Číňania šokujú Západ, aj Rusko
21 | 01 | 2024 I Milan Laca

„Digitálna vojna“ budúcnosti: Číňania vytvorili nezraniteľný systém elektronického boja.

„Nanjingský radar“ dokáže súčasne odrážať desiatky útokov.

Vynález

Čínski vojenskí inžinieri vyvinuli novú generáciu zbraní elektronického boja. Vynálezcovia tvrdia, že zbraň môže vystreliť viacero sústredených lúčov elektromagnetických vĺn z jedinej antény a súčasne zacieliť na rôzne objekty na oblohe, mori alebo súši, aby narušila ich činnosť. Aj keď nepriateľské radary alebo komunikačné zariadenia používajú techniky proti rušeniu, nemôžu sa vyhnúť rušeniu čínskymi zbraňami elektronického boja.

Rusi niečo chystajú?
Ruská armáda rušila signál GPS na časti poľského územia. Ruské ozbrojené sily dokázali potlačiť navigačný signál GPS na polovici Poľska a v koridore Suwalki. Portál Epoznan o tom písal 17. januára. Čo skúšali? Ruskej armáde sa 17. januára... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vojna budúcnosti – v troch dimenziách a digitálnom svete

Novú elektronickú zbraň vytvorila výskumná skupina vedená profesorom Jiang Weixiangom z Juhovýchodnej univerzity v Nankingu. Vedci predpovedajú, že budúce vojny nebudú podobné moderným. Bojovať budeme musieť nielen v obvyklých dimenziách (voda, zem a vzduch), ale aj v elektromagnetickom spektre. A v takejto „digitálnej“ bitke môžu niektoré menej rozvinuté krajiny stratiť kontrolu nad elektromagnetickým spektrom ešte skôr, ako stratia skutočné územie alebo vody.

Prekvapili Rusov, aj Západ 

V súčasnosti väčšina používaných systémov elektronického boja dokáže potlačiť ciele iba jedným smerom. Príkladom sú moduly elektronického boja inštalované na amerických F-15 a F-16 alebo ruských stíhačkách MiG-27 a MiG-29. Len niekoľko krajín sa môže pochváliť technológiami elektronického boja novej generácie. Predpokladá sa, že jedným z lídrov je "Israel Aerospace Industries" so svojím modulom Scorpius. Podľa vývojárskej spoločnosti dokáže Scorpius-SP identifikovať a súčasne potlačiť ciele v niekoľkých smeroch, vrátane stíhačiek, pozemných radarov a dokonca aj prilietajúcich rakiet.

Majú prevahu  

Nový čínsky systém elektronického boja zatiaľ nemá meno. Ale podľa tvorcov, účinne narúša činnosť akýchkoľvek elektromagnetických systémov, vrátane radarov a elektronických senzorov, navigačných zariadení a komunikačných sietí.

Majú čipy 

Nový systém elektronického boja si vyžaduje aj úplne nové počítačové čipy. Objem a zložitosť spracovania numerických informácií totiž rastie exponenciálne s počtom cieľov. Číňania však, aj napriek americkým sankciám, už preukázali schopnosť vyrábať najpokročilejšie čipy. Vývojári nového systému elektronického boja navyše vytvorili algoritmus, ktorý výrazne znižuje výpočtovú záťaž čipu.

Rakety budú "súkať ako párky"!
Šojgu nariadil zvýšiť výrobu vysoko presných leteckých rakiet dlhého doletu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu dal pokyn spoločnosti Tactical Missile Arms Corporation (KTRV), aby zvýšila výrobu vysoko presných leteckých rakiet. Informuje agentúra... Čítať ďalej
19 | 01 | 2024 | Milan Laca