Dvojročný britský chlapec je najmladšou osobou, ktorá dosiahla základný tábor Mount Everest
30 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Trojčlenná rodina hovorí, že sa do tábora, ktorý sa nachádza vo výške 5 363 metrov morom, dostali „z rozmaru“ počas ich jednoročnej cesty po Ázii. Dvojročný britský chlapec je považovaný za najmladšieho človeka, ktorý kedy dosiahol základný tábor na Mount Everest. Na toto „dobrodružstvo“ vzal chlapca jeho otec Ross Dallas.

Tridsaťpäťročný Ross Dallas absolvoval cestu s Carterom na chrbte a po boku tridsaťjedenročnej matky chlapca Jade. Každý rok sa okolo 40 000 turistov dostane do južného základného tábora v Nepále, pričom len 800 ľudí sa ročne pokúša zdolať celú horu vysokú 8 848 metrov. Predpokladá sa, že Carter je najmladším človekom, ktorý dosiahol južný základný tábor. Doterajší rekord držalo štvorročné dieťa z Českej republiky. Trojčlenná rodina dorazila do základného tábora 25. októbra. Škóti, pochádzajúci z Glasgowa, sú momentálne na ročnej ceste po Ázii.

Pán Dallas, bývalý obchodný manažér, povedal: „Carter to zvládal lepšie ako ja a jeho mama. Obaja sme dostali miernu výškovú chorobu, ale bol úplne v poriadku. "V dedinách pred základným táborom boli dvaja zdravotníci a testovali mu krv, aby skontrolovali, či je v poriadku, jeho výsledky boli oveľa lepšie ako naše - boli ohromení!"

Zatiaľ čo pán Dallas povedal, že rodina si na cestu priniesla bundy a dva spacie vaky, povedal, že to „v podstate urobili z rozmaru“. Rodičia si na túru obuli normálne tenisky. "Do 24 hodín od pristátia v Káthmandu sme začali výstup," uviedol pre The Telegraph.

Cesta do South Base Camp však nie je bez rizika. Každý rok zomrie pri pokuse o dokončenie tejto výzvy tri až päť ľudí. V roku 2017 zomrel bývalý britský vojak Gurkha Min Bahadur Serchan v základnom tábore Everestu pri pokuse získať späť svoj titul najstaršej osoby, ktorá vystúpila na vrchol hory. Mal vtedy 85 rokov a údajne utrpel infarkt. Pán Dallas povedal, že on, jeho syn a Carterova matka pravidelne cvičia „dýchacie techniky“ a ponárajú sa do ľadových kúpeľov. Rodina sa vydala na rok cestovania v auguste 2023 a počas pobytu v zahraničí si prenajíma svoj dom v Škótsku. Od svojho odchodu navštívili exotické destinácie vrátane Srí Lanky a Maldív, ale aj Nepálu. Carterove narodeniny strávili v Universal Studios v Singapure predtým, ako rodina oslávila Vianoce v Penangu v Malajzii.

Pán Dallas hovorí, že jeho syn už profituje z poznávania rôznych kultúr a teraz „miluje“ počúvanie islamskej výzvy k modlitbe. „Milujem, že bol oboznámený s rôznymi kultúrami.“ Dodal: „Povie ‚sawadika‘ a ‚namaste‘, pochytil vraj aj žargón. "Milujeme, že bol vystavený rôznym kultúram a hral sa so všetkými deťmi v malých dedinách, naozaj mu to otvára myseľ." Pán Dallas dodal: „Dúfame, že dokážeme inšpirovať ostatných ľudí, aby išli von a videli skutočný svet. Je to oveľa lepšie ako ísť len na Tenerife."

Ktovie, či rodičom neuškodil riedky Himalájsky kyslík, ale ich chovanie a „poznávanie rôznych kultúr prostredníctvom počúvania islamských výziev k modlitbám“ nehovorí o tom, že by bol v správnych rukách. Konanie jeho „rodičov“ by mnoho sociálnych pracovníkov ohodnotilo odobraním dvojročného Cartera a umiestnením ho do bezpečnejších rúk, ako sú tie, ktoré ho dnes chránia a oboznamujú so svojským pohľadom na svet. Korunu všetkému nasadili jeho rodičia, keď mu na mieste, kde by ste normálneho človeka nečakali, vrazili na hlavu dúhovú zimnú čiapku, čím prejavili dobrú vôľu oboznámiť svoje takmer nemluvňa i s neoliberalistickou kultúrou propagujúcou práva LGBTI+ jedincov v spoločnosti.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik