Robert Fico sa stretol s Denisom Šmyhalom. Diskusia prebehla konštruktívne, rázne, no na úrovni
24 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Pred pár minútami sa vrátil premiér Fico zo stretnutia so svojim ukrajinským proťajškom Denisom Šmyhalom. Ihneď na to ho čaká stretnutie s nemeckým spolkovým kancelárom Scholzom. Robert Fico si z Ukrajiny doniesol zmiešané dojmy. Nezabudol ani podotknúť záujem mainstreamových médií, ktoré prekrúcali jeho vyhlásenia a abstrahovali si z tohto stretnutia to, čo im vyhovovalo a vytvárali tak zbytočný humbuk a stres.

„Nervozitu okolo stretnutia s ukrajinským premiérom spôsobovali predovšetkým slovenské médiá, ktoré ako obyčajne vedia oddeliť zrno od pliev a potom dokonale zverejnia iba plevy,“ vyjadril sa ironicky na adresu médií premiér Fico. Na stretnutí s ukrajinským premiérom sa ukázalo to, čo už vopred avizoval. A to je fakt, že na niektoré témy má predseda slovenskej vlády rozličné názory.

„Predovšetkým je to názor na samotnú vojnu na Ukrajine, pretože neverím vo vojenské riešenie tohto konfliktu a ako Slovanovi mi mimoriadne vadí, že dochádza k vzájomnému zabíjaniu sa Slovanov v mene geopolitických záujmov,“ upozornil na závažnú tému premiér. „Preto som povedal, že moja vláda podporí každý jeden mierový plán. Aj preto som podporil mierový plán prezidenta Ukrajiny Zelenského, hoci som presvedčený, že nie je realistický,“ podotkol Robert Fico.

Onedlho sa koná vo Švajčiarsku mierový samit, na ktorých by mali byť predstavitelia všetkých významných štátov, kde sa bude reálnosť takýchto plánov hodnotiť.

„Druhá téma, kde sme mali rôzne názory bola téma vplyvu Spojených štátov amerických na Ukrajinu,“ zdôraznil premiér, ktorý nemá priaznivý názor na vplyv USA na vnútorné dianie na Ukrajine. Predseda krajiny s názorom Fica nesúhlasil. Treťou témou o ktorej diskutovali bolo prípadné členstvo Ukrajiny v NATO.

„Povedal som, že Ukrajina by mala byť nezávislá, prosperujúca a slobodná. Takáto Ukrajina by bola najlepšia,“ vyjadril sa predseda slovenskej vlády o najlepšej možnej vízii pre nášho východného suseda. „Takto by v žiadnom prípade nevyvolávala ako prípadný členský štát NATO akékoľvek dôvody na rozšírenie konfliktu do svetových rozmerov.“ Fico vie, že treba rešpektovať rozhodnutie Ukrajiny, no na druhej strane podotkol, že aj Slovensko je členský štát NATO a v prípade vstupu Ukrajiny do NATO by sa členstvo muselo ratifikovať aj v slovenskom parlamente. „Keby som bol v čase akejkoľvek ratifikácie vstupu Ukrajiny do NATO bol predsedom vlády, takéto členstvo by som blokoval.“

Ďalšou témou bola praktická, ktorou je blokovanie dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na Slovensko, kde vláda prijala zoznam približne štrnástich produktov, ktoré je zakázané dovážať na územie Slovenska, pretože ohrozujú poľnohospodárske záujmy našej krajiny. Robert Fico sa vyjadril, že náš zákaz zotrváva, no súčasne budú s ukrajinskými predstaviteľmi študovať ukrajinské návrhy.

Čo nepoteší médiá je fakt, že hoci rozdielnym názorom na dôležité veci sa dokázali premiéri dohodnúť a diskutovali v konštruktívnej a pomerne priateľskej atmosfére. Politici sa venovali predovšetkým konštruktívnym témami, ktoré sú tými, o ktorých treba diskutovať čo najpozornejšie a netreba vytvárať medzištátnu animozitu.

„Už som spomenul, že si mimoriadne želáme, aby vojna čo najrýchlejšie skončila a aby Ukrajina bola samostatná, nezávislá, prosperujúca a demokratická. A aj preto bez akéhokoľvek zaváhania som podporil v Európskej rade európsku perspektívu Ukrajiny.“ To bolo, ako sa Fico vyjadril, výraznou časťou diskusií s ukrajinským premiérom, kde ponúkol pomerne bohaté skúsenosti Slovenska, nadobudnuté vo formálnych vyjednávaniach, počas ktorých sa Slovensko dopustilo hrubých chýb čo postavenie Slovenska v Európskej únii len ohrozilo.

Premiér sa nevyhol ani téme korupcie, kvôli ktorej bol tak kritizovaný predovšetkým našimi médiami.  „Ja vítam, keby Ukrajina privítala celý rad rozhodnutí, vytvorila množstvo inštitúcií, ale aby tu nevznikol nejaký dojem, že iba my hovoríme o korupcii, samotný pán prezident Zelenskyj si stanovil určité priority, medzi ktoré patrí boj s korupciou na Ukrajine.“

Robert Fico znova zdôraznil, že na Ukrajinu Slovensko žiadne zbrane nepošle a sústredí sa hlavne na pomoc civilnú a humanitárnu. To dokázal aj fakt, že na Ukrajinu priviezli naši zástupcovia aj dnes pomoc v hodnote cca 220 000 €, čo je asi 20 ton humanitárneho materiálu.

„Ďalšia vážna téma bola téma tranzitu ruského plynu cez územie Ukrajiny na Slovensko. Vznikla dohoda, že pravdepodobne tranzit ruského plynu bude pokračovať, čo je vynikajúca správa, z čoho vyplýva, že na Slovensku bude môcť rovnako pokračovať tranzit plynu ďalej. Z toho budú profitovať nielen naše podniky, ale aj Rakúsko, Taliansko a verím, že v krátkom čase dotiahneme do konca všetky tieto záležitosti.“

Robert Fico sa s ukrajinským premiérom dohodol na jeho návšteve na Slovensku, ktorá sa má konať už čoskoro. Toto stretnutie sa bude konať rovnako na hraniciach s Ukrajinou, pretože náročnosť agendy ukrajinského premiéra je zreteľná. Zistia, akú relevantnosť mali ich dnešné rozhovory a kam sa bude môcť rozvíjať diskusia a plány našich krajín ďalej. Zúčastnia sa jej i viacerí ministri oboch krajín a neopomenú sa rozhovory, kde sa spomenú témy s diametrálne odlišným pohľadom Slovenska a Ukrajiny.

„Považujem cestu za úspešnú z pohľadu prezentácie národnoštátnych záujmov Slovenskej republiky, oceňujem pohostinnosť a konštruktívny prístup ukrajinskej strany. Médiá sa snažili celé toto stretnutie pokaziť zverejňovaním nezmyslov a falošných správ, ale podpisom spoločného prehlásenia sme poukázali na schopnosť spoločnej spolupráce aj keď na mimoriadne vážne témy máme diametrálne odlišné názory,“ bilancoval na záver svojho príhovoru Robert Fico dané stretnutie.

Spojené štáty reagujú na Ficove predošlé vyjadrenia

Spojené štáty vítajú stretnutie premiéra Roberta Fica s premiérom Denysom Šmyhaľom a oceňujú neustálu podporu Slovenska Ukrajine. "Spojené štáty však kategoricky odmietajú tvrdenie premiéra Fica, že Ukrajina je štátom pod vplyvom USA. Takéto vyhlásenia sú nehodné spojenca NATO," uvádza sa na facebookovej stránke veľvyslanectva Spojených štátov na Slovensku. 

"Ak by Putin niekedy zaútočil na Slovensko, Spojené štáty a ďalší spojenci v NATO by stáli po boku slovenského ľudu a bránili by ho. Ak by Rusi zabrali čo i len jeden meter slovenského územia, nikdy by sme nepovedali: „Rusko je príliš silné, vzdajme to." Nikdy by sme sa pre vlastné záujmy nepoddali zastrašovaniu," uvádza veľvyslanectvo. 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik