Irak varuje: Americké útoky budú mať KATASTROFÁLNE NÁSLEDKY!
03 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Odvetné útoky USA v Sýrii a Iraku budú mať pre región katastrofálne následky, varoval vojenský hovorca irackého premiéra Mohammed Shia al-Sudani. Odpoveď generálmajora Yahyu Rasoola bola jednou z mnohých zvnútra irackej vlády, ktorá zúrivo odsúdila porušenie jej suverenity. Piatkové útoky označil za „strategickú chybu“ aj Irán, ktorý trval na tom, že v zasiahnutých oblastiach nie sú prítomné žiadne revolučné gardy, informuje Guardian.

Americká armáda začala v piatok nálety proti viac ako 85 cieľom spojeným s iránskymi Revolučnými gardami a milíciami, ktoré podporuje, ako odvetu za minulý víkendový útok bezpilotných lietadiel v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja americkí vojaci. Iracké velenie operácií Anbar hlásilo 16 obetí na životoch a 25 zranených, no oficiálne údaje o počte obetí nie sú známe.

Irán tvrdí, že útoky by len urýchlili stiahnutie amerických jednotiek z oboch krajín, a trval na tom, že v oblastiach zasiahnutých americkými silami neboli prítomné žiadne revolučné gardy, čo je tvrdenie, ktoré bude testované v najbližších hodinách.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaani povedal, že ide o „dobrodružnú akciu a strategickú chybu, ktorá bude mať za následok zvýšené napätie a nestabilitu v regióne“ a dodal, že útoky povedú len k tomu, že sa vláda USA „viac zapojí“   ako tomu bolo predtým.

Biden Irak varoval dopredu, útok nebol prekvapením

Rozhodnutie USA zasiahnuť v Iraku, ktoré bolo vopred oznámené irackej vláde, bolo vždy veľkým rizikom, keďže v irackom parlamente už mesiace narastal politický tlak na uzavretie rokovaní, ktoré sa skončili dohodou o stiahnutí amerických jednotiek.

Počiatočné reakcie naznačovali, že politický tlak na USA sa teraz zvýši, najmä ak počet obetí 16 v Iraku začne stúpať. Relatívne nízky počet obetí vzhľadom na rozsah útoku odráža varovania, ktoré milície dostali, že útok je na spadnutie. 

Bassem al-Awadi, hovorca irackej vlády, povedal: „Irak opakuje, že odmieta nechať svoje krajiny ako arénu na vyrovnávanie si účtov, a všetky strany si to musia uvedomiť. Pôda a suverenita našej krajiny nie sú vhodným miestom na posielanie správ a demonštrovanie sily medzi protivníkmi."

„Zároveň potvrdzujeme, že prítomnosť medzinárodnej koalície, ktorá sa odchýlila od úloh, ktoré jej boli zverené, a mandátu, ktorý jej bol udelený, sa stala dôvodom ohrozenia bezpečnosti a stability v Iraku a odôvodnením zapojenia Iraku do regionálne a medzinárodné konflikty. Iracká vláda vynaloží všetko úsilie, ktoré si vyžaduje morálna, národná a ústavná zodpovednosť, aby ochránila našu krajinu, naše mestá a životy našich detí vo všetkých typoch ozbrojených síl."

Hovorca dodal, že „USA sa zámerne pokúsili oklamať verejnú mienku a sfalšovali fakty tvrdením, že predtým, ako sa útoky uskutočnili, prebehli predchádzajúce konzultácie s vládou“.

Zábery ukazujú ničenie po náletoch USA v Iraku – video
 
Británia stojí za USA

Británia v sobotu označila USA za svojho „stáleho“ spojenca a uviedla, že podporuje právo Washingtonu reagovať na útoky. „Spojené kráľovstvo a USA sú stálymi spojencami. Nebudeme komentovať ich operácie, ale podporujeme ich právo reagovať na útoky,“ uviedol hovorca britskej vlády.

"Dlho odsudzujeme destabilizujúce aktivity Iránu v celom regióne, vrátane jeho politickej, finančnej a vojenskej podpory pre množstvo militantných skupín."

Iránske zdroje uviedli, že pred útokmi medzi Washingtonom a Teheránom nedošlo k žiadnemu priamemu kontaktu, ale prostredníctvom tretích strán boli odoslané správy, že americký útok na iránsku pôdu bude vnímaný inak ako útoky na Irak a Sýriu.

Rasool, hovorca vrchného veliteľa irackých ozbrojených síl, uviedol podrobnosti o tom, kde boli útoky v rámci Iraku spustené, a povedal na X: „Tieto útoky predstavujú porušenie irackej suverenity, podkopávanie úsilia Iraku. Iracká vláda a hrozba, ktorá zatiahne Irak a región do nepredvídaných dôsledkov, ktorých dôsledky budú katastrofálne pre bezpečnosť a stabilitu v Iraku a regióne."

Iránom podporované skupiny v Iraku sa spojili do voľnej koalície s názvom Islamský odpor v Iraku a obsahujú najmenej šesť rôznych milícií. Kataib Hizballáh, najmocnejšia z týchto skupín a tá, ktorá je zodpovedná za útok dronom, ktorý pred týždňom zabil troch amerických vojakov na hraniciach s Jordánskom a Sýriou, pred dvoma dňami oznámil, že pozastavuje svoje operácie proti americkým základniam. Tvrdenie sa stretlo so skepticizmom amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Najvyšší diplomat EÚ varuje: BLÍZKY VÝCHOD JE KOTOL, KTORÝ MÔŽE EXPLODOVAŤ!
Vojna medzi Izraelom a Hamasom vytvorila „dominový efekt“! Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell v sobotu varoval pred ďalšou eskaláciou na Blízkom východe po amerických útokoch na skupiny napojené na Irán v Sýrii a Iraku. Oznámil, že Izrael má v... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik