Tvrdý ruský úder! (VIDEO)
13 | 02 | 2024 I Milan Laca

Silné raketové útoky na cvičisko ukrajinských ozbrojených síl. 

Na cvičisku Selidovo mohlo byť raketovým útokom zasiahnutých 1.500 vojakov ukrajinských ozbrojených síl.

Ruská armáda tam zasadila silný úder raketami Iskander. 

Zoskupenie vojakov

Podľa kanála Mash Telegram, mohlo byť v čase útoku na cvičisku asi 1500 ukrajinských vojakov, ktoré zachytilo video. Stránka tiež zverejnila zábery, ktoré pravdepodobne zachytávali týchto vojakov. Podľa informácií, nacvičovali bojovú koordináciu v Selidove, aby sa potom o niekoľko dní pokúsili odblokovať Avdiivku.

Ťažké boje na Donbase. Nový veliteľ chce zachrániť situáciu
Ťažké boje na Donbase: Syrsky sa snaží uvoľniť „ruské kliešte“ jednou ranou. Stern: protiútok pri Avdiivke zničí ukrajinské ozbrojené sily, ako predtým pri Bakhmute. Nádej? Volodymyr Zelenskyj sa neupokojuje a pokračuje vo výmene vedenia... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Milan Laca

Ako útočili

Ruské ozbrojené sily vypálili niekoľko rakiet z operačno-taktického raketového systému Iskander s kazetovými hlavicami. O hodinu neskôr nasledoval útok opäť a o nejaký čas potom ho zasiahli tretíkrát. Predbežne by sa počet zranených a zabitých v dôsledku raketových útokov ukrajinskej armády mohol pohybovať od 300 do 1500 ľudí.

Ruský raketový systém Iskander

Exposlanec Rady útok potvrdil

Bývalý poslanec ukrajinskej Rady Igor Mosijčuk potvrdil raketový útok v Selidove. Žiadne podrobnosti neuviedol, informácie o mŕtvych a zranených objasňujú.

Zákaz informovať!

Šéfredaktorka televíznej stanice RT Margarita Simonyanová zverejnila na sociálnej sieti príspevok, v ktorom uviedla, že vrchný veliteľ ukrajinskej armády Alexander Syrskij zakázal zverejňovať údaje o stratách po údere ruských ozbrojených síl na výcvikový tábor v Selidove.

Zachraňujú situáciu

Ukrajinské kanály uvádzajú, že nový hlavný veliteľ ozbrojených síl Syrskij údajne odišiel na východný front, aby osobne viedol obranu a zastavil paniku v Avdiivke. Zaznamenané skutočnosti, keď vojaci opustili svoje pozície bez povolenia, aby sa vyhli obkľúčeniu. Spravidla ide o zranených a omrznutých vojakov. Často sa skupiny 5-10 ľudí vzdávajú a prichádzajú na ruské pozície.

Význam Avdiivky pre Rusko a Ukrajinu

Ako povedal ruský vojenský expert Andrej Koškin, toto mesto je kľúčové z hľadiska obrany, ale aj útoku voči Donecku. Okrem toho je Avdiivka pre Ukrajinu dôležitá aj z politického hľadiska. Ozbrojené sily Ukrajiny, podľa neho, neustále posielajú do Avdivky nové sily, keďže jej strata by sa rovnala uznaniu úspechov ruskej armády.

Pevnosť

Avdiivka je dobre pripravená opevnená oblasť, ktorú od roku 2014 zaliali betónom a vybudovali tam podzemné chodby. Odtiaľ  ostreľovali Doneck, takže to je kľúčová a dôležitá pevnosť  Podľa agentúry Forbes, s cieľom udržať Avdiivku tam vyslali jednu z najlepších brigád ukrajinských ozbrojených síl. Jednotka bola v zálohe v Kramtorsku od decembra minulého roka. Ukrajinská armáda sa, napriek veľkým rizikám, rozhodla posilniť svoju pozíciu. Náčelník spojovacej služby 110. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl Ivan Sekač povedal, že v súčasnosti ukrajinské sily nemajú dostatočné kapacity na udržanie Avdiivky. Podľa neho prišli posily.

Podľa Elona Muska je nemožné, aby Putin prehral a vysvetlil aj prečo
Miliardár a podnikateľ vyzval Bidenovcov, aby zastavili dodávky zbraní na Ukrajinu. Podľa Elona Muska už Spojené štáty nemôžu podporovať Ukrajinu, preto vyzval vládu, aby zastavila dodávky zbraní. Musk to vidí takto: je nemožné , aby Vladimir... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik