Útok na katolícky kostol v Istanbule! Jeden mŕtvy (FOTO)
29 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Dvaja maskovaní útočníci zaútočili počas nedeľných bohoslužieb na rímskokatolícky kostol v Istanbule, pričom zabili jednu osobu, uviedol americký portál Breitbart s odvolaním sa na turecké úrady.

Podľa vyhlásenia, ktoré na X zverejnil minister vnútra Ali Yerlikaya, ozbrojení útočníci zaútočili na kostol Santa Maria v okrese Sariyer o 11:40 miestneho času. Nekonkretizoval, aké zbrane boli použité a či bol niekto ďalší zranený. Yerlikaya útok odsúdil a uviedol, že úrady pracujú na zadržaní útočníkov. Začalo sa vyšetrovanie.

Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu v rozhovore s novinármi vyjadril sústrasť a podporu náboženským menšinám v meste, ktoré je podobne ako Turecko ako celok predovšetkým moslimské.

V tomto meste ani v tejto krajine nie sú žiadne menšiny. Všetci sme skutočnými občanmi,“ povedal.

Pápež František v nedeľnom prejave pre verejnosť na Námestí svätého Petra útok zaznamenal. "Vyjadrujem svoju blízkosť komunite (cirkvi) v Istanbule, ktorá počas omše utrpela ozbrojený útok s jedným mŕtvym a niekoľkými zranenými," uviedol pápež.

Tureckí forenzní policajti držia krabice, keď kráčajú pred kostolom Santa Maria po útoku v Istanbule 28. januára 2024. Dvaja útočníci spustili ozbrojený útok na taliansky kostol v Istanbule počas náboženského obradu 28. januára 2024, Podľa tureckého ministra vnútra zostal jeden mŕtvy. (Foto: OZAN KOSE / AFP) (Foto: OZAN KOSE/Afp/AFP cez Getty Images)

Tureckí forenzní policajti držia krabice, keď kráčajú pred kostolom Santa Maria po útoku v Istanbule 28. januára 2024. Dvaja útočníci spustili ozbrojený útok na taliansky kostol v Istanbule počas náboženského obradu 28. januára 2024, Podľa tureckého ministra vnútra zostal jeden mŕtvy. (Foto: OZAN KOSE / AFP) (Foto: OZAN KOSE/Afp/AFP cez Getty Images)

V rozhovore pre agentúru Associated Press synovec obete identifikoval muža, ktorý zomrel, ako Tuncer Cihan. Poznamenal, že cieľom bola cirkev a nie jeho strýko. „Bol to mentálne postihnutý jedinec, ktorý nemal žiadne spojenie s politikou alebo (zločineckými) organizáciami. Išiel tam na pozvanie a stal sa obeťou osudu,“ povedal Cagin Cihan.

Kostol spravuje taliansky rád františkánskych bratov. Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani uviedol, že jeho ministerstvo situáciu sleduje spolu s talianskym veľvyslanectvom v Ankare a konzulátom v Istanbule.

"Vyjadrujem svoju sústrasť a pevné odsúdenie za odporný útok na kostol Santa Maria," napísal Tajani na X. Dodal, že "som si istý, že turecké úrady zatknú zodpovedných."

Von der Leyenová sa RIADNE SEKLA! Poliaci pobúrení, Rusi urazení
Nemecká šéfka EÚ Ursula von der Leyenová uviedla, že nacistický tábor smrti bol poľský! A poliaci sú vo vývrtke. A nielen to! Jedným vrzom urazila aj Rusov, informuje Breitbart. Leyenová by si mala doštudovať európske dejiny Poľsko protestuje... Čítať ďalej
29 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik