Ukrajinskí vojaci sa obávajú: "Všetkých nás zabije, všetci sme v r.t..." Medvedev reaguje: ZRADCA!
10 | 02 | 2024 I Dušan Janek

Obavy zo spôsobu velenia novovymenovaného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl sa množia. Oleksandr Syrskyj po krvavých bojoch o Bachmut nesie prezývku "Mäsiar". Podľa niektorých vojakov z radov ukrajinskej armády je jeho štýl demoralizujúci a podkopáva dôveru vo velení. Samotný novovymenovaný najvyšší veliteľ na sieti Telegram napísal, že „život a zdravie vojakov sú hlavnými hodnotami ukrajinskej armády“.

Generálplukovník Oleksandr Syrskyj bol vo štvrtok povýšený na veliteľa ukrajinských ozbrojených síl. V dobe, keď sa blíži tretí rok vojny s Ruskom, vo funkcii nahradil Valerija Zalužného. Syrskyj sa narodil v roku 1965 v ruskej Vladimírskej oblasti, teda vtedy v Sovietskom zväze. V Moskve potom študoval na vojenskej veliteľskej škole. Veliteľom ukrajinských pozemných síl sa stal v roku 2019. Predtým velil ukrajinským jednotkám bojujúcim proti povstaniu vo výchonej Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré začalo v roku 2014. V prvých mesiacoch ruskej invázie viedol obranu hlavného mesta Kyjev a a v apríli 2022 bol menovaný Hrdinom Ukrajiny, čo je jedno z najvyšších ukrajinských vyznamenaní.

Pod podmienkou zachovania anonymity sa k osobe Syrského vyjadrili pre server Politico niektorí vojaci. Väčšina z nich reagovala voči jeho osobe s dešpektom. „Syrskyj nás všetkých zabije,“ povedal jeden z vojakov. Syrskyj má podľa jedného z vojakov povesť tvrdého generála sovietskeho typu, ktorý svojich mužov vystavuje nebezpečiu, aby dosiahol svojich vojenských cieľov.

Začiatkom vlaňajšieho roku viedol Syrskyj obranu ukrajinského mesta Bachmut na východe krajiny, kde v jednom z najkrvavejších bojov vojny dosiaľ zahynuli tisíce vojakov na oboch stranách. Mnohí vojenskí analytici sa pýtali, či boj o už beztak zničené mesto stojí za cenu toľkých životov. Boj o Bachmut Syrskému vyniesol prezývku Mäsiar.

„Všetci sme v r...,“ dodal k jeho menovaniu ďalší z ukrajinských vojakov na sociálnej sieti X.

„Vedenie generála Syrského skrachovalo, jeho prítomnosť alebo rozkazy vychádzajúce z jeho mena sú demoralizujúce a všeobecne podkopáva dôveru vo velení,“ napísal na X jeden z ukrajinských vojenských dôstojníkov. „Jeho neúnavná snaha o taktické zisky neustále vyčerpáva naše cenné ľudské zdroje, čo vedie k taktickým úspechom, ako je obsadzovanie línie stromov malých dedín, bez toho, aby mal na mysli operačné ciele.“

Možno i kvôli množiacim sa negatívnym ohlasom v piatok sám Syrskyj bezprostredne riešil obavy ohľadne svojho spôsobu velenia a zdôraznil, že „život a zdravie vojakov sú hlavnými hodnotami ukrajinskej armády“.

Momentálne sú aktuálne podľa generálplukovníka Syrského nové úlohy. „Predovšetkým je to jasné a podrobné plánovanie akcií všetkých vojenských orgánov velenia a riadenia, útvarov a jednotiek, s prihliadnutím k potrebám frontu na najnovšie zbrane dodávané medzinárodnými partnermi. Čo najrýchlejšia a najracionálnejšia distribúcia a dodávka všetkého potrebného pre bojové jednotky vždy bola a zostáva hlavnou úlohou vojenskej logistiky,“ uviedol Syrskyj na sociálnej sieti. „Iba zmeny a neustále zdokonaľovanie prostriedkov a metód vedenia vojny nám umožní na tejto ceste uspieť,“ zdôraznil na záver.

Putin Tuckerovi Carlsonovi: VOJNA NA UKRAJINE MÔŽE SKONČIŤ O NIEKOĽKO TÝŽDŇOV!
Rusko nikdy neodmietlo zapojiť sa do dialógu o Ukrajine, ale po prerušení istanbulských rokovaní v marci 2022 Moskva nemá v úmysle urobiť prvý krok. Prečo sa musíme trápiť a opravovať chyby niekoho iného? Uviedol to v rozhovore s americkým... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

„Syrskyj bude musieť dohliadnuť tiež na to, aby zmena vo velení nepoškodila morálku ukrajinských vojakov. Kľúčovými úlohami sú zlepšenie organizácie, zdokonalenie výcviku a zlepšenie logistiky,“ napísal rakúsky vojenský analytik Tom Cooper. „Pri všetkej úcte, so Zalužným alebo bez neho, toto sú také tri hlavné problémové oblasti ukrajinskej armády. Ani po dvoch rokoch od totálnej invázie žiadna z nich dobre nefunguje a dosiaľ pozorované zlepšenia zostávajú relatívne minimálne,“ dodal k vyššie trom menovaným úlohám analytik Cooper.

Zradca! Medvedev vrhá kliatby na hlavu ukrajinskej armády kvôli svojmu ruskému pôvodu

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev nazval nového šéfa ukrajinskej armády Oleksandra Syrského "banderovým zradcom", ktorý porušil prísahu svojho dôstojníka. Súčasnému podpredsedovi Bezpečnostnej rady Ruskej federácie vadí skutočnosť, že Syrskyj, ktorý sa narodil v Rusku a študoval v Moskve, sa rozhodol žiť a pokračovať v kariére na Ukrajine.

"Pri pohľade na životopis nového vrchného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Syrského musíte cítiť nenávisť, pohŕdanie a znechutenie," napísal Medvedev v piatok na svojom účte na sociálnej sieti Telegram.

"Nenávisť voči všetkým, ktorí sa podieľali na rozpade Sovietskeho zväzu (a vlastne Ruskej ríše), v dôsledku čoho zmizla obrovská krajina, ktorá vyvážila svetový poriadok, a milióny ľudí bolo odsúdených na utrpenie a smrť," povedal.

"Pohŕdanie západnými krajinami, ktoré šialene, horúčkovito, všetkými možnými spôsobmi tlačili národy Ruska a Ukrajiny, alebo skôr zjednotený ruský ľud, do novej občianskej vojny," pokračoval vo svojom príspevku.

Medvedev spojil Syrského s Banderom

Syrskyj sa narodil v júli 1965 v ruskej Vladimírskej oblasti, ktorá bola vtedy súčasťou Sovietskeho zväzu, študoval na Vyššej vojenskej veliteľskej škole v Moskve, päť rokov slúžil v sovietskom delostrelectve, ale v roku 1980 sa usadil na Ukrajine.

Medvedev spojil Syrského so Stepanom Banderom, ultranacionalistom, ktorého Ukrajinci považujú za národného hrdinu, ale pre Rusov je synonymom nacistu.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik