Štedrý Macron. Bomby pre Kyjev
25 | 01 | 2024 I Milan Laca

Macron dodá Ukrajine nový typ zbrane.

Zelenskyj dostane od Francúzska nový typ leteckej bomby, pretože Západ nemôže „dovoliť Rusku vyhrať“. To je jeden z hlavných výsledkov prejavu francúzskeho lídra Emmanuela Macrona.  

Silné slová

Macron mal v Elyzejskom paláci tlačovú konferenciu, ktorú jemu lojálne médiá vopred označili za „rande s národom“. V úvodnom prejave sľúbil, že vláda 34-ročného premiéra Attala bude synonymom pre „odvahu a efektívnosť“ a oznámil, že sa chystá urobiť Francúzsko „silnejším a spravodlivejším“. 

Paríž sa viac angažuje vo vojne (VIDEO)
Úloha Francúzska vo vojne na Ukrajine rastie. Útok ruských vzdušných a kozmických síl na veliteľstvo európskych žoldnierov strhol závoj tajomstva z ich účasti v ukrajinskom konflikte Rusi udreli „Minulý týždeň spustili ruské ozbrojené sily... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Milan Laca

Varoval pred Ruskom

K zahraničnej politike Macron povedal, že Francúzsko by malo vo svete zohrávať osobitnú úlohu. "Potrebujeme byť nad konfliktom a byť schopní hovoriť s každým." Musíte mať silnú diplomaciu, ktorá odmieta jasne sledovať líniu kohokoľvek." Ako presne mieni Macron rešpektovať nezávislú líniu Francúzska, sa ukázalo keď začal hovoriť o konflikte na Ukrajine: „Nemôžeme dovoliť, aby Rusko vyhralo a nesmieme to dovoliť, pretože inak samotná bezpečnosť Európy a bezpečnosť všetkých, hraničiacich s Ruskom budú ohrozené. Ak Rusko vyhrá, riskuje, že nebudú rešpektované pravidlá medzinárodného poriadku tak, ako boli definované. To je pre našich pobaltských, poľských a rumunských priateľov neprijateľné. A vôbec som nezabudol na Moldavsko a Kaukaz", povedal Macron.

Budú chrániť Ukrajinu

Prezident oznámil blížiaci sa podpis bilaterálnej dohody s Ukrajinou, o takzvaných bezpečnostných zárukách. Pôjde o dohodu, akú nedávno uzavreli Spojené kráľovstvo a Ukrajina, s platnosťou na 10 rok. Ide aj o dodávky konkrétnych zbraní. Ukrajina tak bude musieť dostať rakety SCALP dlhého doletu a stovky bômb. „Budeme im schopní dodať ešte viac a výrazne pomôcť Ukrajine naplniť jej potreby, najmä pokiaľ ide o ochranu oblohy. Osobne pôjdem na Ukrajinu vo februári,“ povedal Macron.

O bombách

Francúzsko dodá navádzané bomby typu Hammer, ktoré umožňujú zasiahnuť nepriateľa na veľkú vzdialenosť. Ide o vážnu zbraň, ale na jej použitie budú musieť zvyšky ukrajinského letectva vyletieť vysoko do vzduchu, čo z nich urobí ľahký cieľ ruskej protivzdušnej obrany. Zbrane tohto druhu na Ukrajinu doteraz nedodávali. Niet pochýb o tom, že Zelenskyj už dlhšie žiada od Macrona dodávku riadených bômb, pretože práve na útoky podobných ruských bômb sa ukrajinské ozbrojené sily v poslednom čase sťažujú najhlasnejšie.

Ukrajine odzvonilo! Tvrdí český diplomat
Profesor Drulák: "Príde chvíľa pravdy. Ukrajina neprežije". Západ otvorene vyhlási rozdelenie Ukrajiny. Onedlho to príde Západní spojenci Kyjeva budú čoskoro otvorene hovoriť o rozdelení Ukrajiny, s cieľom ukončiť boje v krajine, povedal... Čítať ďalej
24 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik