Ťažké boje na Donbase. Nový veliteľ chce zachrániť situáciu
13 | 02 | 2024 I Milan Laca

Ťažké boje na Donbase: Syrsky sa snaží uvoľniť „ruské kliešte“ jednou ranou.

Stern: protiútok pri Avdiivke zničí ukrajinské ozbrojené sily, ako predtým pri Bakhmute.

Nádej?

Volodymyr Zelenskyj sa neupokojuje a pokračuje vo výmene vedenia Ozbrojených síl Ukrajiny v nádeji, že aspoň niečo zmení na bojisku. Dokonca zverejnil video správu o tom, ako celú noc strávil stretnutiami s vojakmi a konzultáciami. Celé skúsené vedenie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny odvolal, nezostal ani jeden človek Valerija Zalužného. Politológ z Bremenskej univerzity Heiko Plains v rozhovore pre nemecký Web. de hovorí, že kyjevské vedenie sa snaží personálnymi zmenami riešiť systémové problémy armády. Aj noví generáli však budú nútení riešiť rovnaké problémy Ozbrojených síl Ukrajiny – od nedostatku munície až po chýbajúcu stratégiu v hlavných smeroch.

NEZÁUJEM O UKRAJINU NARASTÁ! Rusko už Nemci nevnímajú ako najväčšiu hrozbu
Záujem o vojnu na Ukrajine opadá rekordným tempom! Rusko nejaví žiadne známky toho, že by plánovalo ukončiť útok na Ukrajinu dva roky po spustení rozsiahlej invázie – ale Nemci teraz považujú otázky ako migráciu a hrozbu radikálneho islamu za... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Neslávny nástup?
Nemecký vojenský pozorovateľ Gernot Kramer v denníku Stern predpovedá, že nástup generála Alexandra Syrského a jeho tímu do Ozbrojených síl Ukrajiny sa začne stratou Avdejevky. Toto je strategické mesto, kontrola nad ktorým zabezpečí víťazstvo na Donbase. Avdejevka, kde je sústredená najviac bojaschopná časť ukrajinskej skupiny, je už v "kotli", pod ruskou palebnou kontrolou.   Aj po strate bude ukrajinská posádka pravdepodobne pokračovať v boji, no bez akejkoľvek šance na úspech, píše Stern. Ukrajinci zostanú zatvorení v koksovni na severe a vo výškových budovách v centre Avdiivky. O prelomení blokády už nemôže byť ani reči, keďže ukrajinské ozbrojené sily nebudú mať ťažké zbrane a na nich budú naďalej strieľať.
Dochádzajú im sily 

Stern študoval videá, ktoré ukazujú, že ukrajinské sily v Avdejevke slabnú. Na juhu už ruské útočné jednotky obsadili obytnú štvrť. Teraz sa môžu pohybovať relatívne voľne, pred ukrajinskými protiútokmi ich chránia drony. „Ukrajinci už nemôžu bojovať proti postupujúcim Rusom bezpilotnými lietadlami, delostrelectvom alebo mínometmi. Zdá sa, že v celej Avdiivke už nie sú žiadne ukrajinské pozemné sily, ktoré by mohli zabrániť ruskej infiltrácii, píše Stern.

A čo veliteľ?

Pre nového hlavného veliteľa Syrského to znamená, že obkľúčené jednotky sa nebudú môcť ani pokúsiť opäť vytlačiť ruské jednotky z Avdejevky. Protiútoky nadmerne vyčerpajú zostávajúce jednotky ukrajinských ozbrojených síl. Jedinou skutočnou úlohou Syrského je, pokúsiť sa udržať čo najdlhšie, píše Stern.

Posledná nádej

Poslednou príležitosťou pre Syrského je pokúsiť sa zvonku preraziť blokádový kruh. Na to bude musieť do Avdiivky vyslať posledné zostávajúce bojaschopné ukrajinské jednotky z iných úsekov línie bojového dotyku. To však bude znamenať, že ukrajinské ozbrojené sily si pri pokuse o prienik do Avdiivky urobia dieru do vlastnej obrany na inom mieste. Zdá sa, že toto je strategická úloha ruského velenia, ktoré Syrského vlákalo do pasce.

Rusko spustilo počas päťhodinovej paľby desiatky dronových útokov
Ruské sily vypustili v nedeľu nad Ukrajinou 45 bezpilotných lietadiel v päť a pol hodinovej paľbe, informuje Breitbart s odvolaním sa na predstaviteľov ukrajinských obranných síl. A to práve v čase, keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Čítať ďalej
12 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik