V kauze Mýtnik zaznela námietka zaujatosti
05 | 02 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Výsluchom vyšetrovateľky prípadu Mýtnik Moniky B. pokračuje v pondelok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, hlavné pojednávanie v tejto kauze. Obžalobe z ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti v nej čelí šesť osôb, medzi nimi aj podnikateľ Jozef Brhel st., jeho syn Jozef Brhel ml. či bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko K. Ešte pred jej výsluchom obhajca Jozefa B. Michal Mandzák vyslovil neúspešne námietku zaujatosti voči predsedovi senátu ŠTS Jánovi Hrubalovi.

Súvisí so znaleckým posudkom Jiřího Jelínka z Ústavu súdneho inžinierstva (ÚSI) v Žiline, ktorý tvrdí, že informačné systémy dodané firmou Allexis pre finančnú správu (FS) nemali hodnotu 53,8 milióna eur, ale len 8,7 milióna eur. Podporil tak tvrdenie obžaloby, že boli predražené.

"Obhajoba má k dispozícii listinné dôkazy, ktoré nasvedčujú, že svedok Jelínek na hlavnom pojednávaní 12. septembra 2023 klamal v priamom prenose a predložil sfalšovaný cenník...Vstupné údaje a ceny si do svojho znaleckého posudku vymyslel," vysvetlil Mandzák. Obhajca vyčítal predsedovi senátu, že napriek podozreniam, ktoré vyslovil po výsluchu znalca v novembri 2023, nevykonal ani jeden úkon na preverenie, či dochádzalo k falšovaniu a pozmeňovaniu dôkazov, a tým spáchaniu trestného činu.

"Som presvedčený, že je to prejav zaujatosti, čo súvisí s jeho vystupovaním na rôznych mítingoch a podujatiach, kde sa snaží o zachovanie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Nemohol dopustiť, aby sa preukázalo, že znalci prokuratúry predkladajú pozmenené dôkazy. Takto sa nespráva žiadny sudca ústavného, najvyššieho či špecializovaného súdu, pričom títo sudcovia primárne prichádzajú do kontaktu s ÚŠP, teda našou protistranou," zdôraznil Mandzák.

Senát ŠTS námietke zaujatosti nevyhovel. Ako Hrubala reagoval, v prípade pár mediálnych výstupov vyslovil iba názor k novele Trestného zákona a vyslovil by ho aj v pripomienkovom konaní, ak by nejaké bolo. Tvrdí, že ako štatutárny zástupca ŠTS má právo vyjadriť sa k téme, ktorá súvisí s oblasťou jeho pôsobenia. Mandzák zahlásil sťažnosť voči uzneseniu súdu.

Obžaloba v kauze Mýtnik sa týka porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu prijímania úplatku. V jednom skutku bola ustálená škoda prevyšujúca sumu 45 miliónov eur. V procese, ktorý sa začal v októbri v roku 2022, čelí obžalobe aj podnikateľ Martin B., Milan G. a Miroslav S. Podľa obhajcov je obžaloba absurdná, "postavená na vode" a ide o politickú objednávku.

Taraba sa baví: BUBUBU na námestiach akosi NEFUNGUJE! Prieskumy hovoria jasne
Koalícia SMER, Hlas a SNS by v januári získala 89 mandátov v parlamente, teda takmer ústavnú väčšinu! Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS / Život-NS) je pobavený z prieskumu verejnej mienky. Ten hovorí, že deštrukčné snahy opozície sa... Čítať ďalej
05 | 02 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik