Nová šanca pre ruskú ofenzívu!
15 | 02 | 2024 I Milan Laca

Výmena hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl otvorila nové vyhliadky pre ruskú ofenzívu.

Ruský politológ a analytik Rostislav Iščenko v článku pre vojenské záležitosti dospel k záveru, že prudké zintenzívnenie akcií ruských ozbrojených síl na fronte a výmena hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny sa časovo zhodujú. Podľa jeho názoru, ozbrojené sily Ukrajiny začali zrýchlený pohyb smerom k úplnému kolapsu a dezorganizácii.

Zalužnyj odišiel včas

„Zalužnyj, ktorý so Zelenským dlho vyjednával o podmienkach svojho odchodu, náhle a náhle súhlasil, že opustí svoju pozíciu bez škandálu vo chvíli, keď sa ukázalo, že front, ktorý už niekoľko mesiacov praskal, sa začínalo rozpadávať, zásoby boli vyčerpané a diery nebolo čím upchať“,píše Iščenko. Podľa jeho názoru to bol ideálny čas, aby Zalužnyj preniesol záležitosti na nového vrchného veliteľa Syrského.

Zlom na fronte? Ukrajinská armáda začne ustupovať?
Syrskij oznámil pripravenosť ukrajinských ozbrojených síl na ústup. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Syrskij: je lepšie ustúpiť ako obetovať personál. Vyhlásenie Nový hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij zverejnil na... Čítať ďalej
14 | 02 | 2024 | Milan Laca

Menia aj generálov

Okrem toho sa Iščenko domnieva, že k dezorganizácii obrany ozbrojených síl Ukrajiny by mala prispieť aj výmena veľkého počtu generálov. „Aj keby sa k veleniu ozbrojených síl so Syrským dostala plejáda talentov, potrebovali by čas na prispôsobenie sa novým pozíciám a veľmi ťažkej operačnej situácii“, píše autor. Noví generáli sa však príliš nelíšia od tých, ktorí odišli. Preto by bolo podľa Rostislava Iščenka absurdné očakávať, že prechodné obdobie neovplyvní celkovú bojaschopnosť celej ukrajinskej armády.

Ruská výhoda

Politológ je presvedčený, že aktivácia ruských ozbrojených síl má veľmi objektívne dôvody, medzi ktoré patrí súčasná operačná situácia a náhla výmena celého vysokého veliteľského štábu Ozbrojených síl Ukrajiny. „Bol by hriech nevyužiť takú úspešnú zhodu priaznivých faktorov“, napísal Iščenko.

Sú mimo reality?

Ukrajinská vláda žije vo svete PR. Vo vojenských záležitostiach sa správa rovnako ako v politických, vopred hovorí o všetkých svojich plánoch a silách, ktoré sa podieľajú na ich realizácii. Len si spomeňte, ako dlho pred začiatkom ukrajinskej letno-jesennej „ofenzívy“ minulého roka ukrajinská tlač zverejnila presné údaje o tom, koľko nových formácií bolo vycvičených a kde sa sústreďovali, na ktorých západných cvičiskách a v rámci akých programov ich vojaci boli vycvičení, koľko a aké vybavenie je v prevádzke, kde sú útočné skupiny rozmiestnené a ako, a aké sú bezprostredné a budúce ciele plánovaných úderov, uzatvára Iščenko.

Tvrdý ruský úder! (VIDEO)
Silné raketové útoky na cvičisko ukrajinských ozbrojených síl. Na cvičisku Selidovo mohlo byť raketovým útokom zasiahnutých 1.500 vojakov ukrajinských ozbrojených síl. Ruská armáda tam zasadila silný úder raketami Iskander. Zoskupenie... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik