V Düsseldorfe sa stal obeťou vraždy tureckého gangu 17-ročný ukrajinský basketbalista
14 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Sedemnásťročný ukrajinský utečenec bol dobodaný na smrť a ďalší bol zranený pri šialenom útoku nožom v nemeckom meste Oberhausen v sobotu večer. Tento útok bol označené ako rasovo motivovaná vražda. Volodymyr Yermakov, začínajúci basketbalista, sa približne o 20:00 hod vybral autobusom so svojím spoluhráčom z nákupného centra Centro v meste na hlavnú železničnú stanicu, keď ich konfrontoval gang mladých mužov.

Tí ich prenasledovali z autobusu a zaútočili na dvojicu Ukrajincov, keď smerovali na železničnú stanicu domov do Düsseldorfu. Nemecké noviny Bild informovali, že obete boli bodnuté nožom celkovo deväťkrát do hrudníka a žalúdka. Volodymyr zomrel na následky zranení, zatiaľ čo jeho spoluhráč Artem K. bol prevezený do nemocnice, kde sa naďalej lieči.

O útoku pôvodne informovala Kyjevská basketbalová federácia v príspevku na sociálnej sieti v nedeľu. „Volodymyr a jeho priateľ Artem Kozachenko hrali za mládežnícky tím „ART Giants (U-19) z Düsseldorfu. V predvečer ďalšieho zápasu boli mladí basketbalisti napadnutí bodnými zbraňami na ulici len preto, že sú Ukrajinci. Podľa predbežných informácií sú zločincami ôsmi mladí ľudia arabského vzhľadu,“ uviedla basketbalová federácia.

„Celá záchranná skupina strávila noc v nemocnici vedľa našich chlapcov. Bohužiaľ, lekári nedokázali zachrániť Volodymyra a Artem zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti. Prípad už prevzala miestna polícia. Na mieste boli i svedkovia,“ dodal zástupca basketbalovej federácie. Útočníci po napadnutí z miesta činu ušli, ale nemecká polícia rýchlo identifikovala jedného podozrivého z videoznáznamu z miesta činu. V nedeľu večer sa rozhodli zatknúť 15-ročného Nemca tureckého pôvodu, neplnoletého, ktorý je polícii už dobre známy z predchádzajúcich odsúdení za napadnutie a lúpež.

Ďalší podozrivý, 14-ročný maloletý migrant, ktorý bol tiež úradom dobre známy, bol zatknutý, ale neskôr prepustený pre nedostatok dôkazov.

Oleg Nikolenko, hovorca Ministerstva zahraničných vecí Ukrajiny uviedol, že rezort v súvislosti s útokom neustále komunikuje s nemeckými úradmi. „Podľa dostupných informácií už polícia útočníka zadržala. Vyšetrovanie premieha,“ vyjadril sa Nikolenko. „Generálny konzulát v  už rokoval so šéfom polície v Essene. Konzul zdôraznil potrebu úrýchleného vyšetrovania a postavenia páchateľov pred súd,“ dodal.

Ukrajinská basketbalová asociácia odhalila, že Volodymyr sa v júli minulého roka presťahoval do Düsseldorfu, aby unikol pred vojnou na Ukrajine. „Volodymyr bol obľúbený u trénerov, spoluhráčov a priateľov. V pamäti zostane mladý človek, ktorého každodenný život charakterizovala čistá radosť zo života a športové ambície,“ dodal zástupca konzulátu.

Poľský premiér OBVINIL českú vládu zo SPOLUVINY NA ŤAŽKOM ZLOČINE! ZNÁSILŃOVANIE EURÓPANOV MUSÍ SKONČIŤ!
Česká vláda je spoluzodpovedná za znásilňovanie mladých Európanov a Európaniek imigrantami! Toto závažné obvinenie predniesol poľský premiér Mateusz Morawiecki. Reagoval tak na niekoľkohodinové brutálne homosexuálne znásilnenie 18-ročného Poliaka,... Čítať ďalej
26 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok