích staníc. Existujúce verejne prístupné nabíjačky by mali byť úplne odpojené a domáce nabíjanie elektromobilov by malo byť vyhláškou zakázané v čase medzi 16:00 – 20:00, teda v špičke. A cez noc pôjde elektrina do nabíjačiek len na polovičný výkon.

KTO BUDE NOVÝM GENERÁLNYM TAJOMNÍKOM NATO? Skloňuje sa TOTO meno!
Odchádzajúci holandský premiér Mark Rutte by sa mohol stať novým generálnym tajomníkom NATO po tom, čo sa čoskoro uvoľní najvyšší post severoatlantickej vojensko-politickej aliancie, uviedla na online tlačovej konferencii veľvyslankyňa USA pri NATO... Čítať ďalej
15 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

„V Utrechte sa už pár rokov nedajú pripojiť veľkospotrebitelia elektriny a sme blízko k tomu, že to budú musieť riešiť aj domácnosti. Musíme si vybrať, kto dostane priestor na rozvodnej sieti a za akú cenu, pretože tento nedostatok nás bude sprevádzať v nasledujúcich rokoch,"obáva sa Hooijdonk. Obmedzenie nabíjacích staníc pomáha vytvárať priestor na rozvodnej sieti.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik