OTRASY V MAĎARSKU! PO odstúpení prezidentky, podáva demisiu ministerka spravodlivosti
11 | 02 | 2024 I Gabriela Fedičová

Bývalá ministerka spravodlivosti Judit Varga sa vzdala mandátu a odchádza z verejného života. Urobila tak potom, ako podpísala kontroverznú prezidentskú milosť udelenú prezidentkou Katalin Novákovou, ktorá odstúpila v sobotu (10.2.) popoludní. Varga bola predsedníčkou výboru pre európske záležitosti a poslankyňou parlamentu a podľa tlačových správ mala byť vo voľbách 9. júna lídrom kandidátky vládnucich strán EP.

 

Viktor Orbán svoje video zverejnil ešte vo štvrtok na Facebooku slovami, že je osobne presvedčený, že s pedofilnými páchateľmi netreba mať zľutovanie. Predseda vlády oznámil, že bude iniciovať zmenu ústavy a tým vyslal silný odkaz prezidentke republiky.

Po tom všetkom Katalin Novák v sobotu popoludní oznámila svoju demisiu, po nej tak učinila aj bývalá ministerka spravodlivosti Judit Varga, ktorá spolupodpísala prezidentskú milosť, ktorá spustila pedofilný škandál. Bývalá ministerka na svojom účte na sociálnych sieťach napísala: prijíma politickú zodpovednosť, vzdáva sa svojej funkcie poslankyne parlamentu a lídra kandidátnej listiny EP a sťahuje sa z verejného života.

"Som vďačná všetkým, s ktorými som mohla v posledných rokoch pracovať v jednom tíme. Maďarsko sa na mňa môže naďalej spoľahnúť, že budem brániť naše národné záujmy a hodnoty," dodala Judit Varga.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila zo svojej funkcie

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila z funkcie hlavy štátu. V súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove to prezidentka oznámila v sobotu podvečer vo verejnoprávnej televízii M1, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V apríli minulého roku Nováková udelila milosť približne dvom desiatkam ľudí. Medzi nimi bol aj zástupca riaditeľa detského domova, ktorý pomohol bývalému riaditeľovi zatajiť jeho zločiny.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstupuje zo svojej funkcie
Maďarská prezidentka Katalin Nováková odstúpila z funkcie hlavy štátu. V súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove to prezidentka oznámila v sobotu podvečer vo verejnoprávnej... Čítať ďalej
10 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik