Spolupráca SR s Japonskom bude intenzívnejšia
13 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Štátny tajomník zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v utorok v Bratislave veľvyslanca Japonska Yasuhira Kawakamiho. Obaja partneri vyjadrili záujem o pokračovanie v intenzívnom politickom dialógu v rámci potvrdenia pozitívnej dynamiky a významu slovensko-japonských vzťahov.

Japonsko je pre Slovenskú republiku podľa štátneho tajomníka Mareka Eštoka z hľadiska zahraničnopolitických záujmov dôležitým partnerom, najmä s ohľadom na jeho ekonomický potenciál, medzinárodnopolitické postavenie a angažovanosť pri riešení globálnych otázok. "Význam a pozícia Japonska neustále rastie, vo východnej Ázii je naším strategickým partnerom. Chceme preto využiť politické a hospodárske mechanizmy na zintenzívnenie spolupráce a posilniť aktivity Slovenska v indo-tichomorskom regióne," povedal M. Eštok s tým, že pre rozvoj úspešného partnerstva považuje za dôležité udržiavanie priateľských vzťahov, zdieľanie spoločných hodnôt a postojov pri kľúčových medzinárodných otázkach a globálnych výzvach.

Štátny tajomník sa začiatkom februára zúčastnil aj na bruselskom Indo-tichomorskom fóre, kde zdôraznil záujem SR budovať ekonomické partnerstvá s krajinami z tejto oblasti.

Zástupcovia Slovenska a Japonska diskutovali taktiež o aktuálnych zahranično-politických otázkach. Obaja sa zhodli, že bezpečnosť v indo-tichomorskom regióne je neoddeliteľne spojená s bezpečnosťou Európy a Atlantiku. Štátny tajomník Marek Eštok s japonským veľvyslancom Yasuhirim Kawakamim ocenili i spoluprácu Vyšehradskej štvorky vo formáte spolu s Japonskom. "Ako sused Ukrajiny máme záujem stať sa vstupnou bránou pre pomoc zo strany Japonska pri realizácii projektov, ktoré by mali byť na Ukrajine realizované po skončení konfliktu," doplnil M. Eštok.

Podpredseda parlamentu reaguje na odchod členov Matovičovho hnutia! DOBRE TI TAK, MATOVIČ
Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (SMER - SSD) reaguje na odchod členov Matovičovho hnutia, ktorý ako dôvod uviedli chýbajúci kritický prístup a ochotu férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. Chalan, ako nazýva Matoviča v príspevku na... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

GP SR Maroš Žilinka vytočený do biela! Odkazuje Kolíkovej!
Generálny prokurátor SR sa na sociálnej sieti ohradil voči útokom poslankyne NR SR Márie Kolíkovej (SaS). Mária Kolíková sa okrem Maroša Žilinku vyjadrila aj k Robertovi Ficovi. "K dnešnému slovnému útoku poslankyne Národnej rady SR Márie... Čítať ďalej
13 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik