Advokát Ribár o dokumente vlády: Aj pre mňa je to desivé čítanie
03 | 02 | 2024 I Eka Balaskova

Vo štvrtok (1. februára) predstavila vláda dokument  „Prehľad porušení princípov právneho štátu“. Pozorne si ho preštudoval aj JUDr. Martin Ribár, ktorý svojich sledovateľov na Facebooku prosí, aby nie len čítali, ale aj zdieľali a šírili ďalej. A prosí o to aj protestujúcich. Vlastne od nich nechce nič viac, ako len to prečítanie. Svoje prosby podoprel dvoma citátmi: „Z nepráva nemôže vzniknúť právo“ a „Spravodlivosť nemá byť nikomu odoprená“.  A pripomenul aj Ústavu: „Nikoho nemožno stíhať alebo pozbaviť slobody inak, ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanoví zákon...“

Dňa 1.2.2024 zverejnilo Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej stránke dokument - Prehľad porušení princípov právneho štátu v rokoch 2020 – 2023. Na stoštyridsiatich stranách sa verejnosť môže dozvedieť detailné informácie o prípadoch, ktoré vstúpili do povedomia pre porušovanie prezumpcie neviny, nadužívania inštitútu väzby, šikanovanie obvinených či zneužívanie policajných síl a prostriedkov na manipuláciu verejnej mienky a šíriť ho môžete z tohto linku.

Desivé čítanie

„V tom „dokumente“ sú na 141 stranách zosumarizované najzávažnejšie porušenia zákona zo strany orgánov presadzujúcich právo.. zažil som veľa z popisovaného, ale aj tak je to aj pre mňa osobne desivé čítanie,“píše advokát Martin Ribár na stránke OZ Za právny štát. Pripomína, že porušenia zákonov, ktoré sú v dokumente zosumarizované sa netýkajú len mediálne exponovaných trestných konaní.

Až 140 káuz porušovaní ľudských práv v období 2020-2023! Vláda vydáva brožúru
Fakty o 140 kauzách, v ktorých masívne dochádzalo k porušeniu ľudských práv. To je obsah brožúrky pod názvom Únos spravodlivosti, ktorú pripravilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Vláda chce touto publikáciou priniesť výpoveď o "období... Čítať ďalej
01 | 02 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Špička ľadovca

„Tých 141 strán je iba povestná špička ľadovca, ďalšie mnohopočetné porušenia zákonov sa týkajú desiatok iných trestných konaní, a aj úplne mediálne či verejnosti neznámych ľudí. Chce sa mi plakať.. je mi do plaču, keď píšem tieto riadky, a je mi do plaču, keď čítam ten „dokument“.  Je v ňom veľa aj o mne osobne.. o nejakom Martinovi Ribárovi.. a o mnohých ďalších. mnoho o krivde, mnoho o „zlých“ veciach, o ponížení, o neprávosti, o duševnej bolesti,“ podotýka Ribár.

Musíme to vedieť

„Mnoho o veciach, na ktoré by som najradšej zabudol a hlavne radšej ich nikdy nezažil ja, moja manželka, deti... Ale neodstane sa to. A ľudia, vy všetci, vy všetci o tom všetkom musíte vedieť, jednoducho musíte vedieť, čo sa tu dialo,“ upozorňuje Ribár.

 Nie je žiadna padavka, ale má emócie

„Podľa výzoru som vraj prototyp „tvrdého“ chlapa.. nadvíhal som v posilňovni za dlhé roky tisíce ton železa, ruku mám stále väčšiu ako moja drahá „polovička“ stehno, mám 2 čierne pásy, v jiu-jitsu a jude, na „žinienke“ som strávil tisíce hodín, v zime som sa kúpal v jazere či rieke v čase, kedy to ešte nebola móda.. som však iba človek.. obyčajný človek -  s citmi, emóciami. „Predtým“ som mal svoj svet, svoj život, bol som milujúci manžel, otec, syn, brat, priateľ. Mal som svoje túžby, sny, mnohé spoločné s manželkou a deťmi.. A jedného rána mi/nám tento svet a sny „niekto“ rozbil na tisíce malých kúskov. Jedného dňa som bol bezúhonný človek, a zrazu ZLOČINEC, zavretý v malej cele ako zviera,“ žaluje Ribár.

Poslanci pokračujú v diskusii o novele Trestného zákona aj v piatok
Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú aj tretí deň 9. schôdze v diskusii o novele Trestného zákona, ktorá je aktuálne v druhom čítaní. Novele sa parlament venuje v skrátenom legislatívnom konaní. Doterajšej diskusii dominovali vystúpenia... Čítať ďalej
02 | 02 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Od začiatku nebol ticho

„Ešte z výkonu väzby, už od januára 2021, teda oveľa skôr ako to bola politická a spolitizovaná téma, som začal publikovať články o porušeniach zákona, o pochybeniach OČTK, o nezákonných postupoch v trestných konaniach. od mája 2021, po mojom prepustení z väzby pravidelne vo verejnom priestore prezentujem v článkoch, statusoch či videách, že tu boli nezákonné postupy v trestných konaniach. Mnohí mi neverili. To čo som prezentoval znelo neuverteľne, až absurdne. A zrazu v jednom „dokumente“ je na jednej kope, všetko, čo som prezentoval a ešte omnoho, omnoho viac,“ konštatuje advokát.

Na záver ešte raz prosí – šírte to, no hlavne to čítajte, aby ste si urobili vlastný názor.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik