Mesto Košice dostalo platobný rozkaz
30 | 01 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Mesto Košice má doplatiť mestskej časti (MČ) Sídlisko KVP sumu 221.042 eur na podielových daniach. O vydaní platobného rozkazu Okresným súdom Banská Bystrica informoval na sociálnej sieti starosta MČ Ladislav Lörinc. Pre TASR to potvrdila aj hovorkyňa súdu Nina Uhrovičová. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Mesto je podľa súdu povinné do 15 dní odo dňa doručenia platobného rozkazu zaplatiť Sídlisku KVP istinu v uvedenej výške, alebo v tej istej lehote podať odpor. Podľa rozhodnutia je žalovaný takisto povinný zaplatiť súdny poplatok vo výške viac ako 6630 eur. "V súčasnosti plynie lehota na podanie opravného prostriedku," dodala Uhrovičová.

Mesto Košice krátilo mestským častiam podielové dane od septembra do decembra 2023

Napriek uzneseniu mestského zastupiteľstva, ktoré primátor Jaroslav Polaček podpísal, doplatené neboli. Koncom roka mal zrealizovať rozpočtovú zmenu, ktorú kritizovali viacerí mestskí poslanci. Niekoľkí vrátane starostov najmä veľkých MČ sa obrátili aj na prokuratúru. "Sídlisko KVP sa rozhodlo využiť svoje práva a bráni sa rôznymi spôsobmi. Jeden zo spôsobov, ktoré sme zvolili, bolo aj takzvané upomínacie konanie. MČ vníma platobný rozkaz, ako aj rozhodnutie prokuratúry, ktorá náš podnet posunula orgánom činným v trestnom konaní, ako progres," povedal pre TASR Lörinc.

Suma viac ako 220.000 eur podľa jeho slov v rozpočte miestnej samosprávy chýba

Ako tvrdí, krátenie podielových daní sa najvýraznejšie dotklo práve Sídliska KVP. "Mesto vedome poškodilo MČ a poškodilo aj Košičanov žijúcich v nej, pričom iným vyplatilo iné sumy. Do dnešného dňa nevieme, na základe akého kľúča o tom mesto Košice rozhodlo," dodal.

Mesto vlani v decembri informovalo, že pre nepriaznivú finančnú situáciu vstupuje do krízového režimu. Magistrát v reakcii na podanie podnetov na prokuratúru reagoval, že vedenie mesta je presvedčené o zákonnosti a oprávnenosti postupu urobiť pri vyplácaní podielových daní miestnym samosprávam rozpočtové opatrenie. Uvedené uznesenie bolo podľa neho naplnené v plnom rozsahu. Mestskí poslanci požiadali primátora o zvolanie mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Veľká ZMENA v obchodoch! Vláda chce dať TOMUTO stopku
Aj napriek obmedzeniam používania jednorazových plastových slamiek, tanierov či príborov, je plastového odpadu stále veľa. Európska únia, ale aj naše Ministerstvo životného prostredia, si preto najnovšie posvietili na mikroténové vrecúška, ktoré by... Čítať ďalej
30 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!