Spoločnosť Elona Muska implantovala do mozgu človeka bezdrôtový "neuročip"
30 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Multimiliardár Elon Musk zaoberajúci sa technológiami potvrdil, že jeho spoločnosť Neuralink úspešne implantovala jeden zo svojich bezdrôtových mozgových čipov do tela človeka. V príspevku na sieti X uviedol, že po zákroku je zistená „sľubná“ mozgová aktivita a pacient sa zotavuje. Cieľom spoločnosti je prepojiť ľudské mozgy s počítačmi a pomôcť tak pri riešení zložitých neurologických stavov.

Podobné zariadenia už implantovalo množstvo konkurenčných spoločností. Patrí sem aj École Polytechnique Fédérale v Lusanne (EPFL), vo Švajčiarsku, ktorá úspešne umožnila ochrnutému mužovi chodiť len za pomoci vôle. Dosiahli to umiestnením elektronických implantátov na jeho mozog a chrbticu, ktoré bezdrôtovo sprostredkúvajú myšlienky k jeho nohám a chodidlám. Podrobnosti boli zverejnené v recenznom časopise Nature v máji 2023. neprebehlo žiadne nezávislé overenie Muskovych tvrdení.

BBC News sa so žiadosťou o vyjadrenie obrátili na Neuralink aj na americkú lekársku spoločnosť Food and Drug Administration (FDA). Neuralink bol v minulosti kritizovaný, pričom agentúra Reuters v decembri 2022 uviedla, že spoločnosť sa zapojila do testovania, ktoré viedlo k úmrtiu približne 1 500 zvierat, vrátane oviec, opíc a ošípaných.

V júli 2023 šéf amerického ministerstva poľnohospodárstva, ktoré vyšetruje obavy týkajúce sa dobrých životných podmienok zvierat uviedol, že vo firme nezistil žiadne porušenia pravidiel výskumu zvierat. V súčasnosti však prebieha samostatné vyšetrovanie agentúry. Muskova spoločnosť dostala povolenie testovať čip na ľuďoch od FDA v máji 2023. To dalo zelenú začiatku šesťročnej štúdie, počas ktorej sa pomocou robota chirurgicky umiestňuje 64 flexibilných vlákien, tenších ako ľudský vlas, do časti mozgu, ktorá riadi motorickú činnosť, vyjadrila sa spoločnosť Neuralink. Spoločnosť tvrdí, že tieto vlákna umožňujú jej experimentálnemu implantátu napájaného batériu bezdrôtovo sa nabíjať, zaznamenávať a prenášať mozgové signály do aplikácie, ktorá dekóduje, ako sa má osoba s implantátom pohybovať bez predbežných pokynov sprostredkovaných strojom, iba slobodnou vôľou. V ďalšom príspevku na X Musk povedal, že prvý produkt Neuralinku sa bude volať Telepatia.

Telepatia by podľa neho umožnila „ovládať váš telefón alebo počítač a prostredníctvom nich takmer akékoľvek zariadenie len vôľou“. "Počiatočnými užívateľmi budú tí, ktorí stratili možnosť používať svoje končatiny," vyjadril sa. S odvolaním sa na zosnulého britského vedca, ktorý mal ochorenie motorických neurónov dodal: "Predstavte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako pisateľ alebo človek, zapojený do dražby. To je cieľ." Zatiaľ čo účasť Muska zvyšuje úroveň Neuralinku, niektorí z jeho rivalov majú výsledky tohto výskumu už spred dvadsiatich rokov. Blackrock Neurotech so sídlom v Utahu implantoval svoje prvé z mnohých rozhraní mozog-počítač v roku 2004. Precision Neuroscience, ktorú vytvoril spoluzakladateľ spoločnosti Neuralink, má tiež za cieľ pomáhať ľuďom s paralýzou. A jeho implantát sa podobá veľmi tenkému kúsku pásky, ktorá sedí na povrchu mozgu a dá sa implantovať cez „lebečnú mikroštrbinu“, čo je podľa nej oveľa jednoduchší postup. Existujúce zariadenia tiež priniesli výsledky. V dvoch samostatných nedávnych amerických vedeckých štúdiách boli implantáty použité na monitorovanie mozgovej aktivity, keď sa človek pokúšal hovoriť, čo bolo možné následne dekódovať, aby sa pomohlo vzájomnej komunikácii.

Kam nás dovedie umelá inteligencia?
Bill Gates vysvetlil, ako umelá inteligencia zmení život o 5 rokov. V najbližších piatich rokoch sa technológia umelej inteligencie stane pre každého revolučnou, pretože uľahčí život každému človeku. Predpoveď Vyhlásil to zakladateľ spoločnosti... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik