Rudolf Huliak JEDNOZNAČNE! Nahradia poľovníci zásahový tím pre medveďa hnedého?
23 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Poľovníci vedia efektívne suplovať prácu zásahového tímu pre medveďa hnedého. Pracovníci zo zásahového tímu by mali veliť zásahu a rozhodovať o tom, ako sa s problémovým medveďom naloží. Na utorkovej tlačovej konferencii to povedal predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

"V dotknutých oblastiach nám vedia (poľovníci, pozn. TASR) veľmi efektívne suplovať prácu zásahového tímu, ktorá sa ukázala v priebehu štyroch rokov ako neefektívna z titulu malého množstva zdrojov," zdôraznil. Zásahový tím potrebuje podľa Vladimíry Fabriciusovej z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR profesionalizáciu.

Na pôde ministerstva sa v utorok uskutočnilo zasadnutie pracovnej skupiny ku krízovému manažmentu medveďa hnedého. Prítomní boli okrem iných aj predstavitelia rezortu pôdohospodárstva, enviropolície, rezortu vnútra, Slovenskej poľovníckej komory či Združenia miest a obcí Slovenska.

V najbližších týždňoch má byť vypracovaná metodika upravujúca súčinnosť a postup jednotlivých zložiek pri zásahoch voči medveďom v intravilánoch obcí. Cieľom je aj snaha eliminovať krízové situácie a nastaviť efektívny monitoring. "Táto situácia pramení z toho, že sa táto problematika dlhodobo neriešila," povedal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Huliak volá po opätovnom sčítaní medveďa hnedého.

Štátny tajomník potvrdil odchod bývalého šéfa zásahového tímu pre medveďa hnedého Mariána Hletka z ministerstva. "Pokiaľ viem, tak sa s ním dohodli, on dohodu prijal, že odchádza preč," podotkol.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik