Ako prišiel Mazák k titulu PhD? Univerzita NEMÁ ŽIADNY DOKLAD o jeho dizertačnej skúške
09 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Bol predsedom Ústavného súdu, ale aj poradcom Andreja Kisku a na svojom právnom názore si veľmi zakladá. Predseda Súdnej rady (SR) SR Ján Mazák. Na svoj post dostal cez Igora Matoviča. Týchto dvoch pánov však spája aj niečo iné – obaja majú problémy s akademickým titulom. Ján Mazák titul síce má, no dizertačná práca k nemu chýba. Zaujímavosťou je, že Pluska Mazákovi poskytla priestor na vyjadrenie sa, no ten ho napriek tomu, že so sebaprezentáciou v médiách problém nemá, nevyužil.

Na tento fakt upozornil časopis Plus 7dní. Medzinárodne uznávaný akademický titul PhD získal Mazák za knihu vydanú v komerčnom vydavateľstve a z iného druhu práva. Mazák mal celkove pri udeľovaní titulov veľa šťastia – docentúru získal ešte pred titulom PhD. Navyše aj pri docentúre mu boli udelené nejaké výnimky. Celkom úsmevne preto pôsobí jeho horlenie proti „titulománii“.

Kniha ako dizertačná práca

Medzinárodne uznávaný akademický titul doktora, teda PhD získal Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD., v roku 2002 na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, v odbore obchodné právo. Pluska však tvrdí, že jeho dizertačnú prácu v knižnici nenájdete. Titul získal na základe knihy „Zabezpečovacie prostriedky v civilnom procese“ vydanej päť rokov pred tým, v komerčnom vydavateľstve. Napriek tomu, že práca sa týka občianskeho, nie procesného práva, ju fakulta prijala. Informácie o tom, ako Mazák zložil dizertačnú prácu nemá ani škola, hoci práve on Pluske odporúčal, aby sa na fakultu obrátila.

Lukáš Machala o partičke okolo Miška Šimečku: Etalón hlúposti, neschopnosti a amorálnosti
Vedúci služobného úradu Ministerstva kultúry (MK) SR Lukáš Machala (SNS) tvrdí, že „partička“ okolo Michala Šimečku (PS) je v slovenskej politike skutočné morálne dno. K tomuto konštatovaniu ho priviedol bývalý poslanec Hellebrandt, ktorý v... Čítať ďalej
09 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Škola doklad neeviduje

„V spisoch o udelení titulu PhD. profesorovi JUDr. Jánovi Mazákovi, PhD., sa nenachádza žiadny doklad o tom, že by profesor Mazák na univerzite absolvoval dizertačnú skúšku. A na otázku, ako je to možné, nepoznám odpoveď,“informoval Plusku dekan fakulty Eduard Burda.

Na snímke dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda /TASR

Čo by mala „dizertačka“ obsahovať?

Spis o udelení titulu PhD vedie doklady o priebehu obhajoby práce, ale aj o priebehu samotnej skúšky – v tom čase to vyžadovala legislatíva. Chýbajúce doklady navádzajú na otázku, či sa skúška uskutočnila. Jej absencia hovorí o protiprávnom priznaní Mazákovho titulu.

Dieťa šťasteny

Štandardný postup je, že docentúru získate po získaní titulu PhD. U Jána Mazáka to však bolo naopak – docentúru získal na výnimku v roku 1997 na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Výnimka však nebola len jedna. Jednou z podmienok habilitácie bolo absolvovanie mesačného študijného pobytu v zahraničí. Mazákovi stačilo, aby v roku 1986 absolvoval desať dní trvajúci študijný pobyt na Inštitúte výskumu súdneho práva vo Varšave. Ten spojil s účasťou na európskom seminári o komputerizácii v justícii.

Škola mu to umožnila napriek tomu, že „komputerizácia“, teda zavádzanie počítačov do všetkých sfér života za desaťročie urobila riadny skok.

Hlas ľudu: Žiadny excelentný tribún, ale sorošovský sopliak
Koalícia zla sa blíži k cieľu. Oslobodiť svojich zločincov. Po ceste zvalcovala právo a ani to neskrýva. A potom ešte len začnú kradnúť. Občania, nesmieme ostať ticho! Túto lživú propagandu vysiela svojim verným milovníčka luxusného nábytku a... Čítať ďalej
08 | 02 | 2024 | Mária Škultétyová

Kritik titulománie

Vo svetle týchto informácií celkom úsmevne pôsobí to, ako sa po „plagiátorskej afére“ Andreja Danka, dožadoval u univerzít udeľovania titulov len za kvalitu. Vtedy to nazval „titulomániou na Slovensku“. Nemal však nič ani proti tým z vládnej koalície, ktorí ho na post predsedu Súdnej rady nominovali.

Bol, či nebol to plagiát?

Ešte v januári 2019 ministerka školstva Martina Lubyová upozornila, že komisia konštatovala nedostatky, ktoré považuje za porušenie akademických pravidiel „vo viacerých prípadoch“ z obdobia pred dvadsiatimi rokmi, teda nie iba v práci predsedu SNS.

tasr | Martina Lubyová

„Pokiaľ je mi známe, neboli schopní potvrdiť, že išlo o plagiát. Takže sa celá kauza plagiát odohrávala skôr v politicko–mediálnej rovine,“ objasnila ministerka.

M. Lubyová: Kvalitu komisií a prác si musia ustrážiť samotné školy
Samotné vysoké školy by si mali ustrážiť kvalitu komisií a akceptovaných prác tak, aby človek, ktorý sa nedopustil žiadnych úmyselných porušení alebo trestných činov, nemohol byť o pätnásť či dvadsať rokov škandalizovaný. Na margo konštatovania... Čítať ďalej
12 | 01 | 2019 | tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik